Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problemi

Ambrozija zaposjela poplavljene poljoprivredne površine u županjskoj Posavini

Ambrozija
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/2
05.08.2014.
u 11:09

Prije nekoliko tjedana objavljeni su i rezultati analize tla na poplavljenim područjima koja je pokazala da su poljoprivredne površine ostale kvalitetne i nekontaminirane i poslije djelovanja vode.

Proteklih dana izaslanstvo Hrvatske poljoprivredne komore obišlo je poplavljena područja županjske Posavine gdje su poslije svih problema sa kojima se suočavaju poljoprivrednici uočili i problem sve raširenije ambrozije.

Nakon posjete stradalim područjima predsjednik HPK Mato Brlošić pozvao je ministarstvo poljoprivrede, kao i same vlasnike poljoprivrednih površina, da hitno reagiraju i unište ovu alergenu biljku prije početka njenog cvjetanja. Prema riječima Brlošića stabljike ambrozije su u visokom stadiju pri čemu je dio biljaka narastao i preko dva metra.

- Krajnje je vrijeme da se određenim mjerama ti korovi počnu uklanjati kako ne bi došlo do osjemenjivanja što bi onda uzrokovalo velike zdravstvene probleme. Najjednostavnije je rješenje je poprskati površine zaražene ambrozijom gdje bi  poljoprivrednici osigurali mehanizaciju. Međutim, tu su potrebna zaštitna sredstva i gorivo za traktore, rekao je Brlošić.

U županjskoj Posavini pod vodom je bilo preko 7000 hektara poljoprivrednih površina tako da neke procjene govore da će za potrebe tretiranja ambrozije biti potrebno osigurati oko milijun kuna.

Brlošić je podsjetio kako je do kraja kolovoza potrebno pripremiti te površine za jesenju sjetvu te da za mjesec počinju optimalni rokovi za sjetvu uljane repice što će biti i prva žetva poljoprivrednika na poplavljenim područjima. Prije nekoliko tjedana objavljeni su i rezultati analize tla na poplavljenim područjima koja je pokazala da su poljoprivredne površine ostale kvalitetne i nekontaminirane i poslije djelovanja vode.

Ukupna šteta na poljoprivrednim površinama procjenjuje se na oko 60 milijuna kuna.

>>U Gunji započela obnova ambulante: Rušit će se 300-ak kuća?

>>'Ništa nas nije moglo pripremiti na tih desetak sati u Gunji'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije