Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

8 stvari koje morate znati o slučaju Agrokor

Preuzme li Konzum strani lanac, postoji bojazan za Agrokorove prehrambene tvrtke i njihov zasad siguran plasman na police Konzuma
07. listopada 2017. u 15:48 18 komentara 10525 prikaza
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

U četvrtak je izvanredna uprava Agrokora prikazala revidirana izvješća za devet kompanija od njih 27 u Hrvatskoj. Bilance su naštimavane, pa je kapital umanjen nakon revizije za 13,4 milijarde kuna.

agrokor ramljak Mislav Šimatović Iz izvješća je jasno jedno: dugovi su Agrokoru pojeli kapital

No to su jednokratni otpisi, pa će potencijalnim ulagačima biti zanimljiviji rezultati za ovu godinu. A što se tiče odgovornosti i ona će biti jasnija nakon što se vidi konsolidirano izvješće.

1. Što pokazuje bilanca Agrokorovih devet kompanija?

Bilanca je sustavni pregled imovine, kapitala i obveza. Za devet ključnih kompanija unutar Agrokora utvrđen je negativan kapital od 13,4 milijarde kuna nakon niza obavljenih ispravaka vrijednosti. Kolika je bilanca za sve kompanije trebalo bi se znati u ponedjeljak. Tada će se znati i stanje imovine i obveza.

1 / 16

2. Što pokazuje račun dobiti i gubitka?

U četvrtak je prikazano poslovanje za devet kompanija i sve su s krajem prošle godine – nakon revizije – iskazale gubitak. Na kraju 2015. samo su prehrambene tvrtke, nakon ispravka, imale dobit. A prema bivšoj upravi, sve su tvrtke iskazale dobit, a mali minus imale su samo poljoprivredne tvrtke. No najveći je ispravak, što je već pokazao negativan kapital, kod Konzuma. Bivša je uprava iskazala dobit za 2015. godinu, a nakon revizije utvrđeno je da je te godine Konzum imao gubitak, kao i lani, a završio je na minusu od 1,9 milijardi kuna s krajem 2016.

3. Znači li to da Konzum nema budućnost?

U Konzumu je napravljen ispravak vrijednosti, kao i za ostalih devet tvrtki, koji su većinom jednokratni, no to ne znači da je Konzum nezanimljiv potencijalnim ulagačima. Važnija je stavka sada za Konzum promet i operativno poslovanje ostvareno u ovoj godini. Izvanredni povjerenik Ante Ramljak samo tvrdi da se promet približava razini od prošle godine te da se očekuje da će do kraja godine biti na istim razinama. Uz dobar promet i zadovoljavajuću maržu, kao i 30-postotni tržišni udjel, ulagačima Konzum može biti zanimljiv, ali uz svakako potrebnu dokapitalizaciju. Osim toga, iskazan gubitak mogu iskoristiti kroz pet godina kao porezno priznati rashod, te tražiti preplaćeni porez na dobit iz prijašnjih godina. Kočnica su obveze, prije svega one po financijskim mjenicama, no i one se u dogovoru s vjerovnicima mogu riješiti. Ipak, odluka će biti u rukama vjerovnika nakon što se provede nagodba, prema najavama, u travnju 2018. godine.

4. Koje je dobro rješenje za Konzum?

Za Konzum bi bilo dobro da ga preuzme netko blizak sektoru maloprodaje, tko će se znati postaviti na tržištu. Istina, kod nekih domaćih dobavljača već postoji interes. Oni bi se udružili i ušli u Konzum i tako nadalje imali siguran plasman. To će ovisiti o nagodbi i odluci vjerovnika.

5. Koji je rizik ako u Konzum uđe strani lanac?

Rizik postoji za ostale tvrtke unutar Agrokora, kao i za velik dio dobavljača. Jer trenutačno Ledo, Jamnica ili Zvijezda dobro poslovanje velikim dijelom mogu zahvaliti i dobrom plasmanu svojih proizvoda na policama Konzuma. Isti je slučaj i s ostalim domaćim proizvođačima, koji su bolji tretman plasmana uvijek imali u Konzumu u odnosu na ostale lance. Štoviše, u nekima ih i nema ili ih donedavno nije bilo.

6. Hoće li nakon nagodbe ostati što od Agrokora?

Vrijednost imovine još se ne zna, samo se nagađa da vrijedi oko 20 milijardi kuna. Kroz ugovoreni kredit putem roll upa treba vratiti više od milijardu eura. Za prijašnje obveze, koje nisu dio roll upa, računa se na otpis. Koliki će otpis dugova biti neće se znati prije nagodbe. Prema zadnjim podacima od travnja, obveze su oko 40,3 milijarde kuna. Navodno će i konačni iznos biti približan toj brojci. U konačnici, to znači da od Todorićeve imovine, kada se vrati obveza po novom kreditu i dio starih obveza, neće ostati ništa.

7. Postoji li odgovornost Ivice Todorića?

Prikaz stanja koji je izvanredna uprava pokazala u četvrtak govori samo da je Ivica Todorić temeljio svoja izvješća na velikim investicijama i nadi da će to vratiti. Ako se utvrdi da je novac iskoristio za vlastite svrhe, a to će utvrditi forenzika, onda, kažu stručnjaci, odgovornost postoji. Navodno će se već u ponedjeljak znati koliko je velika ta odgovornost.

8. Koje su stavke pogrešno prikazane u izvješćima stare uprave?

Konačni nalaz znat će se u ponedjeljak. No, u četvrtak je, primjerice, spomenuto pogrešno knjiženje kada je u pitanju amortizacija, koja je iskazana za neke stavke, poput mobilnih telefona, na puno dulji rok od stvarnog, čime se imovina napuhavala. Isto to radilo se i sa stanjem zaliha. Bit će zanimljivo vidjeti i koliko je izgubljeno kroz tzv. sale and lease back, odnosno prodaju pa najam prostora u kojima su se smjestili Super Konzumi. Ali i gdje je utrošen novac, za navodno plaćanje nekih usluga, ali ne i proknjiženih u knjigama. Navodno je u samom Agrokoru d.d. bilo tri milijarde kuna.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković Bez kvoruma Drama u Saboru. Nema dogovora SDP-a i HDZ- a pa odgodili glasovanje Todorićev blog BRZO SE JAVIO I Todorić reagirao na revizijski izvještaj Agrokora Martina Dalić i Andrej Plenković Analiza provjera državnih službi Zar Dalić i Vlada misle da je Ivica Todorić ipak toliko važan!?
ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • Boaz:

    Mi ništa ne moramo znati. Moraju znati USKOK, DORH i sudci. Mi samo moramo znati gdje je novac, kako je vraćen, tko je odgovoran i koliko godina zatvora su dodjeljeni. Ništa drugo ne moramo znati.

  • Draš:

    Znači kratki smo 30 milijardi,što će platiti porezni obveznici.

  • elkomadante:

    samo na jedno pitanje trazimo odgovor : kada ce politicari, suci, dorh, i inspektori, zavrsiti iza resetaka, ili nitko nista nije znao u zadnjih 10 godina ?