Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upisi u srednju školu

Ako učenici imaju isti broj bodova, upisat će se onaj - s boljim vladanjem

škola
15.01.2010.
u 16:40

To je afirmativan pristup, ima pedagoško opravdanje i šalje djeci jasnu poruku da se nagrađuje i ponašanje. Vrednovalo bi se samo primjereno, odnosno uzorno vladanje, a dobro i loše ne bi donosilo ni pozitivne ni negativne bodove.

Pri upisu u srednju školu od ove školske godine važnu bi ulogu u nekih učenika mogla imati njihova ocjena iz vladanja.

– Kada dva učenika prijavljena u istu školu imaju jednak broj bodova, prednost pri upisu trebao bi imati onaj koji ima bolju ocjenu iz vladanja. To je moj prijedlog koji bi u sljedećim danima trebalo dobro razraditi, ali i razmotriti sa stručnim suradnicima u školama. To je afirmativan pristup, ima pedagoško opravdanje i šalje djeci jasnu poruku da se nagrađuje i ponašanje. To može biti i element prevencije vršnjačkog nasilja – tumači nam državni tajnik za srednje školstvo Želimir Janjić.

Podsjeća da posljednjih godina, posebno u najatraktivnijim školama, ima učenika koji skupe šezdeset i više bodova, da često više učenika ima jednak broj i smatra da bi vladanje odlično došlo kao dodatan kriterij odabira. Vrednovalo bi se samo primjereno, odnosno uzorno vladanje, a dobro i loše ne bi donosilo ni pozitivne ni negativne bodove.

 – Načelno, ta mi ideja zvuči jako dobro. No postavlja se pitanje kako dati ocjenu iz vladanja, tko je daje i po kojim kriterijima. Danas o njoj odlučuje samo razrednik, ali on nema uvid u ponašanje učenika na svim predmetima, pogotovu ne u velikim školama u kojima se pojedini nastavnici gotovo ne sreću pa nemaju priliku ni razgovarati o ponašanju svakog učenika – komentira Sonja Mudrić, profesorica zagrebačke Športske gimnazije.

Ako se ocjena iz vladanja uvrsti kao jedan od kriterija za upis u srednju školu, onda se na temelju prijedloga razrednika mora uskladiti na sjednici razrednog vijeća, ističe prof. Mudrić. Za razliku od nje, Ljiljani Klinger, ravnateljici OŠ Matije Gupca, ideja se baš i ne sviđa.

– Nama je u interesu svakom djetetu pružiti drugu priliku, a ne ga, zbog neke nepodopštine, obilježiti za cijeli život. Što više o tom prijedlogu razmišljam, to mi se manje sviđa – zaključuje Klinger.

Nastavnici kritični, kriteriji nisu svugdje isti

U ocjeni iz vladanja vidljiva je odgojna uloga škole. Ali ako bi se to uvelo kao jedan od kriterija za upis u srednju školu, onda bi se na nastavnike, posebno na razrednike u osnovnim školama stavila prevelika odgovornost i pritisak – komentira prof. Mudrić. Ravnateljica Klinger upozorava da se iza ocjene "uzorno vladanje" zarađene u dvije različite škole može mnogo toga skrivati jer kriteriji nisu ujednačeni. Učitelj, kaže, neće djetetovo vladanje ocijeniti dobrim ako zna da to može negativno obilježiti njegov život.

Komentara 5

MM
Mladen Miletić
12:18 16.01.2010.

Ako učenici imaju isti broj bodova, upisat će se onaj - s boljim vladanjem: a gdje čemo se onda upisati mi pravi Hrvati ? Oni koji su brzi i sposobni aktivni pobjeđuju u svim ratovima sa i bez oružija ?

AP
apaurin
23:57 15.01.2010.

...kao prvo ,,,, šta ćemo ako imaju isti broj bodova i istto vladanje ? ..predlažem da onda prednost ima onaj učenik koji ima veću \"čunu\" ..... ...kao drugo ....Janjiću bosančino ,da se gledalo vladanje ,Tvoj sin se ne bi nikad ,Tvoj sin se ne bi nikad upisao ni u jednu srednju školu ...zato poklopi se ušima svojim bosanskim i poštedi nas svojih \" pametnih \" prijedloga .....

OD
odisej
03:57 16.01.2010.

KOJA JE TO BUDALESTINA i to se moze dogoditi SAMO u Hrvatskoj. Samo , pitanje je TKO to moze ocjenjivati vladanje i koji su to kriteriji za ocjenjivanje vladanja. Bit ce da su dobra djeca oni koji odaju pognute glaveve i pokoravaju se svakome, ne igraju se , ne skacu po klupama , ne smiju se. VESELA I RAZIGRANA DJECA SU ZDRAVA DJECA. Nema lose djece , mogu biti losi samo oni, koji ih uce kod kuce i u skoli. Ako se ocjena vladanja ,kojiu daje ucitelj , bude uvazavala kao kriterij za upis, onda ce to sve skupa biti neizmjerna GLUPOST , zbog koje ce biti kaznjeni mnogi mladi ljudi , a jedina greska ce im biti da su u sebi imali \"zivot\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije