Naslovnica Vijesti Svijet

Strah od 'krimskog scenarija': Okreće li posljednji europski diktator leđa Putinu?

Iako su se dugo vremena Rusija i Bjelorusija smatrale prijateljskim državama, službeni Minsk u posljednje vrijeme postao je jedan od najkompliciranijih partnera za Vladimira Putina.
20. studenoga 2017. u 20:49 57 komentara 9872 prikaza
Lukašenko i Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Posljednji europski diktator, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko dugo je slovio za jednog od najodanijih ruskih saveznika, no tada se dogodila aneksija Krima zbog čega je bjeloruski predsjednik promijenio stav iz straha da bi njegova država mogla biti sljedeći plijen Rusije, piše njemački Die Welt

aleksandar lukašenko Bjelorusija I Zapad je priznao da Lukašenko pobjeđuje bez varanja

Iako su se dugo vremena Rusija i Bjelorusija smatrale prijateljskim državama, službeni Minsk u posljednje vrijeme postao je jedan od najkompliciranijih partnera za Vladimira Putina. Već najmanje tri godine, Lukašenko je bitno promijenio svoj proruski smjer politike, a kao najvažniji faktor za tu promjenu navodi se rusko pripajanje Krima. Bio je to šok za Bjelorusiju, piše njemački list. 

Lukašenko i Putin
1 / 8
Vladimir Putin u Sočiju

EU namijenio Lukašenku ulogu medijatora u ukrajinskoj krizi?

Ta promjena smjera mogla se vidjeti i na konferenciji u Minsku ovog tjedna, drugoj nakon petogodišnje stanke koja je trajala do 2016. godine. Na njoj su političari, znanstvenici i predstavnici nevladinog sektora iz EU, SAD-a, Bjelorusije i susjednih država raspravljali o procesima političke, ekonomske i društvene transformacije u bjeloruskom društvu i odnosima s njezinim susjedima. 

Aleksandar Lukašenko Uvjerljiva pobjeda Lukašenko peti put izabran za predsjednika Bjelorusije

Na konferenciji je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel zahvalio Lukašenku što se na toj konferenciji razgovaralo i o ukrajinskom sukobu te dodao da Bjelorusija može igrati ulogu moderatora u rješavanju tog konflikta. List piše kako Rusija ne želi imati saveznika koji nije potpuno odan, a o udaljavanju Putina i Lukašenka dovoljno govori i priča o njihovom izbjegavanju na summitu u Sočiju u listopadu. 

Lukašenko i Putin
1 / 12
Ruski predsjednik Vladimir Putin skinuo se gol do pojasa spremajući se ući u hladnu vodu planinskog jezera u sibirskoj divljini...

Bjelorusija nije priznala Krim

O zahlađenim odnosima govori i činjenica da je Rusija nakon 20 godina uvela granične kontrole dok su letovi, koji su prije smatrani domaćima, sada prebačeni na međunarodne terminale u Rusiji. Najvažniji razlog za bjelorusko udaljavanje od Rusije list navodi njihovo držanje u ukrajinskoj krizi. Minsk još nije priznao Krim kao dio ruskog teritorija, a bjeloruske vlasti su preporučile da se na kartama taj poluotok označava kao dio Ukrajine. 

Agresija Moskve na Krim je bjeloruskog predsjednika učinila nervoznim jer strahuje da bi se "ukrajinski scenarij" mogao ponoviti i u njegovoj državi. No, to blago okretanje prema EU ne znači i demokratizaciju Bjelorusije, piše njemački list. Lukašenko je još uvijek autokrat čija vladavina ovisi o Rusiji. Ne samo njegova vladavina već i bjeloruska ekonomija koja je naslonjena na rusku, zaključuje Die Welt. 

Belarus' President Alexander Lukashenko (L), Russia's President Vladimir Putin (2nd L), Ukraine's President Petro Poroshenko (R), Germany's Chancellor Angela Merkel (C) and France's President Francois Hollande pose for a family photo during peace talks in europski diktator - Lukašenko U četvrt stoljeća 'tatica' je prošao put od otpadnika do miljenika Lukašenko i Putin Snimka s pregovora Lukašenko izmaknuo stolac Putinu Silvije Tomašević Putin je kriv i za izlazak Velike Britanije iz EU
Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
  • stomugromova:

    Lukašenko je premazan svim mastima.On jako dobro zna ako se otvori EU i SAD,koji ga snube,da će mu se dogoditi obojana revolucija jer Soroš,USAID,CIA,MI6,Mossad itd samo čekaju da im netko malo odškrine vrata pa da provale i nahrupe u kuću ... prikaži još! tj. državu..Sumnjam da će im Lukašenko pružiti to zadovoljstvo.Sa druge strane,on mora i Ruse držati na razmaku da se previše ne udomaće,a istovremeno ih ne smije gurnuti previše od sebe.

  • makan tahi:

    nek pazi kakvu juhu jede da ne dobije radioaktivne prišteve

  • cigrovski.darko:

    Lukašenko je vrstan političar, zna on da ga i Rusija i EU trebaju ko suho zlato, pa malo svome narodu navlači novaca. Ruku na srce, zaslužili su i od jednih i od drugih da malo odriješe kesu.