Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak ministra na stolu

Josip Aladrović: Ne smatram da sam u ovom trenu teret Vladi

Zagreb: Održan sastanak pregovaračkih odbora Vlade RH i predstavnika sindikata
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/3
08.03.2022.
u 18:48

Bilo bi dobro da u situaciji u kojoj je ionako već puno problema premijer ima Vladu bez ikakvog tereta, kaže Ankica Mamić

Političkim kuloarima danas se pronio glas da je ministar rada Josip Aladrović voljan otići iz Vlade te da je tu svoju nakanu već priopćio premijeru, ali je njegov odlazak odgođen dok mu se ne nađe zamjena. Informaciju je komentirao i sam Aladrović, tvrdeći da u ovom času ne razmišlja o ostavci jer, kako je kazao, tek mora vidjeti što mu DORH stavlja na teret pa će u skladu s tim donijeti odluku.

– To je razgovor između mene i premijera, zasad ne razmišljam i ne smatram da sam u ovom trenutku teret Vladi – uzvratio je Aladrović na pitanje razmišlja li o ostavci i dodao da je njegov ministarski mandat otpočetka na raspolaganju premijeru.

Među vodećim HDZ-ovcima se, međutim, neslužbeno moglo čuti kako je "Josip pametan dečko, koji zna da u ovakvoj situaciji teško može funkcionirati", što znači da je potencijalni odlazak ministra na stolu iako, uvjeravaju nas naši izvori, konačna odluka još nije donesena.

Milošević nije sporan

Pitanje Aladrovićeva odlaska iz Vlade postavilo se nakon što mu je Vlada ukinula imunitet, dopuštajući tako DORH-u da istraži sumnje u nezakonita zapošljavanja dok je bio na čelu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Aladrović je, međutim, zasad ostao u Vladi. Baš kao i njezin potpredsjednik Boris Milošević, protiv kojega je ranije otvorena istraga zbog sumnje da je kao saborski zastupnik lobirao da se državni poticaji dodijele poduzetnicima koji na njih po zakonu nisu imali pravo. No, za razliku od Aladrovića, mogućnost Miloševićeva odlaska zasad se ne spominje. U zaštitu mu je snažno stao njegov SDSS, ali i ostali manjinski zastupnici čija je teza da se radi o časnom čovjeku koji nije učinio ništa što ne bi bilo u opisu "radnog mjesta" zastupnika nacionalnih manjina. Iako se može pretpostaviti da DORH ne bi pokrenuo kazneni postupak samo zbog pukog lobiranja, i u HDZ-u se može čuti ocjena da u Miloševićevu postupanju nije bilo ničeg spornog. Istim principom bi se, tumače naši sugovornici, moglo kazneno goniti maltene svakog gradonačelnika koji dođe u Zagreb lobirati za tvrtke sa svog područja. Čini se tako mogućim da će iz Vlade zbog pokrenute istrage otići HDZ-ov ministar, a da će SDSS-ov potpredsjednik ostati na svojoj funkciji.

I jedan i drugi, naravno, pred zakonom su nedužni dok se pravomoćno ne dokaže suprotno, što je argument kojim se poslužio i Plenković poručujući kako će članovi Vlade pod istragom ostati na svojim funkcijama. No činjenica je da se radi o znatnom snižavanju kriterija za ministre u odnosu na ranije mandate kada su ministri funkcije napuštali i prije nego što je protiv njih službeno pokrenut bilo kakav postupak. I u prošloj Plenkovićevoj Vladi ministri su odlazili zbog mnogo benignijih situacija. Goran Marić, Tomislav Tolušić i Milan Kujundžić otišli su pritisnuti medijskim napisima o neispravno ispunjenim imovinskim karticama i imovini čije podrijetlo nisu obrazložili. Zbog negativne javne percepcije ostavku je dala potpredsjednica Vlade Martina Dalić nakon što je u javnost procurila njezina prepiska s akterima angažiranima na izradi "lex Agrokora", iako nije bilo naznaka da bi afera mogla rezultirati kaznenim postupkom. Nada Murganić otišla je s pozicije ministrice socijalne skrbi zbog tragedije na Pagu koja je pokazala rupe u sustavu kojem je bila na čelu, a Damir Krstičević zbog pada školskog vojnog zrakoplova.

Nova praksa je, međutim, da se od ministara ne očekuje da odstupe ni ako se protiv njih formalno vodi kazneni postupak, što analitičarka Ankica Mamić smatra lošom odlukom.

– Uz ovakve prozivke teško je raditi, ovo je situacija u kojoj gube i Vlada i ministri koji su na tapetu i građani. Vlada se ionako suočava s velikim problemima, od pandemije do rasta cijena energenata koje prijete da će otići u nebo. U takvoj situaciji bilo bi dobro da premijer ima Vladu bez ikakvog tereta – komentira Mamić. Uvjerena je i da bi svaki kandidat za ministra trebao proći sigurnosnu provjeru jer je, kaže, očito da ministri premijera ne informiraju o svemu iz svoje prošlosti, zbog čega je Plenković "stalno u čudu što se događa s njegovim ministrima".

Pad povjerenja u institucije

Analitičar Mate Mijić upozorava pak da ova situacija može pridonijeti daljnjem padu povjerenja u institucije.

– Premijer često govori o padu povjerenja u institucije, nastojeći optužiti opoziciju za narušavanje tog povjerenja, dok istodobno on i njegova Vlada svjesno ruše povjerenje u DORH, portretirajući ga kao nekakvu terorističku ćeliju koja ostvaruje politički interes napadom na Vladu. Ako je tomu doista tako, moramo iz Vlade umjesto insinuacija dobiti jasne dokaze. Ministar osumnjičen za kazneno djelo po službenoj dužnosti nema previše izbora i dužan je staviti se na raspolaganje pravosuđu. U takvim okolnostima on ne može kvalitetno obavljati dužnost i samo šteti ugledu Vlade i države – komentira Mijić. Podsjeća da su ministri nekada odlazili i zbog puno manjih prijestupa što, kaže, samo pokazuje da standardi u Hrvatskoj, nažalost, strmoglavo padaju.

Komentara 2

DU
Deleted user
08:55 09.03.2022.

Ne smatraš se teretom? Naravno ti si zapravo poguranac za HDZ, zbog tebe Aldroviću HDZ će dobiti još glasova, jer ti si nada onim ljudima koji su nesposobni, lijeni, neobrazovani da dobiju siguran i dobro plaćen posao u državnoj firmi, za sve one poštene, pametne, vrijedne i obrazovane ti si trn u oku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije