Naslovnica Vijesti Svijet

Amerika će uvesti nove carine na europske automobile?

Svi kritiziraju Trumpovu odluku o uvođenju 25-postotne pristojbe na uvoz čelika i 10-postotne na aluminij
01. lipnja 2018. u 16:07 19 komentara 1293 prikaza
Donald Trump
Foto: Eric Thayer/REUTERS/PIXSELL

Američki saveznici iz Europske unije i Kanade oštro su danas reagirali na odluku predsjednika Donalda Trumpa da ispuni svoju prijetnju i, na pristojbama na čelik i aluminij, ispali prve “prijateljske” rafale u trgovinskom ratu: predsjednik Francuske Emannuel Macron telefonom je nazvao Trumpa i rekao mu da je njegov potez nezakonit, pogrešan i da se radi o “ekonomskom nacionalizmu” od kojeg će svi, pa i SAD. I kanadski premijer Justin Trudeau nije mogao sakriti čuđenje:

Wall Street SVJETSKA TRŽIŠTA Wall Street pao, Washington uveo carine

– Kanađani su se borili rame uz rame s Amerikancima u dva svjetska rata i u Koreji. Od plaža Normandije do planina Afganistana, borili smo se i umirali zajedno. Neshvatljivo je da Kanada sada može biti smatrana prijetnjom nacionalnoj sigurnosti SAD-a - rekao je Trudeau. Američka odluka o uvođenju 25-postotne pristojbe na uvoz čelika i 10-postotne na aluminij formalno je, u američkoj administraciji, opravdana tvrdnjom da strani čelik i aluminij - ne samo iz Kine, nego od danas i iz EU, Kanade i Meksika - predstavlja prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti. Dužnosnici EU tvrde da se radi o očito lažnom argumentu i spremaju tužbu protiv SAD-a pred Svjetskom trgovinskom organizacijom, kao i protumjere u obliku pristojbi na uvoz odabranih američkih proizvoda u EU. I Kanada planira uvesti protumjere.

POD 'PRIJATELJSKOM VATROM' Počinje trgovinski rat SAD-a i Europe

Trumpov potez kritiziraju i pojedini republikanci, poput senatora Bena Sassea iz Nebraske:

– Europa, Kanada i Meksiko nisu Kina. Ne tretiraš saveznike na isti način kao suparnike. Totalni protekcionizam je velik razlog zbog kojeg smo imali Veliku depresiju. “Učinimo Ameriku ponovo velikom” ne bi trebalo značiti “Učinimo Ameriku ponovo kao iz 1929.” - poručio je republikanski senator na Twitteru.

Ogorčeni u dvije Koreje Trumpa uopće ne zanima mir, već biznis

Analitičari su izračunali da već sada, kroz pristojbe na čelik i alumnij, Trump zapravo u većoj mjeri kažnjava EU i Kanadu nego Kinu (SAD su lani uvezle čelika i aluminija u vrijednosti 12,4 milijarde dolara iz Kanade, 7,7 milijardi dolara iz EU, a samo 2,9 milijardi dolara iz Kine). A Europi, ponajviše Njemačkoj, prijeti još veća šteta ako sljedeći korak u trgovinskom ratu bude, kako se nagađa, američko uvođenje novih carina na europske automobile.

– Trump je poput narkomana koji uvijek treba sljedeću dozu - rekao je neimenovani njemački visokopozicioirani menadžer, koji je upoznao Trumpa, i koji je citiran u magazinu Spiegel. 

Prosvjed otkazan susret Ništa od Nobelove nagrade Trumpu: Južnokorejci osuđuju otkazivanje summita Emmanuel Macron Angela Merkel Kako je počeo rat... Vijesti s trgovinske fronte: nema poginulih i ranjenih, ali bit će masovnih žrtava ako Trump ocarini vozila
SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
 • ing-12345:

  Trump ruši globalizaciju jer od nje korist imaju samo vlasnici kapitala dok radnici u SAD-u ostaju bez posla. Ista stvar je i u EU i Hrvatskoj no Junckera i njegovog uvlakača debelog masnog briselskog ćatu Plenkovića nije briga za to.

 • robertbruckner:

  Bravo Tramp i ne samo to vec neka i EU placa barem 50% cijene za NATO (americke vojnike americku tehniku i americku lovu ali na eu teritoriju), iz kojeg bi razloga amerika morala branit hitleropvce nasljednike Adolha Hitlera koji placaju ... prikaži još! 1,3% BNP za NATO, Bravoooooooooo Trampppppppppppppp

 • Avatar dobry
  dobry:

  Trump naprosto gura EU u zagrljaj Rusima. A kada se udruže ruski resursi i jeftina radna snaga i europska tehnologija i inženjering...kako god vidim tri velike makroekonomske grupacije na globalnoj političkoj sceni: 1. USA sa svojim satelitima (Japan, J. Koreja, ... prikaži još! Izrael, UK, S. Arabija i privjesci), 2. Euroruska unija sa Iranom i pratećim privjescima), 3. Kinesko-Indijska poluunija sa S. Korejom i dijelovima nerazvijene Afrike i Azije. Kanada , srednja i južna Amerika naći će se u neobranom grožđu. Prosudite sami na osnovu demografskih, tehnoloških i resursnih parametara tko će biti na dobitku, a tko na gubitku.