Naslovnica Vijesti Svijet

I Haradinaj i EU protiv promjene granica

Neprihvatljivo je bilo koje rješenje koje može otvoriti probleme na drugim granicama, rekla je ministrica Pejčinović-Burić
01. rujna 2018. u 10:35 35 komentara 907 prikaza
Ramush Haradinaj
Foto: HAZIR REKA/REUTERS/PIXSELL

Prijedlozi o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova, o kojima se govori diljem Europe, još uvijek nisu postali definitivan stav ni tih zemalja. Tomu svjedoči i žestoko odbijanje kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da se o razmjeni teritorija sa Srbijom pregovara.

kosovo Bernard Karakaš Opasna “korekcija granica” Srbije i Kosova

Na Facebooku je napisao da je “rasprava o redizajniranju granica i razmjeni teritorija poziv za nove tragedije na Balkanu”.

Sastanak u Beču

S druge strane, kosovski je predsjednik Hashim Thaçi, koji je uz svog srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića ključan u pregovorima između dvije države, na istoj je društvenoj mreži uzvratio premijeru svoje zemlje.

Angela Merkel i Duško Marković Trn u oku 'I dalje su na sceni snage koje se teško mire s neovisnom Crnom Gorom'

“Ovaj sporazum podrazumijeva međusobno priznanje i sigurnu perspektivu učlanjenja Kosova u EU, NATO i UN. Ali, nažalost, određeni pojedinci u našoj zemlji svojim djelovanjem pokušavaju stvoriti paniku i konfuziju”, bacio je rukavicu Haradinaju u licu.

O ovoj su temi razgovarali i ministri vanjskih poslova iz EU na jučerašnjem neformalnom sastanku u Beču. Dogovor Srbije i Kosova apsolutno, ali on ne smije izazvati nove nestabilnosti u regiji, bio je opći zaključak.

– Još nismo vidjeli konkretni prijedlog, ali je neprihvatljivo bilo koje rješenje koje može otvoriti probleme na drugim granicama i destabilizirati druga područja – kazala je hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović-Burić.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović Nebojša Stefanović Srbijanski ministar poručio Plenkoviću da "nije pozvan" određivati granice Srbije

Plan oko dogovorne promjene granica nije problematičan za SAD, no u državama EU za sada – dok ne dođe konkretan prijedlog – vlada skepsa. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas kazao je kako pregovori oko razmjene teritorija nisu konstruktivni te kako vjeruje da bi se moglo otvoriti stare rane u javnosti.

Otvaranje Pandorine kutije

Sličan stav iznio je EU povjerenik za susjedsku politiku Johannes Hahn te austrijska ministrica Karin Kneissl usporedivši prijedlog s otvaranjem Pandorine kutije. Trojica bivših visokih predstavnika u BiH, Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz Schilling poslali su pismo visokoj predstavnici EU za vanjske poslove Federici Mogherini u kojem upozoravaju da bi prekrajanje granica Srbije i Kosova moglo dovesti do prelijevanja nestabilnosti na Bosnu i Hercegovinu.

'Ne volimo se međusobno' Vučić i Thaçi: Najbolje nam je razmijeniti sporni teritorij

Istovremeno, u Beču je srbijanski ministar Ivica Dačić izjavio kako je neizvjesno da će doći do bilo kakvog dogovora jer nije siguran da i druga strana to želi.

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar dobry
  dobry:

  "Za formiranje i afirmaciju nacionalističkog diskursa u krajevima sa južnoslovenskim stanovništvom, a posebno u Vojvodini, Crnoj Gori i Srbiji, najzaslužniji su bili Vuk Karadžić i Njegoš. Glavna vrednost koju oni slave su narod i njegov navodno prirodan “nacionalizmus”, kako je ... prikaži još! pisao Vuk. Kad je reč o tumačenju dokumenata koji sadrže sećanja na Kosovo, narod je dobio dvostruko važnu ulogu: on je vrednost u ime koje se kosovski junaci bore i, što je možda od toga važnije, on je čuvar sećanja na te junake, baštinik i poštovalac poruka koje su mu oni navodno ostavili, a koje će se početi nazivati “kosovski zavet”, “kosovski testament”, “kosovsko opredeljenje”, “kosovska misao” i tome slično. Zato su narodne pesme koje je Vuk sakupio i objavio dobile ključnu ulogu među dokumentima o Kosovskoj bici, postale su izvor likova, slika, simbola i natuknica koji će formirati kosovski narativ kao nacionalni mit. Najvažnije je bilo pokazati, ne samo starinu narodnih pesama, navodno nastalih odmah posle Kosovske bitke, nego i to da one sve vreme, do najnovijeg doba, žive u narodu, da je “vjera Obilića”, kako je govorio Njegoš, živa i da je narod spreman da to potvrdi ne samo pesmom, nego i delom. A koje će to važno narodno delo biti, postalo je sredinom 19. veka jasno: osveta nad Turcima i obnova Dušanovog carstva." (nastavak slijedi)...

 • Avatar Illyrian-Albanian
  Illyrian-Albanian:

  Jo - no - najn - neće da može velikosrbi

 • KaraMarko:

  Vazni svijetski faktori... Haradinaj i EU. kako da ne...