Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dobra vijest! Od svibnja iduće godine znatno niže cijene međunarodnih poziva

Istraživanje je pokazalo kako je stvarni trošak minute inozemnog poziva za operatere 0,014 eura po minuti, a za potrošače bude i do 1,99 eura po minuti. Po toj računici operateri zarade na međunarodnom pozivu i do 5.000 posto, ističe Biljana Borzan
14. studenoga 2018. u 14:15 4 komentara 2760 prikaza
mobitel
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Veliko je zadovoljstvo kada nešto na čemu si dugo radio bude konačno izglasano. U Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača smo se trudili da međunarodni pozivi budu izjednačeni s domaćima, ali na kraju je kompromis da će maksimalne cijene minute poziva u EU biti 19 centi, a SMS-a 6 centi. To je jako dobra vijest i za potrošače u Hrvatskoj gdje cijena ovisno o operateru i tarifi zna prelaziti pet kuna – izvijestila je naša europarlamentarka Biljana Borzan.

lijekovi Ljekarnička komora: Zbog smanjenja PDV-a cijene bezreceptnih lijekova niže 17-18 posto

Nakon sniženja cijena roaminga, od čega profitiraju potrošači koji putuju u inozemstvo, odlične su to vijesti i za potrošače koji iz svoje države zovu u EU, a kojih je ipak značajno veći broj. Istraživanje Europskog udruženja za zaštitu potrošača pokazalo je kako je stvarni trošak minute inozemnog poziva za operatere 0,014 eura po minuti, a za potrošače bude i do 1,99 eura po minuti. Po toj računici operateri zarade na međunarodnom pozivu i do 5000 posto. SMS poruke operaterima donose profit od tisuću posto.

Pogledajte video Biljane Borzan o nižim cijenama međunarodnih poziva

- U Hrvatskoj se građani najviše žale na telefonske operatere. Ovom Uredbom, koja će stupiti na snagu već u svibnju iduće godine, povećat će prava korisnika koji će moći lakše mijenjati operatere i zatražiti naknadu - objašnjava Borzan.

PolIcija novi zakon U slučaju opasnosti dobivat ćemo sms?

Zbog visokih cijena poziva u inozemstvo, koje se u prosjeku kreću oko 50 centi, europski potrošači su sve češće koristili različite aplikacije za zvanje, koje ipak kvalitetom ne mogu parirati klasičnom pozivu. Čak 67 posto potrošača kaže da najčešće ne koriste aplikacije jer osoba koju zovu nema istu aplikaciju, a 36 posto potrošača jer je kvaliteta poziva preslaba.

Pogledajte video: Ovo su najbolje zimske gume

Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  hoćete li vi nešto napraviti za ljude ili mislite samo na svoje troškove...

 • Hladan:

  Jednostavno je, kupite SIM karticu recimo bilo kojeg njemackog operatera, u HR ste na romingu i zovete bilo koga u EU za 1 do max 9 Centi.

 • mulag:

  treba nabit cjenu, jer su napustili lipu našu, što znaci da su uzalud stradali naši branitelji