Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Curenje dokumenata

Senzacija iz WikiLeaksa: Kina prihvaća ujedinjenje dviju Koreja!

koreja
AFP/Pixsell
30.11.2010.
u 08:57

Službeni Peking neće moći zaustaviti raspad Sjeverne Koreje koji će, kako navode kineski dužnosnici, nastati nakon smrti diktatora Kim Jong Ila

U novim dokumentima koje je sinoć objavio WikiLeaks navedeno je kako je Kina spremna prihvatiti ideju ujedinjenja dviju Koreja. Prema saznanjima Guardiana, kineski dužnosnici su frustrirani ponašanjem "razmaženog djeteta" i zbog toga se žele distancirati od politike koju propagira Pyongyang.

Vijest o promjeni stava Pekinga došla je u odlučujućem trenutku, nakon što je na korejskom poluotoku nastupila jedna od najtežih kriza od Korejskog rata. Izvori Guardiana tvrde da se službeni Peking pokorio pritisku Sjedinjenih Američkih Država da se pronađe diplomatsko rješenje za okončanje sukoba između dviju Koreja. Navode i da su kineski dužnosnici prije dva dana sazvali hitan sastanak posvećen nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje i pozvali zasad neimenovanog diplomata iz Pyonyanga da posjeti Peking.

Prema izvorima Wikileaksa, zamjenik ministra vanjskih poslova Južne Koreje Chun Yung-vu je rekao da su mu dva visoka kineska političara potvrdila da vlada u Pekingu smatra kako dvije Koreje treba ujediniti i staviti ih pod kontrolu Seula. On je američkom veleposlaniku prenio da službeni Peking neće moći zaustaviti raspad Sjeverne Koreje koji će, kako je naveo, nastati nakon smrti diktatora Kim Jong Ila.

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova rekao je američkim dužnosnicima da se Pyongyang ponaša kao "razmaženo dijete" kako bi pridobio pažnju Washingtona, dok je kineski veleposlanik upozorio da su nuklearne probe, koje je prošle godine izvodila Sjeverna Koreja, predstavljale prijetnju za sigurnost čitavog planeta.

Ključne riječi

Komentara 22

MI
mica1111
09:17 30.11.2010.

...nikad informacije ne cure tek tako...eto sad se i vidi razlog... ...a uskoro ćemo saznati i razlog Sanaderovog odlaska...

PA
patuljčica..
09:28 30.11.2010.

mica1111 Slažem se. Jedino se ne slažem ono o Sanaderu. Hrvatska, Sanader........previše su sitni i ne mogu utjecati na svjetske događaje poput Koreja pa se zato o njima neće saznati ni znati ništa.

IS
istima
10:03 30.11.2010.

Hm...... čisti primjer stare škole propagande na zapadni način..... Kad već ne možeš zaustaviti novinare...... iskoristi ih! Pusti u javnost devet neugodnih (ali ne preveć važnih) istina i među njima jednu laž ili poluistinu od strateške važnosti....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije