Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gradovi-prijatelji

America\'s cup i filmovi s Mostre i u Dubrovniku?

giorgio orsoni,andro vlahušić
Grad Dubrovnik
18.05.2012.
u 15:27

Sporazum o prijateljstvu i suradnji u Veneciji su potpisali gradonačelnici Vlahušić i Orsoni

Gradonačelnici Dubrovnika Andro Vlahušić i Venecije Giorgio Orsoni potpisali su danas u gradu na laguni sporazum o prijateljstvu i suradnji dvaju gradova na Jadranu, koji su tijekom 11 stoljeća bili sučeljeni. Sporazum predviđa suradnju između dvaju jadranskih gradova u zaštiti mora, promicanju kulture i turizma, gospodarstva i sporta. Hrvatski veleposlanik u Italiji Tomislav Vidošević kazao nam je da se ovim sporazumom okrunjuje suradnja između dvije zemlje i gradova.

Ujesen prošle godine potpisan je sporazum o suradnji i prijateljstvu između Rijeke i Trsta, zatim u ožujku ove godine isti takav sporazum između dva glavna grada, Zagreba i Rima, a sada danas i između Dubrovnika i Venecije.

– Dvije godine pripremali smo taj sporazum – rekao nam je Vlahušić.

Izaslanstva dvaju gradova radila su na svim detaljima, a venecijanski gradonačelnik Orsoni više je puta dolazio u Dubrovnik na dogovore. Poslije potpisa sporazuma venecijansko i dubrovačko izaslanstvo pratilo je današnje takmičenje jedrilica u America's cupu koji se zbiva u Veneciji.

– Možda će se za pet do deset godina America's cup održati i u Dubrovniku – rekao nam je Vlahušić, a već ove jeseni ili najkasnije sljedeće godine održat će se regata od Venecije do Dubrovnika. Svake godine polazit će iz drugog od danas zbratimljenih gradova. Bit će to neka vrsta turističko-sportsko-kulinarske regate. Predviđena je suradnja dvaju sveučilišta s razmjenom studenata i profesora.

– Dogovaramo i da se filmovi s venecijanske filmske Mostre prikažu i u Dubrovniku. Naime, nakon što filmovi poslije Venecije obiđu četiri talijanska grada, došli bi u Dubrovnik na prvo izvantalijansko svjetsko prikazivanje – kazao nam je Vlahušić. Predviđene su i izložbe, kao i druge manifestacije koje će promicati turističku ponudu dvaju gradova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije