Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka HDZ-u

Bernardić ucjenjuje: Ako ne prihvatite povjerenstvo o Agrokoru...

Davor Bernardić
Dalibor Urukalović/PIXSELL
12.07.2017.
u 18:02

HDZ koji je ranije govorio kako nema problem s osnivanjem tog povjerenstva danas je, naime, na sjednici Kluba zastupnika odlučio kako ga ipak neće podržati

Ako ne bude dogovora o istražnom povjerenstvu o Agrokoru, neće biti glasovanja o ustavnim sucima, poručio je danas predsjednik SDP-a Davor Bernardić sa saborske govornice tijekom rasprave o potrebi osnivanja istražnog povjerenstva za Agrokor.

HDZ koji je ranije govorio kako nema problem s osnivanjem tog povjerenstva danas je, naime, na sjednici Kluba zastupnika odlučio kako ga ipak neće podržati, no sad treba vidjeti hoće li morati promijeniti mišljenje ako žele izabrati ustavne suce.

Obrazlažući zašto njegova stranka traži osnivanje tog povjerenstva, predsjednik SDP-a Davor Bernardić kazao je kako se ovaj trenutak poklopio s novim dokazima i činjenicama oko samog slučaja Agrokor. - Ministar financija Zdravko Marić je još u prosincu znao da se Agrokor trese, ali je aktivno sudjelovao u njegovom spašavanju. Želimo znati što se zbiva iza kulisa koje sada drže ministri Marić i Martina Dalić te izvanredni upravitelj Ante Ramljak. Što se skriva iza kulisa? - zanima Bernardića- Scenarij koji bi se mogao dogoditi na jesen pogodit će sve građane, ne Todorića ili menadžere u Agrokoru, naglašava Bernardić te dodaje kako će se oni nekako izmaknuti.

Davor Bernardić
1/26

 Nastradat će oni koji su najmanje krivi

- Nastradat će oni koji su najmanje krivi. Zato nam je iznimno važno osnovati povjerenstvo kako bi se utvrdilo činjenice i rasvjetlilo sve kako je došlo do ove zastrašujuće situacije u koncernu. Zato trebamo povjerenstvo. Todorić je dugo bio nedodirljiv u državi, uživao je povlašteni status na svim razinama. Počeo je ubrzano rasti zahvaljujući podršci HDZ-a i prvog predsjednika Tuđmana, ali rastao je dalje i više. Redale su se mnoge vlade, ali kontrolne lampice nisu se palile, nije se reagiralo i situacija je izmakla kontroli. Nisu reagirale institucije koje su trebale i umreženost i moć Todorića su rasli. Ušao je u HNB, u agencije, u vlade i u medijske kuće. Sada se sve to nastoji pomesti pod tepih. Govore mnogi da nije važno kako je sve to skupa nastalo. Iznimno je važno i to zato da se ne bi ponovilo, da budućim generacijama to pitanje ne bi ostalo otvoreno. Pred povjerenstvo trebamo dovesti ne samo Todorića nego sve koji su pomagali njegov neumjereni rast i zataškavati tragove. To je naša odgovornost, svaki odgovorni zastupnik dignut će ruku za ovo povjerenstvo – objašnjavao je Bernardić. Odluku HBOR-a da odobri kredit Agrokorovim tvrtkama on vidi kao "čisto pogodovanje za kakvo Europska komisija nemilosrdno kažnjava države članice.

- S druge strane, taj kredit neće biti u prvom redu naplate, vjerojatno se niti nikad neće naplatiti. Znači da je tim kreditom, kad se već znalo u kakvom je Agrokor stanju, izravno oštećen državni proračun. Premijer Plenković ili ne zna što se događa u Agrokoru ili nešto skriva. Ali, svima je jasno da zna. Ako ne bude dogovora o istražnom povjerenstvu, neće biti glasovanja o ustavnim sucima – zaključio je Bernardić.

Dok su se neki borili, drugi su krali 

Replicirao mu je HDZ-ov Stevo Culej koji traži da se povjerenstvo sastavi od "branitelja i čestitih građana, pa neka istraže". - A ne da mi Maras bude na čelu povjerenstva – prigovorio je Culej, a Bernardić mu je uzvratio da može biti on u povjerenstvu, a može i Fred Matić. - Dok su se neki borili, drugi su krali - kazao mu je Bernardić.

SDP-ov Gordan Maras se osvrnuo na raniju izjavu predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića kako je HDZ protiv povjerenstva jer smatraju da stvari treba istražiti DORH.

- Podsjetit ću da se istražno povjerenstvo ne bavi kaznenom odgovornošću, nego stvarima od javnog interesa. Zašto radite ludima ljude? Kakav DORH, kakva kaznena odgovornost? Što se zbivalo na sjednici gdje jedno kaže Marić,a drugo Dobrović? Tu nema kaznene odgovornosti, ali ima političke, ili Marića ili Dobrovića. HDZ ne želi da ljudi čuju što se tamo dogodilo. Zašto? Ne znam – zanima Marasa.

HDZ nije protiv osnivanja povjerenstva, ali ne može ga podržati

Mostova Ivana Ninčević Lesandrić podsjetila je na slučaj talijanske tvrtke Parmalat, gdje je istraga išla do premijera, a na koncu su bili uhićeni i bitni i visoko pozicionirani ljudi, a kod nas, dodaje, ministar vezan uz aferu i dalje neometano radi i predlaže zakone. - Nije znao? Kaže da nije znao, ali jednom poduzetniku se to ne može dogoditi - vjeruje Mostova zastupnica.

HDZ-ov Branko Bačić tvrdi da HDZ nije protiv osnivanja povjerenstva, ali ne može ga ipak podržati.

- Prijedlog za osnivanje povjerenstva usmjeren je prema utvrđivanju i kaznene i političke odgovornosti. Ne možete tražiti političku odgovornost osoba koje nisu političari, a vi tražite odgovornost svih onih koji su sudjelovali oko Agrokora. Vrlo je teško utvrditi javni interes u privatnim procesima. Ako govorimo o kaznenoj odgovornosti, onda jedina institucija koja to može utvrditi upravo to radi. Puno bolje nego što bi to mi radili. Nisam sklon tome da Sabor odlučuje o kaznenoj odgovornosti osoba koje nisu političari. Ako govorite o političkoj odgovornosti, oporba ima i druge instrumente u poslovniku. Možete tražiti odgovornost i Plenkovića, Dalićke, Marića, ali mislimo da to istražno povjerenstvo ništa neće napraviti i neće pomoći i da će ometati onu jedinu istragu koja postoji, onu koju provodi DORH – rekao je Bačić. Predložio je da se pričeka kraj istrage DORH-a, pa ako DORH podigne protiv nekoga optužnicu, onda Sabor ni ne može osnovati povjerenstvo, a ako ne bude optužnica, onda Sabor može kroz povjerenstvo utvrđivati ima li kakve odgovornosti ključnih ljudi.

Ni HNS ne podržava osnivanje istražnog povjerenstva za slučaj Agrokor

HNS, koalicijski partner HDZ-a, također ne podržava osnivanje istražnog povjerenstva za slučaj Agrokor.

"Klub HNS-a neće podržati prijedlog odluke o osnivanju istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica vezano za slučaj Agrokor.
 DORH kao neovisno i samostalno pravosudno tijelo provodi istragu i uistinu smatramo suvišnim osnivanje još jednog politički sastavljenog istražnog tijela, tim više što mogućnost političke supervizije nad DORH-om ugrožava njegovu autonomiju.

Osnivanje bilo kakvog povjerenstva baca sumnju na državne institucije i upravo zbog povjerenja u pravni sustav naše države, ostavimo da DORH odradi svoj posao do kraja. Vjerujemo da će rezultati istrage rasvijetliti sve okolnosti u slučaju Agrokor", priopćili su iz HNS-a. 

Komentara 96

Avatar Becarina
Becarina
18:38 12.07.2017.

Ako Bernardic nesto ne zna moze pitati Milanovica i "ministra Jakovinu , ovo njegovo "poverenstvo treba doznati sta radi Ramljajk i ekipa kako bi im lakse postavljali balvane , intriga dostojna Opus kupusa, Bero uclani se u moBst!

AB
abendblatt
18:34 12.07.2017.

Bernardicu , Marasu i ostali, znadete li vi kako je Agrokor poslovao za vrijeme vase vladavine, gdje ste bili onda, zasto niste osnovali povjerenstva? ajde sramite se .

BE
BeroII
18:20 12.07.2017.

Agrokor nije u problemima godinu dana niti godinu i pol. Agrokor je već duže vrijeme u problemima. Pa što niste osnivali povjerenstva dok ste vi bili na vlast, što apsolutno ništa niste poduzimali po tom pitanju dok ste vi vladali ? ? ? A sada bi samo demokratsko izabranoj vlasti radili smetnje da ne mogu raditi svoj posao nego vama moraju na vaša stupidna pitanja odgavarati. Pa vlada ovdje ne postoji da bi vi mogli samo nekoga prozivati. Vaš način, "napravit ćemo pakao", toliko je stupidan, da bi stvarno vama trebalo osigurati stručnu pomoć Međutim, oni kojima vi jedio vjerujete, sada su u Dan Haagu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije