Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Iz prezentacije se vidi kako su brojke namještane s točno određenim ciljem'

"Iz prezentacije je vidljivo da se rezervacije u najvećem dijelu odnose na interne odnose, a prezentirane otpise smatram najvećim dijelom neprihvatljivima, neke i protuzakonitima"
07. listopada 2017. u 21:42 48 komentara 9015 prikaza
Ivica Todorić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ivica Todorić u subotu se, nakon dva dana, ponovno oglasio na svom blogu, i to o prezentaciji revidiranih financijskih izvješća.

Todorićev blog BRZO SE JAVIO I Todorić reagirao na revizijski izvještaj Agrokora

Todorić tvrdi da su podaci prikazani nekonzistentno i parcijalno, a prezentirane otpise smatra, kaže, najvećim dijelom neprihvatljivima, neke i protuzakonitima.

U nastavku prenosimo njegovu objavu:

Nakon što je privremena uprava Agrokora objavila “Prezentaciju revidiranih financijskih izvješća za 2016. godinu”, utvrdio sam nekonzistentnost i parcijalno prikazivanje podataka u javnosti. To se odnosi i na revidirane podatke, ali i na čitav niz spinova u medijima, koji su, naravno, u funkciji pritiska na dionike. 

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak govori o 3 divizije Agrokora; Prehrambena industrija, Poljoprivreda i Maloprodaja čija izvješća je predstavio u četvrtak.

Za prehrambenu industriju i poljoprivredu kaže kako te divizije “imaju gubitke ali ti sektori rade vrhunski”.

Za diviziju Prehrambene industrije kaže da firme posluju odlično, da se radi o jednokratno otpisanim stavkama unutar kompanija i da kapital nije negativan. 

Za diviziju Poljoprivreda navodi primjer Belja i ističe dokapitalizaciju od 1,4 milijarde kuna. Za sve poljoprivredne tvrtke govori kako su raščišćavali negativne stavke, ali da firme posluju odlično i da kapital nije negativan.

agrokor ramljak Izvješće revizije Što je krivo prikazivano u Agrokorovim bilancama?

Što se tiče divizije Maloprodaja, izvanredni povjerenik je kazao da je Konzum u 2016. godini poslovao s operativnom dobiti. No, zbog otpisa ima negativan rezultat. Također je naglasio da otpisi nemaju utjecaj na operativno stanje kompanije. Istaknuto je da su najveći otpisi vezani uz procjenu testa vrijednosti imovine. Konzumova najznačajnija pojedinačna stavka ispravka vrijednosti je na tvrtki IDEA u Srbiji. Istina je da Konzum nije u potpunosti završio proces spajanja IDEA-e i Mercatora Srbija ali samo spajanje je započeto, radili su ga ponajbolji konzultanti za tu vrstu posla u Europi. Dokumentacija o tome postoji u Konzumu i IDEA-i. 

Iz prezentacije je vidljivo da se rezervacije u najvećem dijelu odnose na interne odnose, a prezentirane otpise smatram najvećim dijelom neprihvatljivima, neke i protuzakonitima.

Iz prezentacije se kao nepobitna činjenica vidi kako su brojke namještane s točno određenim ciljem, što je nedopustivo. Iz toga proizlazi da se u kompanijama radilo po nalogu. Sličan izvještaj privremene uprave sam i očekivao. Međutim, ono što nisu mogli izbjeći je činjenica da su kompanije pokazale svoju snagu i pravac u kojem su se do sada kretale.

Martina Dalić i Andrej Plenković Analiza provjera državnih službi Zar Dalić i Vlada misle da je Ivica Todorić ipak toliko važan!?

A sad i potvrđujem da prezentirana financijska izvješća privremene uprave kompanija u potpunosti potvrđuju poslovnu strategiju koju je Agrokor imao krajem 2016. godine, kao čvrst plan za neprekidan razvoj grupe u narednim godinama.

Nakon preuzimanja Mercatora, stekli su se uvjeti za operativno i financijsko restrukturiranje Agrokora, koji su otpočeli početkom 2015. godine. U međuvremenu prehrambena industrija je potpuno pripremljena za IPO, imamo valjanu dokumentaciju za pripremu i početak procesa i trading na Londonskoj burzi koji je  trebao početi u svibnju 2017. godine. Nadalje, poljoprivredna divizija je potpuno operativno pripremljena i napravljena  je valjana dokumentacija za početak rada na pripremi za IPO-a koji se očekivao 2018 .godine.

Revizija - pitanja i odgovori 8 stvari koje morate znati o slučaju Agrokor

Istina je da je maloprodaja bila u punom zamahu operativnog restrukturiranja koje bi se završilo do ljeta 2018. godine, nakon čega bi i te kompanije došle u punu kondiciju konkurentnosti. 

U Zaključku prezentacije stoji:

„Negativan kapital koji je proizašao iz provedenih uskladbi će se adresirati kroz prijedlog nagodbe na kojem Izvanredna uprava sa svojim timovima intenzivno radi“.

Zaključite sami koji je cilj izvanredne uprave i na koji način ga želi postići.

Maksim Poletaev Maksim Poletaev Drugi čovjek Sberbanke: Hrvatska treba vratiti Agrokorov dug agrokor ramljak Mislav Šimatović Iz izvješća je jasno jedno: dugovi su Agrokoru pojeli kapital Ivica Todorić Ljubica Gatarić Svi su oni Agrokor, povjerenstvo može grebati po površini
ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • Avatar Prodanović
  Prodanović:

  Todoriču pusti svoje priče, mene zanima dug Konzuma prema dobavljačima, npr. Adris 100 mil. €, Kraš 80 mil. €, Franck 90 mil. €, Granolio 50 mil. €, AWT 40 mil€,.... i još stotine takvih dobavljača, sada da spomenem ona mala ... prikaži još! seoska gospodarstva kojima nisi plaćao, utapao ih, lomio, dovodio na rub samoubojstva,je li propalico, a sada da spomenem sve one koji su radili na investicijama, održavanju, njih nisi ni mislio platiti, a sve što si napravio prodao si i onda uzimao u najam po ekstremnim cijenama, gdje ti se pola vraćalu u cashu...ima toga još! A ti lopinu iziđi na vidjelo, nemoj se sakrivati iza blogova, ovo je bio tvoj scenarij od samoga početka, naravno sve uz pomoć i za račun Sberbanke, e pa nećeš razbojniče!

 • Deleted user:

  A kaj bu reko da je mutikasa i prevarant i da lovu izvlacio i s njom da danas placa ekipu odvjetnika, pr strucnjake i financijase, da pospremio da moze 500 godina on i svi njegovi sve cetiri u zrak?

 • valter56:

  Može li tko ovog govnjara zaustavit? Tko god je radio s AGROKOROM, znao je da plaćanja nema godinu dana, ako s isretan...on sadbaljezga o namještanju?? Bahati vlaj....