Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Počinje trgovinski rat SAD-a i Europe

Danas istječe rok za privremeno izuzeće Europske unije od novih Trumpovih pristojbi na uvoz čelika i aluminija u SAD
31. svibnja 2018. u 23:02 83 komentara 6625 prikaza

Američki predsjednik Donald Trump ostvario je svoju prijetnju i, nakon dviju privremenih jednomjesečnih odgoda, uveo i prema državama članicama Europske unije 25-postotne pristojbe na čelik i 10-postotne na aluminij.

Emmanuel Macron Angela Merkel Kako je počeo rat... Vijesti s trgovinske fronte: nema poginulih i ranjenih, ali bit će masovnih žrtava ako Trump ocarini vozila

Ovo je loš dan za svjetsku trgovinu, komentirao je američku odluku predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i najavio da će EU braniti svoj interes uvođenjem protumjera u obliku europskih pristojbi na niz američkih proizvoda od motocikala Harley Davidson do američkog whiskeya, jeansa, soka od naranče i maslaca od kikirikija. Osim prema EU, Washington je odlučio početi primjenjivati posebne pristojbe na čelik i alumniji i na robu iz Kanade i Meksika. Analitičari diljem svijeta jučer su komentirali ovaj potez kao prvu razmjenu vatre u trgovinskom ratu koji bi tek mogao eskalirati. Američke pristojbe na čelik i aluminij pogađaju europski izvoz u SAD ukupno vrijedan 6,4 milijardi eura, dok bi europske protumjere pogodile američke proizvode koji se u Europu izvoze u vrijednosti 2,8 milijardi eura.

S “uperenim pištoljem”

No, sljedeći američki korak nakon tih protumjera mogao bi biti povećanje carina na europske automobile, a to bi onda bio totalni trgovinski rat. - Zabrinut sam ovom odlukom. Europska unija vjeruje da ove jednostrane američke pristojbe nisu opravdane i da su u suprotnosti s pravilima Svjetske trgovinske organizacije. Ovo je protekcionizam, čisto i jednostavno - komentirao je sinoć Juncker, predsjednik Europske komisije koja pregovara s Amerikancima i koja im je proteklih mjeseci prenosila poruku da EU želi trajno izuzeće od američkih pristojbi na čelik i aluminij te da EU ne pregovara o drugim aspektima trgovinskih odnosa dok Amerikanci prema njoj drže “uperen pištolj”. Taj pištolj jučer poslijepodne po europskom vremenu zaista je i opalio.

Odjednom im smeta i GDPR

Američki državni tajnik za trgovinu Wilbur Ross još je u srijedu u Parizu dao naslutiti kakva će biti američka odluka. - EU ima pristojbe na mnoge naše proizvode. Nije da ne možemo razgovarati samo zato što postoje pristojbe. Pogledajte Kinu. Oni plaćaju pristojbe, stupile su na snagu u ožujku, i nisu to iskoristili kao izliku da ne pregovaramo. Samo EU inzistira na tome da ne možemo pregovarati ako uvedemo pristojbe - rekao je Wilbur Ross. On je uime SAD-a izrazio i primjedbe na novu europsku uredbu o zaštiti podataka (GDPR) kao nešto što predstavlja “trgovinsku barijeru” koja će nanijeti štetu američkim internetskim kompanijama. Trgovinski rat između sjevernoatlantskih saveznika, koji su sve donedavno bili najbliži partneri u formiranju pravila globalne trgovine i aktivno pregovarali o mega-sporazumu TTIP, mjesecima se valjao iza brda, ali sinoć je zapravo i formalno započeo. Kako će završiti, nitko zapravo ne zna.

1 / 16
Melania i Donald Trump
Donald Trump SUMMIT U SINGAPURU Trump potvrdio da bivši šef obavještajne službe Sjeverne Koreje putuje u SAD Joshua Holt 'trgovinski rat' SAD zadržava sankcije protiv Venezuele usprkos oslobađanju misionara Holta Stalne promjene: Klima utječe na podizanje razine mora zbog topljenja ledenjaka Klimatske promjene Tužili EU: 'Vi ste krivi što će naš hotel progutati more'

 

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • VisAVis2:

    Bravo Ameri, dosta je Europa cuclala, Merkelica neka ckomi, a Junker neka nastavi za dupe štopati Plenkija, svi su Ameriku pokrali i u tehnologiji i medicini i svemirskoj, a posebno aeronautičkoj tehnologiji te su svi ugodno živjeli ispod američkog kišobrana ... prikaži još! (a “kobajagi” vodili svoju politiku”! Napred Trump!

  • LimaMali321:

    Mislim da zna što čini .

  • Marsijanac:

    Vec se svemu tome moralo stati na kraj . Pa u zadnjih 20-tak godina Ameriku je napustilo preko 60,000 tvornica. Go Trump go!!!!!!!!!