Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božo Petrov optužuje:

‘Zdravko Marić ušao je u Vladu da bi pomogao Ivici Todoriću’

Božo Petrov i Zdravko Marić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
11.07.2017.
u 19:30

Tjednik Nacional objavio je dokumentaciju HBOR-a po kojoj proizlazi da je odobrio kredit iako je znao sve o problemima Agrokora

Iako je prije dva mjeseca preživio opoziv u Saboru, ponovno je otvorena tema eventualne odgovornosti ministra financija Zdravka Marića u krizi s Agrokorom. Tjednik Nacional objavio je dokumentaciju Hrvatske banke za obnovu i razvoj koja je krajem prošle godine odobrila kredit od 48,3 milijuna eura tvrtkama unutar koncerna Agrokor iako je, sudeći po dokumentima, znala sve o poslovnim problemima te kompanije. Tjednik tvrdi i kako je Marić kao šef Nadzornog odbora HBOR-a “znao sve o drami u Agrokoru još koncem protekle godine, ali je o tom slučaju lagao javnosti.”

‘Ako je pošten, sam će otići’

SDP i Most zato su danas opet pozvali ministra Marića da podnese ostavku, no i on i premijer Andrej Plenković napise su nazvali reciklažom koja ništa ne dokazuje.

– Zdravko Marić došao je na ministarsko mjesto pomoći Ivici Todoriću i pomogao mu je. Kroz HBOR, kroz manjak poreznog nadzora, sve se to zna. Ako ima mrvu poštenja, sam će danas dati ostavku – kazao je čelnik Mosta Božo Petrov čija je stranka “izletjela” iz Vlade, podsjetimo, kad njihovi ministri nisu digli ruku za spašavanje Marića od opoziva. Ipak, Petrovu je veći problem premijer koji je, tvrdi, sve znao, a nije ništa poduzeo, a još je uz to smjenom Mostovih ministara paralizirao državu na dva mjeseca.

– Predsjednik Vlade odbio je sve informacije i argumente zbog čega Marić ne može biti ministar pa je prečuo da porezni nadzor nije ušao u Agrokor d. d. već 10 godina. Ali ga je branio, pogotovo za ovaj HBOR-ov kredit – kritizira Petrov te zaključuje kako je ovo trenutak da Plenković nakon svega da ostavku na mjesto predsjednika Vlade.

SDP-ov Gordan Maras objašnjava kako HBOR-ova dokumentacija objavljena u tjedniku pokazuje kako ni jedno od Agrokorovih trgovačkih društava nema pozitivno mišljenje za kredit niti se uklapa u programe za koje su dobili kredit.

Trebao je upozoriti

– Državna banka HBOR dala je kredit a da nije vidjela sve obveze po kreditima koje ta grupa i te tvrtke imaju. Kako je to moguće? To izgleda kao da ste ušli u Konzum i uzimate nešto na rasprodaji po nekoj cijeni bez ikakve odgovornosti i ekonomske logike – čudi se Maras. Ministar je, naglašava Maras, te dokumente vidio, i kad se već izuzeo, trebao je reći ostalim članovima NO-u HBOR-a da ne odobravaju taj kredit.

Premijer Plenković pak poručuje kako nije pročitao sporni članak, ali i dalje čvrsto stoji uz svog ministra tvrdeći kako je članak reciklaža starih rasprava.

– Stručne službe HBOR-a provele su inspekciju, uprava HBOR-a donijela je odluku, Nadzorni odbor HBOR-a, u kojemu su ministri, samo treba dati suglasnost. Ono što je meni poznato jest da su sve te procedure poštovane – poručio je Plenković, a i ministar Marić danas je ustvrdio kako je članak – reciklaža.

– Nisam lagao niti sam ikad to činio. Niti sam odgojen tako niti sam tako postupao. Funkciju ministra financija shvaćam odgovorno. Taj kredit o kojemu govorimo ponovna je reciklaža istoga. Odobrenje za kredit ne podnosi se Nadzornom odboru, nego banci. U banci postoje stručne službe koje rade analize kako bi odobrile kredit, temeljem njih je uprava odobrila taj kredit, a Nadzorni odbor je tražio suglasnost zbog iznosa – rekao je Marić te dodao kako je cijela procedura poštovana.     

Komentara 67

Avatar juricamesko
juricamesko
13:51 11.07.2017.

ma pusti ministre demagoga Petrova.radi svoj posao dobro i odgovorno kao i do sada A Nacional nije nista drugo nego papir u koji se jedino moze umotati pokvarena riba.

CA
carlo20
14:05 11.07.2017.

Agrokor su svi kreditirali, a prije tjedan dana je Agrokor dobio pola milijarde € kredita razno raznih banaka, zar sad njihovi direktori moraju odstupiti? Pa spašavaju se radna mjesta, hrvatski dobavljači. HBOR pomaže domaću proizvodnju, a Agrokor je koliko godd ga mrzili spas za domaće proizvođače, neće Nijemac prodavati hrvatske proizvode. Situacija u Agrokoru se stabilizira, Todorić je izbačen iz Agrokora, a to partijskim medijima ne odgovara.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
14:13 11.07.2017.

Da mu date sve pare ovog svijeta i sto godina mandata on se pomaknut smjesta neće, isključivo zbog jednog razloga a to je neznanje, jednostavno ne zna, čisti politikant.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije