Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporba prijeti

Ultimatum Bernardića i Petrova zbog Agrokora: Ili povjerenstvo ili rušimo Plenkovića

Davor Bernardić i Božo Petrov
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
13.07.2017.
u 07:05

Iako su svjesni da im opoziv premijera neće proći jer nemaju dovoljno ruku, pravi cilj je spriječiti da Agrokor tijekom ljeta padne u zaborav.

U oporbenim krugovima ozbiljno razmišljaju o tome da u saborsku proceduru upute zahtjev za izglasavanje nepovjerenja premijeru Andreju Plenkoviću. Kako se doznaje i u SDP-u i u Mostu, njihov uvjet da odustanu od “rušenja” Plenkovića osnivanje je Istražnog povjerenstva za Agrokor, što je inicijativa koju je u saborsku proceduru uputio oporbeni SDP još krajem travnja.

Sjednica Sabora usred ljeta

I iako su se tada svi saborski zastupnici javno izjašnjavali da nemaju ništa protiv osnivanja takvog povjerenstva koje bi trebalo rasvijetliti sve nedoumice oko posrnulog koncerna, pa i zastupnici HDZ-a, nakon što se ponovno aktualizirala uloga ministra financija Zdravka Marića u odobrenju kredita HBOR-a posrnulom Agrokoru, u najvećoj su vladajućoj stranci naglo promijenili mišljenje.

Pa je oporba odlučila zbiti redove, skupiti 32 potpisa zastupnika više stranaka kojima bi se tražio Plenkovićev opoziv, a sve kako bi, kažu, spriječili da goruća tema Agrokora padne u ljetni zaborav. Prema proceduri, zahtjev za izglasavanje nepovjerenja premijeru upućuje minimalno petina zastupnika i mora se odmah uvrstiti na dnevni red, Vlada se na zahtjev mora očitovati u roku od osam dana, a maksimalno 30 dana od upućivanja zahtjeva u proceduru u sabornici se mora provesti rasprava o prijedlogu. Što zapravo znači da bi usred ljeta, najkasnije do sredine kolovoza, morala biti sazvana izvanredna sjednica Sabora na kojoj bi se raspravljalo o opozivu premijera.

– Čuli smo da se HDZ-ovci sada nećkaju oko osnivanja Povjerenstva pa je jedna od opcija i da se ide na opoziv premijera. Svjesni smo da s obzirom na trgovinu kojom je sastavljena nova većina i Vlada takav prijedlog opoziva u Saboru neće proći, ali želimo onemogućiti da se ta tema zaboravi do jeseni – potvrdio je Mostov Nikola Grmoja. Napomenuo je i da dogovor oko te inicijative još nije do kraja postignut i da će sve ovisiti o glasanju u petak. Razloge zbog koji se HDZ predomišlja oko osnivanja Povjerenstva objasnio je jučer predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić.

Neovisna istraga DORH-a

– Ozbiljnu istragu oko nastanka i poslovanja i financiranja Agrokora trebaju provesti neovisne državne institucije – kazao je Bačić.

Podsjetio je da Državno odvjetništvo (DORH) u Agrokoru već provodi istragu koja je tajna i koju bi, boji se, saborsko povjerenstvo moglo omesti. Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan kaže da Sabor može osnovati takvo povjerenstvo, dok je DORH-ova istraga u Agrokoru samostalna i neovisna. – Saborsko povjerenstvo donosit će određene zaključke, a kako će do njih dolaziti, to nije do DORH-a – poručuje Cvitan.  

Povjerenstvo bi radilo i ljeti, a vodio bi ga Gordan Maras

Istražno povjerenstvo za Agrokor zatražili su zastupnici SDP-a još 21. travnja. Ispitalo bi se samo nastajanje koncerna i uloga regulatornih tijela u tom razdoblju.

Povjerenstvo bi istražilo i računovodstvene izvještaje Agrokora i njegovih tvrtki.

Jedna od tema povjerenstva bila bi i donošenje Zakona o postupku izvanredne uprave, tzv. lex Agrokor, a traži se odgovor na pitanje zašto je Vlada uopće predložila takav zakon te koje rizike nosi njegova primjena.

I kredit koji je HBOR dao Agrokoru trebao bi biti jedna od tema na povjerenstvu, a istražit će se i jesu li sudionici poslovnih aktivnosti vezanih uz Agrokor netočnim izjavama obmanjivali javnost i skrivali pravu istinu o stanju u koncernu.

U SDP-u ne isključuju mogućnost da povjerenstvo, ako se osnuje, radi i preko ljeta, a na čelu bi mu bio vjerojatno Gordan Maras koji je i inicijator osnivanja povjerenstva.     

Komentara 214

AO
ante.oreskovic75
07:29 13.07.2017.

Koliko puta bi Petrov rušio vladu?Tko stoji iza njega osim nekoliko lokalnih likova?Dajte njemu i Marasu da vode državu pa da konačno sve ode k vragu!Ako ubuduće kandidati na izborima ne budu imali uvjerenje da su normalni uzalud je formirati Sabor!

MA
Magnificus
08:33 13.07.2017.

kakvi jadnici....SDP i MOST su dno dna, ovakvim istupima samo gube glasove građana i podršku, umjesto konstruktivnosti, uporno idu destrukcijom

KA
kapunjohan
07:51 13.07.2017.

Uz ovakve političke stranke država nema perspektive. Most i SDP žele vlast pod svaku cijenu , žele više ,,snage,, za sebe pa makar se iz države iselili svi.Pa kad bi i uspijeli skrpati neku većinu / 50% + 1/ onda će nova oporba opet početi sa spletkama i rušiti njih opet u interesu građana. Trebalo bi zakonom zabraniti rušenje svake vlade barem za dvije godine mandata. Ovako žele reći , država , to smo mi a građani služe za plaćanje poreza, izbori nisu važni ,može na izbore izaći samo 10% stanovnika , važno je samo da si ,,većina,,- država. Uplakani Most bi trebao prestati i pustiti Marića da radi - država nebi smijela biti taoc osobnih frustracija pojedinaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije