Naslovnica Vijesti Hrvatska

Marić žestoko odgovorio: Dobrović bezočno laže

S indignacijom odbacujem tvrdnje koje je on jučer izjavio, rekao je Marić
12. srpnja 2017. u 14:13 74 komentara 4584 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Ministar financija Zdravko Marić zatražio je u srijedu javnu ispriku bivšeg kolege u Vladi Slavena Dobrovića zbog izjave vezane uz odlučivanje o kreditu HBOR-a tvrtkama koncerna Agrokor te je najavio da će u protivnom biti prisiljen pokrenuti tužbu zbog klevete i uvrede.

Ivana Ninčević Lesandrić Mostova zastupnica: 'Marić je uvjerio ostale članove NO-a HBOR-a da glasuju za kredit'

"Od bivšeg kolege gospodina (Slavena) Dobrovića očekujem javnu ispriku i javni demantij. Očekujem da objasni razloge zbog kojih je tako nastupio, u protivnom bit ću prisiljen pokrenuti sudski proces, odnosno tužbu zbog klevete i uvrede koje mi je nanio", izjavio je Marić novinarima ispred zgrade Ministarstva financija.

Slaven Dobrović, bivši ministar zaštite okoliša i energetike i bivši član Nadzornog odbora HBOR-a iz redova Mosta, u utorak je kazao da se Marić izuzeo od glasovanja na sjednici Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) na kojoj se krajem prošle godine odlučivalo o 48,3 milijuna eura vrijednom kreditu tvrtkama iz sastava Agrokora, ali da je ostalim članovima sugerirao da bi se kredit trebao odobriti. 

"Sinoć sam ostao vrlo neugodno iznenađen izjavama svog bivšeg kolege ministra i bivšeg člana Nadzornog odbora HBOR-a, danas saborskog zastupnika Dobrovića. S indignacijom odbacujem tvrdnje koje je on jučer izjavio. S obzirom na kompleksnost, težinu i općenito činjenicu da je tom izjavom nanio veliku štetu i meni i mom ugledu i časti, mislim da stvari trebamo nazvati pravim imenom, a to su teške neistine, a u pojedinim dijelovima i bezočne laži", komentirao je tu izjavu u srijedu Marić.

U odgovoru na izjavu Dobrovića da se sjeća te sjednice NO-a HBOR-a te da je Marić obrazlagao predmetnu točku i detaljno odgovarao na pitanja, ministar financija odgovara kako se on izuzeo od svake rasprave na samom početku te točke dnevnog reda sjednice NO-a HBOR-a.

"Ako se sjeća, a ja vjerujem da se sjeća, siguran sam da je zapazio činjenicu da sam na samom početku te točke dnevnog reda vrlo jasno rekao da se suzdržavam od rasprave i odlučivanja, predao sam stručnim službama banke, kreditnom odboru i Upravi, da obrazlože točku i otvorio raspravu. Dakle, ničim nisam sudjelovao u raspravi niti sam ikome ukazivao na bilo što, davao nekakve sugestije ili, ne daj Bože, vršio bilo kakav pritisak u smislu samog donošenja odluke i odlučivanja", rekao je Marić u svojoj izjavi, dodajući da može samo "pretpostaviti koji su bili razlozi za takvu izjavu gospodina Dobrovića, tim više što se radi o vrlo lako provjerljivim činjenicama".

Naime, kako je objasnio, osim što su sjednici NO-a svjedočili ostali članovi NO-a te predstavnici Uprave i kreditnog odbora koji je radio i obrađivao predmetni plasman tvrtkama iz sustava koncerna Agrokor, sastavljen je i zapisnik same sjednice a za tu, kao i za svaku drugu sjednicu NO-a postoji i tonski zapis.

"Dakle, postoje vrlo lako provjerljive činjenice koje zapravo govore i upućuju na to tko govori istinu, odnosno tko govori neistinu, a u nekim dijelovima i bezočne laži", zaključio je Marić.

Božo Petrov i Zdravko Marić Božo Petrov optužuje: ‘Zdravko Marić ušao je u Vladu da bi pomogao Ivici Todoriću’ Andrej Plenković BRANI MINISTRA Plenković: Objavljeni dokumenti HBOR-a samo reciklaža priče od prije nekoliko mjeseci Božo Petrov BOŽO PETROV 'Plenković treba dati ostavku na mjesto predsjednika Vlade'
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • budan77:

    Ja mislim da i djeca u vrticu vec znaju da su te javne sjednice kao i raznorazne "radne skupine" predstava za narod a ono sto je stvarna pozadina i dogovori na vecerama (koje mi kao narod zapravo placamo) nisu za ... prikaži još! javnost i nikada necemo saznati sto je dogovoreno. Jedino sto sigurno znamo je to da je narodu sve skuplje i teze zivjeti a biti ce jos teze dok se stari kontinent ponovno ne preslozi (kao nakon drugog svjetskog rata) i zavlada ponovno 20-30 godina blagostanja pa sve opet iz pocetka.

  • SoloHan:

    Očekujemo da Dobrović ovjeri sebe kod javnog bilježnika u tri primjerka

  • fake:

    Ljevica (levica) nikako da nađu načina ne bi li najboljeg ministra maknuli.Uz sve laži i podmetanja,bez dokaza Galeb i dalje plovi samo što se već odavno nasukao.