Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udružena oporba danas predaje zahtjev za opoziv Martine Dalić

Potpisi su prikupljeni još početkom ožujka, ali se iz taktičkih razloga odugovlačilo s upućivanjem opoziva u proceduru
20. ožujka 2018. u 07:00 20 komentara 833 prikaza

"Udružena” oporba najvjerojatnije danas, a najkasnije sutra predat će potpise koje je prikupila za opoziv potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić. Riječ je o potpisima koje je oporba prikupila još početkom mjeseca, ali ih nije predala odmah u proceduru zbog, kako su objasnili, taktičkih razloga. – Vladajući su opoziv htjeli brzo riješiti, stisnuti nekako koalicijske partnere i to skinuti s dnevnog reda. Našim taktiziranjem to će pitanje tek sada doći u fokus, a vladajućima se, vidimo, situacija poprilično zakomplicirala – kaže član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić.

SANJA BARić: Rodna ideologija izmišljeno je čudovište kojim konzervativci plaše javnost

Za pokretanje zahtjeva za opoziv oporbi je potreban minimalno 31 potpis, no prikupljena su 32 potpisa, i to iz većine oporbenih klubova izuzev IDS-a te Neovisnih za Hrvatsku, čija je članica Bruna Esih prije najavila da ne namjerava dati potpis, ali da će glasati za opoziv.

Nakon što oporba preda potpise, po proceduri se zahtjev za opoziv odmah uvrštava u dnevni red Sabora i od tada teče osmodnevni rok u kojem se Vlada treba očitovati o prijedlogu, a parlamentarna rasprava mora se provesti u roku od 30 dana. U oporbi su svjesni da im je gotovo nemoguće skupiti 76 glasova potrebnih za rušenje ministrice, no inicijativa je pokrenuta kako bi se u raspravi upozorilo na sve nepravilnosti vezane uz lex Agrokor.

Osim toga, iako oporba ima maksimalno 72 glasa za opoziv, još je pitanje kako će se pri glasanju postaviti zastupnici SDSS-a i predstavnik talijanske manjine Furio Radin koji su po tom pitanju još neodređeni. 

Petrov tvrdi da Vlada nije sposobna za provođenje reformi Petrov: 'Vlada je impotentna što se tiče provođenja reformi' Ivica Todorić Todorić na blogu "Dalićka je uništila maloprodaju da bi mogla umanjiti ukupnu vrijednost Agrokora" Plenković Slavica Vuković Prodaju nam istanbulsku maglu, nije im važna zaštita žena
vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • prajdali100:

    Ova mi se Dalić nikada nije sviđala ali čim su protiv nje Bero, Beljak, Petrov, Sumrak Sataraš......mora da nešto vrijedi.

  • droza:

    Epilog u vidu nagodbe dionika u Agrokoru sve je izvjesniji, a nemoć, jad, nesposobnost i demagogija u oporbi, sve očitija.

  • Deleted user:

    Neznam zasto mi pjesma Zeljka Bebeka, 'Kucka Nevjerna" dolazi na um?