Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
`nelojalna konkurencija`

Američki ministar trgovine stigao u Kinu radi obnove pregovora

Wilbur Ross
Reuters/Pixsell
02.06.2018.
u 07:19

Američki je predsjednik zaprijetio i dodatnim porezima na uvoz iz Kine u iznosu od približno 150 milijardi dolara.

Američki ministar trgovine Wilbur Ross doputovao je u Peking na novi krug pregovora s Kinom kojima je cilj ublažiti trgovinske napetosti između dva gospodarska diva, izvijestili su državni mediji.

Sjedinjene Države traže dodatno otvaranje kineskoga tržišta i smanjenje deficita u razmjeni s Kinom za 200 milijardi dolara na godinu (375 milijardi dolara 2017.). Peking zasad nije pristao na taj iznos koji neki ekonomisti ocjenjuju "nerealnim".

Wilbur Ross sletio je u kineski glavni grad u subotu rano ujutro, izvijestila je novinska agencija Nova Kina, a kako je AFP-u potvrdio dužnosnik američke vlade, ondje će boraviti do nedjelje.

Posjet je ostvaren u trenutku novih bilateralnih napetosti.

Premda su dvije zemlje u svibnju najavile primirje u trgovinskim nesuglasicama, Trumpova administracija u utorak je ponovno zaprijetila povećanjem carina na kineske proizvode za 25 posto, do 50 milijardi dolara na godišnji uvoy.

Peking je Washington tada optužio za prevrtljivost i zaprijetio "oštrim mjerama" kako bi zaštitio svoje interese, ali se poslije prisilio primiriti igru.

"Naša vrata za pregovore i dogovore širom su otvorena. Kada je riječ o gospodarstvu i trgovini, dvije strane moraju se tijekom razgovora voditi iskrenim odnosom u duhu ravnopravnosti i uzajamnoga poštovanja, kako bi se postiglo rješenje prihvatljivo za obje strane", rekao je u petak glasnogovornik kineske diplomacije Hua Chunying.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je kinesku trgovinu pretvorio u jednu od tema svoje predizborne kampanje, redovito optužuje Peking za nelojalnu konkurenciju. Kritizira zapreke vanjskim investicijama u Kini i transferu tehnologije koji "nameću" američke tvrtke.

Američki je predsjednik zaprijetio i dodatnim porezima na uvoz iz Kine u iznosu od približno 150 milijardi dolara.

"Trumpova administracija želi doći do cilja prijeteći carinama. Nisam previše optimističan u pogledu novih pregovora", rekao je za AFP Zhu Feng, doajen instituta za međunarodne odnose sveučilišta u Nankinu.

"Vjerojatnost da ne izbije trgovinski rat vrlo je mala. bojim se da bi najpragmatičnije rješenje za obje strane bilo da pokušaju ograničiti razmjere sukoba", dodao je.

Komentara 4

SS
sokac sa drave
11:30 02.06.2018.

Ami go hom kazu Kinezi.Najprije vratite kredit sto smo vam dali povoljno oko cetiri milijarde dolara.Ami kaze kupujte nas plin i naftu a ne jeftinu Rusku.Svi kupuju njemacku tehnologiju i robu ne zato sto su zaljubljeni u NJemce nego zato sto je vrhunska kvaliteta.Ami kazu .Nemozemo vam sada vratiti moramo malo na pocek sto ustvari znaci malo cemo sparati to jest mazniti naftne resurse Iranu,Siriji i uranijum iz onih sivih glih planina u Avganistanu.teska su vremena samo jedan radni dan jednog nosaca aviona kosta dvadeset milijuna dolara.Nedavno smo njemcima maznuli cetiri milijarde dolara jer njihovi automobili ispustaju vise CO2 nego sto stoji u papirima.Istina je da nasi Fordovi i Opeli ispustaju duplo vise otrovnih plinova ali mi nikome nista ne placamo mozet nam malo.....

AA
aabbcc
15:23 02.06.2018.

Amerika nema potrebu za uvozom auta kao ni Njemacka.

ND
Novi dan isti mrak novo sranje
05:55 04.06.2018.

Kredit pustit na naplatu i onda da vidiš lako amer kmeči.......na pogrešne se namjerili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije