Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spašavanje koncerna

Agrokor – 60.000 zaposlenih, 15% hrvatskog gospodarstva, Vlada mora djelovati

Ivica Todorić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
16.03.2017.
u 10:56

Crni dan na burzi: Todorićeve tvrtke izgubile 10-ak posto vrijednosti, no Vlada i kompanija javnosti se obraćaju u rukavicama

Otvaranje priče o velikim problemima Agrokora i nedostatak službenih i preciznih informacija izazvali su histeriju od Banskih dvora do tržišta kapitala. Dionice tvrtki u sastavu Agrokora potonule su i desetak posto, a po zakonu spojenih posuda taj se pad prelio i na sve kompanije koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi. U jednom danu isparilo je oko 335 milijuna kuna, što govori o strahu u svim dijelovima ekonomije, ali više i o važnosti Agrokora za domaće i regionalno gospodarstvo. Je li taj strah opravdan?

Zašto šutnja

Sve informacije do kojih smo došli u razgovoru s krugom upućenih u zbivanja, od političara do poduzetnika i financijskih stručnjaka, sugeriraju da nema mjesta panici jer su za sada sve Agrokorove kreditne obveze na vrijeme podmirene, tvrtka redovito servisira kamate na osnovi izdanih obveznica, no dug prema financijerima nije glavni problem Ivice Todorića u 2017. To su potvrdile dvije bonitetne kuće – S&P i Moody’s – koje su srezale rejting Agrokora, ali i naglasile da problemi s kreditorima eventualno počinju iduće godine kada dospijeva PIK (payment in kind) kredit od 475 milijuna eura. Tri obveznice ukupno teške 925 milijuna eura dospijevaju od svibnja 2019. do veljače 2020. Agrokor, odnosno njegove partnere, muče neplaćene obveze prema dobavljačima koje su u rujnu iznosile 16 milijardi kuna. Domaće su tvrtke navikle na probijanje rokova plaćanja, o čemu se često i pisalo, ali zbunjuje ih što im se u ovoj krizi Agrokor ne obraća. Kad bi imali više informacija, poslovni partneri s manje bi nelagode čekali rasplet situacije, a investicijska javnost imala bi više povjerenja u kompaniju. Jučer je iz kompanije tek stigla štura izjava da sa svojim partnerima “analiziraju sve opcije stabilizacije poslovanja društva, posebno vodeći računa o zaposlenicima, dobavljačima, investitorima, potrošačima i ostalim partnerima”.

Agrokor poručuje da ima izrazitu podršku investitora koji aktivno sudjeluju u procesu te će javnost pravodobno izvijestiti o postignutim rezultatima. Neslužbeno se doznaje da su pregovori s postojećim kreditorima već dali određene rezultate. U poslovnim krugovima se spominje kredit od 100 milijuna eura koji je nedavno Agrokoru odobrio Sberbank, vjerojatno kao dio aranžmana koji uključuje angažiranje globalne konzultantske kuće Alvarez and Marsal. Spomenuti konzultanti predložit će rješenje restrukturiranja koncerna, što je jedan od uvjeta daljnjeg angažmana vjerovnika u iznalaženju rješenja nastale situacije. Prema posljednjim informacijama, investitori su jučer popodne odobrili dodatnu tranšu novca Agrokoru kojim se osigurava likvidnost koncerna i plaćanje dobavljačima.

Što ima reći Todorić

Nije upitno da svi žele pomoći Agrokoru, ali bi svi htjeli čuti što Ivica Todorić kaže o svemu: hoće li se povući, hoće li naći novog kreditora ili će prodavati tvrtku? Za sada sve upućuje na to da Todorić ne razmišlja o povlačenju te da radi na tome da na tržištu nađe svjež novac. Ruska Sberbanka slovi kao najizvjesniji potencijalni partner. Rusi kažu da ne žele preuzimati Todorićeve tvrtke ni ulaziti u suvlasništva, ali traže garanciju da će vratiti dosad uloženih oko 1,2 milijarde eura. Iz Vlade se može čuti da su spremni pomoći u restrukturiranju Agrokora, samo je pitanje po kojem će se modelu to provesti. Jedan dio Vlade zastupa stav da je Agrokoru potrebna financijska injekcija koja bi služila za podmirivanje dugova prema hrvatskim tvrtkama. Ne zna se još kojim putem bi novac došao, ali spominju se europski izvori s niskim kamatama za koje bi država trebala dati i politička i financijska jamstva. – U prvom koraku treba biti fokus na dobavljačima i radnicima – rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Foto: VLm

Jučerašnji lančani pad vrijednosti dionica svih kompanija izlistanih na burzi pokazuje koliko je intenzivna veza Agrokora i hrvatskog gospodarstva te da malo tko može ostati po strani. Todorić kao vlasnik 93 posto Agrokora može novac potreban za namirenje obveza osigurati i prodajom dijela koncerna u kojem ima više meta interesantnih potencijalnim kupcima. Problem je to što bi u ovoj histeriji postigao nisku cijenu. Druga grupa u Vladi temelji svoju sklonost pomoći na povlačenju Todorića, odnosno njegova menadžmenta. Vjeruju da se budućnost kompanije treba prepustiti u ruke vjerovnicima koji bi postavili krizni menadžment i pripremili plan restrukturiranja.

Iako vrlo neslužbeno, taj je dio Vlade uvjeren da Todorić više ne smije biti većinski vlasnik. Dogodi li se da ijedan od vjerovnika kojima Agrokor duguje više od 60 dana blokira tvrtku, propisi su vrlo jasni i u tom slučaju došlo bi do predstečajne nagodbe, odnosno stečaja, što nitko ne želi. Vlada zbog više od 60 tisuća ljudi koje u ovom trenutku diljem regije zapošljava Ivica Todorić, a naročito onih 40-ak tisuća koji rade u Hrvatskoj, te brojnih tvrtki ovisnih o Agrokoru mora smiriti situaciju. Državi su ruke vezane u smislu da ne može odobriti direktnu pomoć Agrokoru, ali sve su Vlade Europske unije neformalno i lobiranjem pomagale svojim strateškim tvrtkama u teškoćama, bile one privatne ili državne.

Agrokor se godinama zaduživao po iznimno nepovoljnim uvjetima, za što je dijelom zaslužna i država i njezin loš kreditni rejting. Dok su Lidl i Kaufland kroz njemačku Schwartz grupu za širenje na jugoistok Europe, uključujući i Hrvatsku, dobili 900 milijuna eura kredita s kamatom od oko 1 posto od Svjetske banke i EBRD-a, Agrokor je godinama plaćao kamatu i do 10 posto.

Domaće banke dobro su zarađivale na kreditima Todoriću, a sad imaju 16 milijardi kuna gotovine na računu za koji nema potražnje, ali nisu skloni preuzeti rizik i tako pomoći domaćem gospodarstvu da prebrodi ovu krizu. Agrokor u svom sastavu ima 60-ak tvrtki. Posjeduje brojne koncesije na zemljišta i izvore pitke vode, a treba se sjetiti u kakvom su stanju bili PIK-ovi i mesna industrija kada ih je država gurnula pod Agrokorov kišobran. Koncern ima niz tehnološki visoko opremljenih kompanija koje su konkurentne na svjetskim tržištima i koje će bez obzira na vlasničku strukturu biti i dalje okosnica hrvatskog gospodarstva. Toga mora biti svjestan i Ivica Todorić. Nesumnjivo je da on jest vlasnik koncerna, ali važnu riječ, pa potencijalno i udjel, imaju i njegovi vjerovnici.

>> Petrov: Nitko osim Todorića nije odgovoran za stanje u Agrokoru, ali država će braniti gospodarski sustav

>> HUP: Budućnost Agrokora i njegovih kompanija nije ugrožena

Komentara 103

SU
suveren9
11:08 16.03.2017.

Agrokor je privatna firma koliko god se slizala s državom u proteklim desetljećima, nema ju država što spašavat. Jesmo li kapitalizam ili još uvijek komunizam? Zaboli me za Todorića, što je njemu dozvoljeno nije nikome drugome.

VI
VitoVrlina
11:09 16.03.2017.

kompletnu reviziju pretvorbe i privatizacije sada i odmah! sramota i da nam jedan financijski "stručnjak" propale firme postaje ministar financija. zadužuje nas kreditima sve više i više po principu Agrokora, dost nam je više takvih propalih "stručnjaka" koji nas vode u još veću propast! krivično goniti one koji su Todoriću omogučili neplaćanje poreza i dugova. isto naplatiti od njihove i Todorićeve imovine. i najvažnije odmah u reviziju pretvorbe i privatizacije!

DU
Deleted user
11:11 16.03.2017.

Najviše je zanimljiv ogroman dug na ime PDV-a Poreznoj upravi odnosno to nalikuje na znanu engl. dosjetku (Ako duguješ tisuću funti banci, to je tvoj problem, ali ako duguješ banci milijun funti, e to je onda problem banke) i izravno ruši svaku uspostavu "prave" pravne države u Hrvatskoj (da su svi jednaki pred zakonom) jer je svakom kvartovskom postolaru, kojeg odmah naziva referent Porezne kad ne plati mjesečne doprinose i porez - jasno o čemu se tu radi... Agrokor je privatna kompanija, njeni dugovi su nastali poslovnim odlukama jednog čovjeka - ali dugovi prema Poreznoj, e to je posve drugi žanr i to nije moglo nastati bez tijesne suradnje s poreznicima, gdje se vodilo onom "ni med cvetjem ni pravice". I sad bi porezni obveznici još morali spašavati poreznog dužnika, koji nije prikucan na stup srama Porezne - javno osramoćen - a gdje toga još ima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije