Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporazum Vučić – Thaçi

I Haradinaj i EU protiv promjene granica

Ramush Haradinaj
Foto: HAZIR REKA/REUTERS/PIXSELL
01.09.2018.
u 10:35

Neprihvatljivo je bilo koje rješenje koje može otvoriti probleme na drugim granicama, rekla je ministrica Pejčinović-Burić

Prijedlozi o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova, o kojima se govori diljem Europe, još uvijek nisu postali definitivan stav ni tih zemalja. Tomu svjedoči i žestoko odbijanje kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da se o razmjeni teritorija sa Srbijom pregovara.

Na Facebooku je napisao da je “rasprava o redizajniranju granica i razmjeni teritorija poziv za nove tragedije na Balkanu”.

Sastanak u Beču

S druge strane, kosovski je predsjednik Hashim Thaçi, koji je uz svog srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića ključan u pregovorima između dvije države, na istoj je društvenoj mreži uzvratio premijeru svoje zemlje.

“Ovaj sporazum podrazumijeva međusobno priznanje i sigurnu perspektivu učlanjenja Kosova u EU, NATO i UN. Ali, nažalost, određeni pojedinci u našoj zemlji svojim djelovanjem pokušavaju stvoriti paniku i konfuziju”, bacio je rukavicu Haradinaju u licu.

O ovoj su temi razgovarali i ministri vanjskih poslova iz EU na jučerašnjem neformalnom sastanku u Beču. Dogovor Srbije i Kosova apsolutno, ali on ne smije izazvati nove nestabilnosti u regiji, bio je opći zaključak.

– Još nismo vidjeli konkretni prijedlog, ali je neprihvatljivo bilo koje rješenje koje može otvoriti probleme na drugim granicama i destabilizirati druga područja – kazala je hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović-Burić.

Plan oko dogovorne promjene granica nije problematičan za SAD, no u državama EU za sada – dok ne dođe konkretan prijedlog – vlada skepsa. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas kazao je kako pregovori oko razmjene teritorija nisu konstruktivni te kako vjeruje da bi se moglo otvoriti stare rane u javnosti.

Otvaranje Pandorine kutije

Sličan stav iznio je EU povjerenik za susjedsku politiku Johannes Hahn te austrijska ministrica Karin Kneissl usporedivši prijedlog s otvaranjem Pandorine kutije. Trojica bivših visokih predstavnika u BiH, Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz Schilling poslali su pismo visokoj predstavnici EU za vanjske poslove Federici Mogherini u kojem upozoravaju da bi prekrajanje granica Srbije i Kosova moglo dovesti do prelijevanja nestabilnosti na Bosnu i Hercegovinu.

Istovremeno, u Beču je srbijanski ministar Ivica Dačić izjavio kako je neizvjesno da će doći do bilo kakvog dogovora jer nije siguran da i druga strana to želi.

Komentara 17

Avatar Illyrian-Albanian
Illyrian-Albanian
14:49 01.09.2018.

Jo - no - najn - neće da može velikosrbi

KA
KaraMarko
07:31 02.09.2018.

Vazni svijetski faktori... Haradinaj i EU. kako da ne...

Avatar TheJack
TheJack
15:00 01.09.2018.

Mijenjanje granica!? Malo moze, a malo ne moze!? Kako moze amo, a ne moze tamo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije