Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU projekt

Osječka Saponia zasjala u novom ruhu i opasana solarnim panelima

Saponia
Foto: Saponia
1/6
27.06.2023.
u 13:28

Riječ je o investiciji "teškoj" 8,3 milijuna eura, od kojih je Europska unija pokrila 2,64 milijuna eura

U novom je ruhu zasjala osječka tvrtka Saponia, a novo "odijelo" donijet će joj i značajne uštede u poslovanju jer je, među ostalim, opasana solarnim panelima. Okončan je, naime, projekt Povećanje energetske učinkovitosti  i obnovljivi izvori energije u proizvodnom pogonu i energetska obnova zgrada u Saponia d.d. Osijek. Riječ je o investiciji "teškoj" 8,3 milijuna eura, od kojih je Europska unija pokrila 2,64 milijuna eura.

Saponiji će to donijeti 40 posto uštede energije u proizvodnim pogonima, dok će u zgradama energetska ušteda dosegnuti 63 posto. Profitirat će i okoliš jer će emisija ugljičnog-dioksida biti manja za 1350 tona godišnje. Projekt je započeo u studenom 2020., sami radovi krenuli su u siječnju 2022., a u utorak je održana završna konferencija. Značajan je, rečeno je, za razvoj Saponije, ali i Grada Osijeka te Osječko-baranjske županije.

Foto: Saponia

- Obveza Saponije kao jedne od najvećih deterdžentskih industrija u regiji jest biti primjer unaprjeđenja poslovanja kroz smanjenje negativnog utjecaja na okoliš, a to smo ostvarili kroz ovaj projekt. Stavljanjem u funkciju solarnih panela instaliranih na pročeljima i krovu naših proizvodnih objekata ostvarili smo značajne uštede energije, prvenstveno struje u iznosu od 950.000 kWh godišnje, što je na našu godišnju potrošnju iznos od 8 do 10 posto. Što se tiče energetske obnove pogona, unaprijedili smo uvjete rada naših zaposlenika kroz bolji sustav grijanja i hlađenja, novu rasvjetu i tehnološko poboljšanje, a smanjenjem buke utjecat ćemo na ugodniji život stanovnika Donjeg grada - navela je Silvija Margeta, direktorica proizvodnje i održavanja u Saponiji.

POVEZANI ČLANCI:

Ankica Šerić, voditeljica tima za realizaciju ovog EU projekta, istaknula je kako se radilo o izuzetno zahtjevnom pothvatu. - Dio radova tekao je paralelno s radom proizvodnih pogona, što je zahtijevalo dodatan napor oko organizacije radova i proizvodnje, kao i povećan oprez, ali i puno strpljenja i tolerancije svih aktera, i izvođača, i nas u Saponiji. Zato smo posebno ponosni i sretni što su svi radovi uspješno završeni i u roku - kazala je Šerić.

- Činjenica je da je održivo poslovanje imperativ. Mi smo, kao deterdžentska industrija, praktički locirani u središtu grada i izuzetno nam je važno da sve poteze povlačimo u smjeru ekološki prihvatljivije proizvodnje te da tako zaštitimo i sebe, i naše sugrađane s obzirom na lokaciju Saponije. Sve ovo što smo napravili ide upravo u tom smjeru. Znači, prvo je tu ušteda energije što se tiče nas, ali s druge strane smanjujemo i buku i sve one negativne posljedice koje kod deterdžentske industrije postoje.

Nastojimo da i svi naši novi projekti idu u smjeru održivog poslovanja, i dalje radimo na tome da smanjimo potrošnju energije iz sustava, a i kompletna tehnologija mora ići ka tome da bude ekološki što prihvatljivija i za nas kao proizvođače, i za krajnje proizvođače. To se vidi i kroz sastave proizvoda, utrošak ambalaže, upotrebu reciklirane ambalaže, dakle sve one elemente koji su neophodni da Saponia kao deterdžentska industrija i u budućnosti bude nositelj razvoja i same industrije, ali i Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije - podcrtala je, pak, Tihana Kostenko, direktorica marketinga Saponije. Projekt se odnosio na proizvodne pogone pa je ostao dio objekata koji se tek treba "ušminkati", u budućim projektima.

>> VIDEO Saponija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije