Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Plenković:

'Ako ovako ostane, visoki je stupanj vjerojatnosti da ćemo poništiti odluku o F-16'

Andrej Plenković
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
03.01.2019.
u 19:10

S obzirom na to da smo odabrali jedno, a da bismo eventualno mogli u konačnoj verziji dobiti nešto drugo, nemamo nikakvih dilema da Vlada treba tu odluku u tom trenutku poništiti, rekao je premijer

Premijer Andrej Plenković rekao je večeras da je, ako stvari ostanu ovakve, visoki stupanj vjerojatnosti da će Vlada poništiti odluku o odabiru vojnih zrakoplova F-16 Barak od Izraela.

Rekao je da se u ovom trenutku čeka očitovanje Izraela.

- Mi do zadnjih nekoliko tjedana nismo imali takva saznanja da će se SAD usprotiviti transferu aviona. Kada se dobije to očitovanje, kada još jednom provjerimo stvari s SAD-om, ako stvari ostanu ovakve kakve su danas, visoki je stupanj vjerojatnosti da će Vlada poništiti tu odluku o odabiru - rekao je Plenković u Dnevniku HRT-a.

- S obzirom na to da smo odabrali jedno, a da bismo eventualno mogli u konačnoj verziji dobiti nešto drugo, nemamo nikakvih dilema da Vlada treba tu odluku u tom trenutku poništiti, a nakon toga ćemo vidjeti što dalje - rekao je Plenković.

Nabavom višenamjenskih borbenih zrakoplova premijer Andrej Plenković bavio se već na prvoj ovogodišnjoj sjednici Vlade. Kazao je da hrvatska Vlada “očekuje konačna i jasna očitovanja Izraela i SAD-a” te najavio da će Vlada nakon toga odlučiti što učiniti. Premda sve upućuje na to da je sudbina natječaja odlučena s obzirom na to da SAD koči realizaciju posla koji su dogovarali Hrvatska i Izrael, a Plenković ponavlja da Vlada čvrsto stoji pri odluci da možemo ići u fazu realizacije isključivo onakve ponude kakvu je bio prihvatio i predložio stručni tim MORH-a.

Pogledajte video leta MiG-ova i F-16-ica iznad Knina:

– Sve ostalo zahtijevat će našu odluku da se taj proces poništi, a nakon toga donosit ćemo odgovarajuće odluke kako dalje u vezi s tom strateškom odlukom – kaže premijer te hladno zaključuje da je došlo do određenih problema u realizaciji kupnje 12 rabljenih F-16 Baraka i dobivanja suglasnosti SAD-a oko transfera tehnologije trećoj strani (Hrvatskoj), što je “suprotno onome što smo imali kao informaciju”.

– Nije nam drago što je do ovoga došlo, ali nastojimo sada identificirati razloge problema, a nakon toga donosit ćemo odgovarajuće odluke – kaže. Pri tome nije spominjao nositelja posla, ministra obrane Damira Krstičevića, koji se, po izlasku sa sjednice Vlade, nakon nekoliko dana bez izjava našao pred novinarima koje je najviše zanimalo hoće li Krstičević neuspjeh natječaja platiti “glavom” i dati ostavku. Formalno, ni MORH ni Vlada još ne potvrđuju propast natječaja, a MORH navodi da je od Izraela zatraženo da ga do 11. siječnja službeno izvijesti može li isporučiti avione koje je Hrvatska odabrala, a “u protivnom Hrvatska će poništiti odluku o odabiru aviona”.

Andrej Plenković
1/10

Plenković spominje i očitovanje SAD-a, dok predsjednik Sabora Gordan Jandroković potvrđuje da će se raspisati novi natječaj “ako Izrael, zbog protivljenja SAD-a, ne bude mogao isporučiti zrakoplove F-16 Barak kakve je ponudio RH”.

Ministar Krstičević otkrio je da je vlada SAD-a dala Izraelu predodobrenje za prodaju Baraka te da je Izrael svu potrebnu dokumentaciju posjedovao 3. listopada 2017. (kada su otvarane ponude). Kazao je da ni on ni njegov stručni tim nisu tada znali za protivljenje Amerikanaca, a da je dokument o predodobrenju SAD-a klasificiran, no dokument su vidjele “sve institucije”. Ne vidi svoju odgovornost jer nije počinjena nikakva materijalna šteta, a ponavlja da je cijeli proces nabave vođen vrlo sustavno i da su u njega bili uključeni najbolji ljudi.

Podsjetio je i da se nitko od drugih ponuditelja nije žalio. Krstičević smatra da “ništa nije propalo i da nije ugrožen interes Hrvatske”. Govorio je i o “naučenim lekcijama”. Na inzistiranje novinara hoće li dati mandat na raspolaganje i ima li Plenković u njega povjerenja, Krstičević kaže da iza svega stoji kao ministar obrane.

– Ja sam tu, već sam odlazio s funkcija, ratni sam zapovjednik i i te kako znam što je odgovornost. Ne smatram da sam bilo što napravio protiv interesa Hrvatske. Uvijek sam spreman otići ako će moj odlazak pomoći Hrvatskoj. Ima i drugih stvari u životu – poručuje.

Komentara 87

IN
inot
19:40 03.01.2019.

"S obzirom na to da smo odabrali jedno, a da bismo eventualno mogli u konačnoj verziji dobiti nešto drugo".................HEHEHE sad znaš kak je glasačima u HR....HEHE

AN
Antitrogloditist
21:59 03.01.2019.

I hrvatski narod je glasao za demokraciju a dobio je vladavinu lopova. Može li se to nekako poništiti?

JA
javor11
19:47 03.01.2019.

On kao nezna razlog? Razlog je da se Plenkovićeva globalistička pro briselska politika udaljila od američke i to znatno što SAD više ne žele trpjeti i to pokazuju. dakle odustajanje od veze jadran baltik i jačanja odnosa sa višegradskom skupinom, gotovo mrtav LNG i najnovije eutanaziranje predsjednice i pantovčaka kao izraza proameričke politike. Dakle jednostavno Amerika je poslala upozorenje Plenkiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije