Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dr. Michael Osterholm

Američki epidemiolog: Razradio sam tri scenarija oko pandemije, jedan je poguban

Foto: STUART ISETT/FORTUNE BRAINSTORM HEALTH (CC BY-NC-ND)
01.05.2020.
u 17:49

Autor ovog članka o tri moguća scenarija je dr. Michael Osterholm iz Minnesote, a koji je govoreći za CNN apelirao na čelnike SAD-a da se pripreme za sve potencijalne scenarije, a naročito za onaj drugi pogotovo ako smo svjesni da do tada neće biti cjepiva ni imuniteta krda, a mrtvi bi se mogli brojati u milijunima.

Zdravstvena i ekonomska kriza koju je u SAD-u uzrokovao koronavirus, mogla bi trajati i do dvije godine. Riječi su to uglednog tamošnjeg imunologa i liječnika Anthonyja Faucija.

Riječ je o liječniku koji predvodi ekspertni tim za borbu protiv koronavirusa u Bijeloj kući, a u svojem je nedavnom izvješću iznio neke predikcije. Fokus njegovog izvješća je jesen kada se očekuje drugi val epidemije koji će, kako kaže, biti pogubniji i opasniji od ovoga koji nas je sada snašao.

U izvješću kojeg zajednički potpisuje Fauci sa svojim suradnicima istaknuto je kako karantena i socijalno distanciranje više neće biti prvi stupovi obrane kod drugog vala pandemije. Naime, on nade polaže u "imunitet krda" odnosno metodu koju je prva aktualizirala i provela Švedska. 

"Tek kada se dvije trećine stanovništva zarazi, moguće je da se stvori imunitet koji će biti otporan na COVID-19, a to će značiti i apsolutnu pobjedu nad virusom", stoji u izvješću. 

S druge strane iz Centra za istraživanje i politiku zaraznih bolesti (CIDRAP) objavili su svoje predikcije s tri razrađena scenarija. I oni sugeriraju kako će pandemija trajati 18 do 24 mjeseca jer se imunitet krda u ljudskoj populaciji razvija postupno.

Autor ovog članka o tri moguća scenarija je dr. Michael Osterholm iz Minnesote, a koji je govoreći za CNN apelirao na čelnike SAD-a da se pripreme za sve potencijalne scenarije, a naročito za onaj drugi pogotovo ako smo svjesni da do tada neće biti cjepiva ni imuniteta krda, a mrtvi bi se mogli brojati u milijunima. 

GALERIJA: Koronavirus u New Yorku

1/4

"Za stvaranje 'imuniteta krda' potrebno je uložiti određeno vrijeme. Prema dosadašnjim podacima relativno je mali dio populacije zaražen kad se brojke stave u korelaciju s geografskim teritorijem. No, s obzirom na prenosivost SAR-CoV-2, oko 60 posto zaraženih će morati biti imuno da bismo mogli pričati o stvaranju kolektivnog imuno sustava", kaže Osterholm.

U prvom scenariju epidemija će se nastaviti kretati krivuljom kakvom se sada kreće i postupno će nestati 2021. godine. 

U drugom scenariju epidemija još nije ni dosegla vrhunac jer će on biti na jesen ili zimu i tada će iza sebe ostaviti nesagledive posljedice poput španjolske gripe iz 1918.

U trećem scenariju dogodit će se ono što znanstvenici nazivaju "sporo izgaranje" pri čemu će virus postupno propadati duljim nizom godinama koje su pred nama. 

Podsjetimo, u SAD-u je za sada koronavirus zarazio više od milijun ljudi dok se smrtni slučajevi bliže brojci od 65.000

Komentara 5

XA
xaron
19:33 01.05.2020.

Samo 3 scenarija ? Ja ih imam 33.

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
04:16 02.05.2020.

Ugledni lijecnik Fauci je zadnjeg pacijenta vidio prije 35 godina. Poslije toga radi u drzavnoj administraciji NIH / NIAID i slicno

DA
danpetko
10:21 02.05.2020.

Ima jedan interesantan ruski dokumentarac "Pandemija laži" snimljen prije pojave koronavirusa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije