Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Hrvatska pita Izraelce jesu li spremni isporučiti F-16 ili poništava natječaj

Tek kada se službeno “pokopa” dosadašnji natječaj, u MORH-u i Vladi RH vidjet će što je sljedeće: Raspisivanje novog natječaja ili izravni pregovori o drukčijoj ponudi
03. siječnja 2019. u 07:08 183 komentara 13599 prikaza
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Hrvatska će od Izraela formalno zatražiti očitovanje o novim okolnostima oko prodaje zrakoplova F-16 Barak, doznajemo iz Banskih dvora. Zatražit će odgovor je li Izrael spreman isporučiti zrakoplove one konfiguracije koja je ponuđena i s kojom je pobijedio na natječaju u ožujku prošle godine. U suprotnom se natječaj poništava. Iz te države nije stigla nikakva obavijest o problemima jer o njima razgovaraju SAD i Izrael, dok Hrvatskoj, kao trećoj strani, tek na uvid stižu dokumenti koje razmjenjuju. Vijest o tome dolazi nakon što ni posljednji sastanak SAD-a i Izraela na vrhu nije urodio boljim vijestima.

Tri borbena aviona F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva sletjela na Pleso Večernji doznaje EKSKLUZIVNO Hrvatska odustaje od kupnje izraelskih aviona!

Američki državni tajnik Mike Pompeo i izraelski premijer Benjamin Netanyahu nisu ni na sastanku u Brazilu, gdje su obojica bila prigodom inauguracije predsjednika Jaira Bolsonara, pronašli rješenje za prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj. Iz diplomatskih izvora bliskih Izraelu doznajemo da su Pompeo i Netanyahu doista i razgovarali o tome, no da dogovor nije postignut. Amerikanci i dalje ostaju na poziciji da Izrael smije prodati Hrvatskoj samo originalnu verziju zrakoplova, bez nadogradnje, što je za Hrvatsku neprihvatljivo. Prodaja zrakoplova Hrvatskoj jedini je problem koji Pompeo i Netanyahu nisu mogli premostiti od niza tema koje su bile na stolu.

Video – Tri borbena aviona F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva sletjela na Pleso

“Stvar je zapela u birokratskoj zbrci”, kazao je izraelski dužnosnik. Iz State Departmenta su 27. prosinca u Izrael poslali pismo s više od 10 uvjeta koji trebaju biti zadovoljeni kako bi SAD odobrio prodaju aviona. Svi se svode na isto – Amerikanci zahtijevaju da u avionima, koje su Izraelci modernizirali, ne smije ostati ništa što nije američko. To bi, naravno, značilo da Izraelci trebaju ukloniti svoje nadograđene sustave, prodati Hrvatima prazne kante stare 25 do 30 godina, te bi potom Hrvatska od SAD-a trebala naručiti ponovnu modernizaciju rabljenih zrakoplova.

Zagreb: Borbeni avioni F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva Kupovina aviona Ako posao propadne, i dalje računamo na suradnju sa SAD-om

Amerikanci su, inače, gole avione procijenili na 135 milijuna dolara, a cijena izraelske strane za moderniziranu eskadrilu za Hrvatsku bila je 500 milijuna dolara. Rok za odgovor Izraelaca istječe u petak, no neki su vidjeli mogućnost da se Pompeo i Netanyahu mogu dogovoriti u četiri oka. Ta je mogućnost sada propala.

Damir Krstičević Vojni zrakoplovi F-16 Ekskluzivno doznajemo: SAD poslao uvjete Izraelu, dogovor za njih još nije mrtav

U MORH-u kažu da Izraelci do sutra imaju rok za slanje odgovora Amerikancima te očekuju da će i hrvatska strana doznati što u odgovoru piše. Premda je sada već realno očekivati propast “deala” s izraelskim avionima, u službenim krugovima čekaju da “utakmica završi zadnjim zviždukom suca”. Hrvatska se ipak priprema za ono što je realnije, izlazak iz dogovora s Izraelom te očekuje poništavanje natječaja za kupnju borbenih zrakoplova. Tek kada se službeno “pokopa” dosadašnji natječaj, u MORH-u i Vladi RH vidjet će što je sljedeće – raspisivanje novog natječaja ili izravni pregovori o drukčijoj ponudi, pod uvjetom da RH ima strateškog partnera s kojim može i izravno pregovarati o borbenoj eskadrili.

Video - Zajednički let zapovjednika "Zrakoplovne baze Ramat David" i hrvatskog pukovnika Jagodića u MiG-u 21

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • leader22:

    Najbolja mi je fora da je 90% komentara od svrba, a kao fol to ih ne interesira, a stalno vise na našim portalima jer je na njihovima cenzura.

  • trabant7:

    Koliko dušebrižnika na jednom mjestu, libo vas racku što će RH kupiti. Imate Opančarevo pa se brinite!

  • Krotila4:

    podrška Krstičeviću,Hrvatska če imati borbene avione i svoje borbene pilote