Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Agrokor

Grmoja s novim dokumentima: 'Agrokor je dobio novac praktički na obećanje'

Nikola Grmoja
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
22.11.2017.
u 10:12

Tada je javni tužitelj bio Vladimir Šeks, dakle ključna osoba kao danas Dinko Cvitan.

Mostov Nikola Grmoja danas je s konferencije za novinare u Saboru ponovno prozvao Vladimira Šeksa optuživši ga da kao javni tužitelj 1992. godine ništa nije poduzeo nakon što je Hrvatska narodna banka podnijela kaznenu prijavu protiv Zagrebačke banke zbog nenamjenski potrošenog kredita Agrokora.

Grmoja je objasnio da je došao do nove kompromitirajuće dokumentacije o kojoj su svojevremeno, točnije u svibnju 1992. godine pisali i mediji, odnosno Splitski tjednik koji se tada, kaže Mostovac, jedini usudio pisati o ovome na poticaj zaposlenika HNB-a.

– Dana 6. veljače 1992. podignuta je kaznena prijava od HNB-a protiv Zagrebačke banke i glavnog direktora Franje Lukovića jer je iz trezora nestalo šest milijuna njemačkih maraka, dakle zbog nepravilnog nenamjenskog kreditiranja i nepostojanja zaliha kukuruza. Agrokor je dobio novac praktički na obećanje.

Tada je javni tužitelj bio Vladimir Šeks, dakle ključna osoba, kao danas Dinko Cvitan. Nije došlo do optužnog prijedloga niti je Šeks to ikada spomenuo kroz sve ove godine, što pokazuje da je itekako odgovoran – objasnio je Grmoja. Dodaje kako se to jedino može nazvati ratnim profiterstvom, no ipak ne bi podizao kaznenu prijavu protiv Šeksa po toj osnovi, naglašava da je ipak tu ključni problem Šeksovog nečinjenja.

– I ovi dokumenti, poput svjedočenja nekih svjedoka, idu u prilog nužnosti nastavka rada istražnog povjerenstva za Agrokor. Važno je do kakve ćemo dokumentacije doći, a ako se povjerenstvo ugasi, to će biti teško. Zar ne bi bilo potrebno zagrebati i doći do više ovakvih dokumenata, no čini se da je velik strah i otpor onih koji su dosad vladali. Zašto se toliko panično želi ugasiti ovo povjerenstvo? – zanima Grmoju. Upravo je povjerenstvu dokumentacija koju su zatražili počela postupno dolaziti, a u materijalima koji su stigli iz Agrokora Grmoja je uočio i kupoprodajni ugovor Agrokora i tvrtke Romaha, tvrtke Marije Rohatinski, u kojem stoji da je propala firma prodana Agrokoru za čak 3,85 milijuna kuna u svibnju 2011. kada je Rohatinski bio guverner HNB-a. Grmoja podsjeća na to da je Željko Rohatinski pred istražnim povjerenstvom tvrdio kako je tvrtka prodana za kunu pa mu je jasno, zaključuje, zašto je Rohatinskom bilo toliko neugodno dok je svjedočio.

Komentara 30

DU
Deleted user
10:41 22.11.2017.

GrmaojablablablablaPetrovblablablablaSinčićblablablablaMavasblablablablaBaukblablablablaMiljanićblablablabla...... Samo odvraćaju pažnju javnosti od krucijalnih problema.

Avatar zagorac2
zagorac2
10:31 22.11.2017.

dali ih je ovjerio kod nekog jer inace ne vrijedi ha ha ha

AR
Artukovic
10:33 22.11.2017.

Grmić ko oni iz pastete.....nevjerojatno koliko medijskog prostora dobiva,a zbog nicega....opet dokumenti od prije 20 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije