Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPARLAMENT

Ako Ruža hoće dva mjesta, mora s europučanima

Ruža Tomašić
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/2
26.02.2014.
u 09:15

Ne! Neću ja mijenjati klubove kao čarape, uzvratila je Ruža

HDZ bi krajem ovog tjedna trebao imati sastanak s Ružom Tomašić, šeficom HSP-a dr. Ante Starčević, o zajedničkom izlasku na euroizbore u svibnju nakon što su europučani poslali poruku da ona ne može biti na HDZ-ovoj koalicijskoj listi. Ona, odnosno njezina stranka, još se za vikend požurila obavijestiti javnost da će HSP AS na HDZ-ovoj koalicijskoj listi za Europarlament imati čak dva zastupnika, bolje pozicioniranu Ružu i njezina zamjenika prof. Ivana Tepeša.

U HDZ-u kažu da takav dogovor još nije postignut, da su to želje pravaša, ali otvoreno poručuju da će Ruža morati pristati na kompromis. Ako na listi želi dva mjesta, onda će morati pristati, uđe li ponovno u Europarlament, ući u klub Europske pučke stranke, tvrdi naš izvor iz HDZ-a. Ruža je i lani ušla u Europski parlament s liste HDZ-a, ali u parlamentu sjedi s britanskim konzervativcima i reformistima. Budući da se nakon konstituiranja novog saziva Europarlamenta u svibnju prvi put šef Europske komisije bira iz parlamentarne većine, svaki klub sada inzistira na što većem broju parlamentaraca. Štoviše, europučani su se pobunili da HDZ na listi ne može imati političarku koja ne dijeli vrijednosti europučana.

Ruža pak na dvama zastupnicima inzistira zato što se najesen planira vratiti u Sabor kako bi bila na hrvatskoj političkoj sceni uoči parlamentarnih izbora budući da je ona najprepoznatljivije lice HSP-a AS. Plan joj je da je tada u Europarlamentu zamijeni Tepeš, iako bi pravo ulaska u parlament zapravo trebala dobiti iduća osoba s liste. Šefica HSP-a AS možda još više inzistira na dvama mjestima na listi zato što HSS, kao strateški partner HDZ-a, traži da njihova kandidatkinja Marijana Petir bude najbolje plasirana na listi od koalicijskih kandidata. Po hodnicima Europskog parlamenta HDZ-ova ideja da će protivljenje europskih pučana koaliranju s HSP-om AS riješiti tako što će uključiti Ružu Tomašić u njihov klub ne čini se tako vjerojatnom. I sama Ruža Tomašić odbija tu mogućnost.

– Ne! Neću ja mijenjati klubove kao čarape. Ja znam gdje sam. Gdje sam našla sebe, tu ću i ostati – kaže Ruža Tomašić.

Komentara 9

PE
pessimus
11:26 26.02.2014.

quo vadis hdz? ako date ružinoj stranci dva mjesta, ako date mariji petir iz hss jedno mjesto i ako date željki markić iz u ime obitelji jedno mjesto što će preostati vama?

Avatar boros
boros
10:57 26.02.2014.

...hahaha,samo...zbog ovoga se vrijedi prijaviti,ali...za komentirati...PIH

Avatar Carrera
Carrera
10:05 26.02.2014.

ružo, ružo, ružo...moja ružo...ti trebaš shvatiti da si bez HDZ-a nitko i ništa, zato bolje da se prilagodiš njima ako želiš i dalje primati euro plaću

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije