Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sedma poslovna destinacija

Accolade Holding: Češka investicija u kutinski industrijski park 242 mil. eura

Grad Kutina
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
1/2
29.06.2023.
u 09:10

Navode kako bi na ovom području djelatnosti bile “lagana” proizvodnja, logistika i e-trgovina. Klijenti su im DPD, Iveco, DHL, Amazon, Schenker, Dachser, Weissman, Kaufland, Tedi...

Tvrtka Accolade VII iz Zagreba u pismu namjere Gradu Kutini izražava interes za kupnju zemljišta u Industrijsko-logističkoj zoni kako bi sagradila i razvila industrijski park. Accolade VII u vlasništvu je češkog investicijskog Accolade Holdinga, koji posluje u šest europskih zemalja, pružajući infrastrukturu za europske tvrtke, pretežno u sektorima e-trgovine, prerađivačke industrije i logistike.

Euro po kvadratu

U Češkoj, Poljskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Slovačkoj i Španjolskoj posjeduju trenutačno mrežu od 51 industrijskog parka stvorivši, u 13 godina postojanja, portfelj komercijalnih nekretnina s površinom od tri milijuna kvadrata i vrijednošću od 2,7 milijardi eura. Od 2017. godine vlasnici su zračne luke Brno-Tuřany, druge najprometnije zračne luke u Češkoj.

Prema pismu namjere, o kojem kutinsko Gradsko vijeće treba raspravljati 4. srpnja, u Kutini bi se njihov industrijski park realizirao u tri faze. Procijenjena je vrijednost investicije 242 milijuna eura te se navodi kako bi u industrijskom parku bilo otvoreno od 2000 do 3500 novih radnih mjesta. Ponuđena cijena za otkup zemljišta je euro po četvornom metru. Accolade gradi nove ili kupuje veće poslovne zone i industrijske parkove na čijem području gradi objekte raznih veličina, te ih iznajmljuje, a u pismu namjere Kutini ne konkretiziraju tvrtke koje bi bile najmoprimci ovog industrijskog parka.

Navode samo kako bi na ovom području djelatnosti bile “lagana” proizvodnja, logistika i e-trgovina. Klijenti su im DPD, Iveco, DHL, Amazon, Schenker, Dachser, Weissman, Kaufland, Tedi... U Kutini bi prvoj fazi gradili tri objekta ukupne površine 165.000 kvadrata, u drugoj dva objekta ukupno 105.000 te u trećoj jedan objekt od 20.000 kvadrata.

POVEZANI ČLANCI:

Ceste gradi investitor

- Programom razvoja poslovnih zona određeno je da je ILZ Kutina zona gospodarstva namijenjena za srednje i velike poduzetnike i da je predviđena za izgradnju logističkih terminala velikih površina, skladišno-manipulativnih objekata, industrijskih postrojenja. Prijedlog Investitora za ulaganje u zonu odgovara razvojnim gospodarskim ciljevima utvrđenima ovim dokumentom - kazuju nam u Gradu Kutini.

Pristanu li kutinski vijećnici Grad će raspisati javni natječaj za prodaju zemljišta. Od grada investitori očekuju oslobođenje od komunalnog doprinosa i sve potrebne dozvole za priključenje zemljišta na prometnu i komunalnu infrastrukturu. Češki će investitor sam izgraditi pristupne ceste.

Accolade Group osnovana je u Češkoj 2011. godine u vlasništvu Milana Kratine i Zdeněka Šoustala. Godine 2014. tvrtka se proširila na Poljsku, gdje, uz Češku, imaju najviše industrijskih parkova, a do danas se proširila u šest država. Hrvatska bi po tome bila sedma u kojoj bi imali industrijske parkove. Accolade Holding također planira osigurati poligon za razvoj i certifikaciju autonomnih vozila u blizini zapadno češkog grada Stříbro.

>> VIDEO Zoran Milanović na promociji novih časnika Oružanih snaga RH i dodjeli prvih časničkih činova

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije