Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HP OTISNUO JEFFERSONA

Ako ste kupili ovu poštansku marku za 3,10 kuna, sada vrijedi 1000 eura!

Hrvatska pošta
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
26.01.2019.
u 13:02

Hrvatska je pošta u sklopu serije Znameniti Hrvati umjesto Sorkočevića greškom otisnula portret američkog predsjednika Thomasa Jeffersona

Sretnici koji su na kioscima ili u poštanskim uredima u Dalmaciji za 3,10 kuna kupili poštansku marku s likom koji je trebao predstavljati dubrovačkog skladatelja iz 18. stoljeća Luku Sorkočevića sada posjeduju filatelističku rijetkost koja je na nedavnim aukcijama dosegla cijenu od više tisuća eura. Naime, Hrvatska je pošta u sklopu serije Znameniti Hrvati umjesto Sorkočevića greškom otisnula portret američkog predsjednika Thomasa Jeffersona.

– U seriji znameniti Hrvati iz 2015. godine izdane su tri marke: Josip Juraj Strossmayer, Ivan Supek i Luka Sorkočević. Kad je riječ o trećoj marci, onoj s motivom Luke Sorkočevića, dogodila se greška u dizajnu. Naime, umjesto njegova portreta na marci je otisnut portret Thomasa Jeffersona – kažu iz Hrvatske pošte.

Portret američkog predsjednika koji je dizajnerica koju je angažirala Hrvatska pošta koristila misleći da je riječ o Sorkočeviću naslikao je Rembrandt Peale 1805. godine i u raznim se izvorima krivo koristi kao prikaz hrvatskog skladatelja. Pogrešku je HP uočio prije datuma izdanja, 21. travnja 2015. godine, međutim na području Dalmacije i prije datuma izdavanja već su prodane 22 marke.

VIDEO Neobična prezimena u Hrvatskoj

– Ostatak izdanja je uništen, a tiskane su nove marke s ispravnim motivom, njegovim potpisom i notama, a ne portretom jer ne postoji nijedan njegov prikaz iz tog doba – odgovaraju iz HP-a.

Nakon ovog događaja u Hrvatskoj pošti uvedene su dodatne kontrole prije odobrenja tiska te više nije moguće marku kupiti prije datuma izdanja.

– S filatelističkog stajališta ovakva marka predstavlja kuriozitet, a činjenica da su prodane samo 22 marke dodatno joj povećava vrijednost. Ne znamo tko je te marke kupio ni jesu li one završile na pismima ili razglednicama ili ih je kupio neki sretni filatelist koji je pogrešku uočio i sačuvao ih u originalnom stanju – kažu iz Hrvatske pošte.

Ova marka nikada nije registrirana u Svjetskoj poštanskoj uniji tako da se i ne priznaje kao izdanje Hrvatske pošte. Ovakve pogreške iznimno su rijetke i ovo je jedni slučaj u kojem su marke s krivim otiskom dospjele u prodaju.

GALERIJA Fotografije koje su nas nasmijale, ali i šokirale. Najveći hit dolazi iz Zagreba

Hrvatska pošta
1/30

 

Komentara 41

PR
prohujalo
12:55 26.01.2019.

Ne budi lijen,malo sam čeprkao po internetu i naišao na stranicu te aukcijske kuće za koju uopće nisam čuo da postoji u Hrvatskoj (barper.com). Na njihovoj 48. aukciji (zar oni zaista postoje već 48 godina?) pod brojem 547 ponuđena je ta markica po cijeni od 500 eura. Malo sam se začudio toj cijeni jer se u tekstu govori o 1000 eura. Onda sam shvatio da je to bila isklična cijena i za prodajnu cijenu morao sam se malo pomučiti i pronašao da je prodana za 1700 eura u kunskoj protuvrijednosti. Kad pročitate pravila aukcije i visine provizija sa pdv-om ispada da je kupac to platio 2014,50 eura a stari vlasnik je za to dobio 1377 eura. Razlika je provizija aukcijske kuće i PDV. Pitanje je da li ta marka toliko zaista vrijedi? Da li zaista postoji još jedan filatelista koji bi to platio 2000 eura? Sumnjam da postoji još 21 filatelist koji bi za to dao po 2000 eura. E sad da li bi netko za to dao 1000 eura. Možda? Siguran sam da bi tu marku vrlo rado mnogi kupili za recimo 100 eura. Sve ovisi o ponudi i potražnji i platežnoj sposobnosti zainteresiranih. Da je autorica ovog članka tekst objavila u Wasington Postu ili New York Timesu,sigurno bi potražnja za markom (pa na njoj je Jefferson koji se zove Sorkočević) naglo porasla pa bi možda i onaj kupac koji je tu marku kupio bio zadovoljan jer bi joj možda cijena skočila na više tisuća €. Možda da,možda ne. Kolekcionari su čudna stvorenja. nikada niste sigurni što im se u mozgiću odvija i što su sve spremni dobro platiti a što ne.

BA
bartvjeko
16:31 26.01.2019.

Da niste spomenuli da je to Đeferson, nitko od Hrvata ne bi skužil da se radi o njemu, a ne gosponu Sokorčeviću.....

AM
Axis Mundi
20:12 26.01.2019.

"Kad je riječ o trećoj marci..." -Novinari, ispravno jer reći "marki", a ne "marci"; iznimka je u pitanju, iako bi po pravilima sibilarizacije očekivali oblik za dativ i instrumental "marci"; ima još takvih iznimaka, na pr. vaga-vagi (a ne vazi),, joga-jogi (a ne jozi), zaliha-zalihi (a ne zalisi) itd...Guglajte za ostalo sami ili prelistajte pravopis(e).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije