Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajne depeše

WikiLeaks: Iran ima rakete s kojima može gađati Europu

rakete
AFP
30.11.2010.
u 10:28

Rakete imaju domet od 2400 kilometara i nabavljene su u Sjevernoj Koreji

Iran ima najmanje 19 sjevernokorejskih raketa tipa BM-25, dometa 2400 km i mogu gađati većinu gradova zapadne Europe, otkriva jedna od američkih diplomatskih depeša koje je objavio WikiLeaks, prenosi The New York Times.

Depeša je nastala 24. veljače 2010. i sadrži informacije sa sastanka između američkih i ruskih dužnosnika. Prije objave ove depeše, navodi The New York Times, većina je stručnjaka  vjerovala da najveći domet od 1900 km imaju iranske rakete s kojima se mogu gađati Izrael i Turska.

SAD se zalagao za rješenje spora s Hrvatskom
Španjolski El Pais objavio je depešu o razgovorima američkoj diplomata Bradleya Fredena i slovenskog premijera Boruta Pahora. Razgovor je vođen 30. prosinca 2009. u Ljubljani. Freden je naglasio Pahoru da je SAD u 2009. godini upotrijebio velik dio diplomatskog kapitala kako bi Sloveniju uvjerio da Hrvatskoj deblokira pristupne pregovora s EU. U depeši se nadalje navodi da je premijer Pahor bio optimističan, izjavivši kako će slovenski parlament ratificirati arbitražni sporazum između dvije zemlje. Slovenski je premijer Fredena uvjeravao da će rješenje graničnog spora s Hrvatskom ubrzati integraciju balkanskih država u Europsku uniju te regionalnu trgovinu, što je i američki interes. Premijer Pahor je također tvrdio da ima odlične kontakte sa svim liderima na Balkanu, a Slovenija posebnu ulogu. Američkog je diplomata nadalje obavijestio da će se zauzeti i za moguću investiciju američkog Westinghousea u drugi blok nuklearke Krško iako za taj posao vlada veliko zanimanje i jedne francuske tvrtke.

Govoreći o slovenskim prioritetima u ovoj godini, Pahor je, uz ratifikaciju arbitražnog sporazuma, naveo gospodarski oporavak Slovenije.

“Tadiću, oštrije se postavi prema Republici Srpskoj”
Srpskog predsjednika Tadića američki su diplomati upozorili da treba biti “čvršći” prema premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku. Na konzultacijama u Berlinu Tadić je tvrdio da je prilično oštar prema Dodiku, no rečeno mu je da svoj stav još pooštri. Unatoč pesimizmu o tome može li se Bosna i Hercegovina pretvoriti u funkcionalnu državu, rečeno mu je da “treba i dalje pokušavati.”

Komentara 917

Avatar ferdinand_ni
ferdinand_ni
13:43 30.11.2010.

redikul Svakako. Istinski židovi su uz Iran, a cionsiti su protiv Irana.

OB
-obrisani-
15:44 30.11.2010.

evo Jozi se pridružuje i ostala banda iz džamije...

OB
-obrisani-
13:22 30.11.2010.

Daran je prolupao...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije