Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKRENUTA 'ŠKOLA NEPUŠENJA'

Alarmantno istraživanje: Svaki pet srednjoškolac svakodnevno puši

Zagreb: E-cigareta, zamjena za klasi?nu cigaretu, ilustracija
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
31.05.2023.
u 15:22

Karcinom pluća drugi je po redu uzrok smrti kod muškaraca, a treći kod žena, no osim od karcinoma, obolijeva se i od kroničnih plućnih i kardiovaskularnih bolesti

Prema istraživanju koje je Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije proveo na uzorku od 1677 srednjoškolaca, svaki peti učenik svakodnevno puši. Svaki drugi, točnije 45 posto njih već je probalo e-cigarete.

– Zabrinjava i podatak da gotovo polovica ispitanika smatra da je pušenje cigarete „cool“.  Upravo iz razloga što mladi danas misle da je to cool ili simpatično, već sutra javlja se ovisnost o cigaretama i tada dođemo do podatka da su u Hrvatskoj 22 posto stanovnika pušači – kazao je varaždinski župan Anđelko Stričak. Liječnica Martina Hajduk Ribić iz Službe za plućne bolesti TBC Klenovnik, upozorila je da od posljedica pušenja u Hrvatskoj umire oko 14.000 osoba. Karcinom pluća drugi je po redu uzrok smrti kod muškaraca, a treći kod žena, no osim od karcinoma, obolijeva se i od kroničnih plućnih i kardiovaskularnih bolesti.  Građani koji žele prestati pušiti, mogu se upisati u "Školu nepušenja" koja djeluje u sklopu ZZJZ-a Varaždinske županije.

VEZANI ČLANCI: 

– Neovisno o životnoj dobi, stažu pušenja i zdravstvenim poteškoćama, uvijek je dobra odluka prekinuti s pušenjem. Škola nepušenja traje pet dana, svaki dan po 120 minuta i u grupi je osam do dvanaest polaznika. S njima radi naš multidisciplinarni tim, od liječnika psihijatra, psihologa, medicinskih sestara i tehničara. Nije potrebna uputnica – rekla je voditeljica "Škole nepušenja" Andreja Kolačko.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije