Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ako putujete vlakom, obavezno ovo pročitajte

Prijedlog također bolje regulira prava putnika koji imaju više karata za jedno putovanje, jer često u slučaju kašnjenja prvog vlaka, zakasnite na sljedeći, kaže Biljana Borzan
15. studenoga 2018. u 13:16 1 komentara 2261 prikaza
Vlak
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Europski je parlament izglasao Uredbu o pravima putnika u željezničkom prometu. Prema novom prijedlogu koji će se primjenjivati i na prekogranični i na regionalni domaći prijevoz, putnici će moći u slučaju kašnjenja od 60 do 90 minuta tražiti povrat od 50 posto iznosa karte, od sat i pol do dva povrat od 75 posto, a za svako kašnjenje dulje od dva sata putnik ima pravo na povrat cjelokupnog iznosa karte.

mobitel konačno izglasano Dobra vijest! Od svibnja iduće godine znatno niže cijene međunarodnih poziva

– Ta prava moći će ostvariti čak i ako je kašnjenje prouzročeno lošim vremenskim uvjetima – ističe naša europarlamentarka Biljana Borzan, koja je radila na Uredbi.

Prijedlog također obvezuje na prostor za bicikle te na punu informaciju kupcima karata o njihovim pravima. Uključuje sve željeznice osim gradskog prijevoza metroom i tramvajem.

mobitel SIGURNIJI CHATOVI EU uvodi SMS poruke i alertove u slučajevima katastrofe

– Prijedlog također bolje regulira prava putnika koji imaju više karata za jedno putovanje jer često u slučaju kašnjenja prvog vlaka, zakasnite na sljedeći. Uz to, regulira i pravo na informaciju. Dakle, putnik pri kupnji mora biti obaviješten o najboljim opcijama i o svojim pravima – kaže Borzan.

Prijedlog je usvojen s 533 glasa ''za'' i 37 glasova ''protiv''.

Pogledajte video: svađa Grmoje i Zekanovića u Saboru

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • baegnian1:

    Treba proširiti i pojačati željezničku mrežu u cijeloj EU.