Naslovnica Vijesti Hrvatska

A kažu neki da nema posla: 0,4% više zaposlenih nego prošli mjesec

Statistički podaci o kretanju broja zaposlenih u pravnim osobama pokazuju da je od 19 skupina djelatnosti nacionalne klasifikacije djelatnosti u ožujku broj zaposlenih na mjesečnoj razini pao u 5 djelatnosti
25. travnja 2018. u 14:31 3 komentara 301 prikaza
HZZ
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

U ožujku ove godine u Hrvatskoj je bilo nešto više od 1,36 milijuna zaposlenih, što je za 5.744 osoba ili 0,4 posto više nego mjesec dana prije, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Sloboda medija Bez Cenzure Skroman napredak slobode medija u Hrvatskoj, u BiH i Sloveniji i dalje bolje stanje

Po podacima DZS-a, u ožujku je u Hrvatskoj bilo ukupno 1.365.647 zaposlenih osoba, a najveći dio njih, 1.163.798, bilo je zaposleno u pravnim osobama. Krajem ožujka tako je u pravnim osobama bilo 2.955 zaposlenih ili njih 0,3 posto više nego u veljači.

U obrtu i slobodnim profesijama bilo je 182.357 zaposlenih, što je za 2.747 osoba ili 1,5 posto više nego prethodnoga mjeseca.

Zaposlenih osiguranih poljoprivrednika bilo je 19.492 ili 42 osobe, odnosno 0,2 posto više nego krajem veljače.

Statistički podaci o kretanju broja zaposlenih u pravnim osobama pokazuju da je od 19 skupina djelatnosti nacionalne klasifikacije djelatnosti u ožujku broj zaposlenih na mjesečnoj razini pao u 5 djelatnosti.

Pritom je najviše, za 2,8 posto, pao broj zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu. U toj je djelatnosti krajem ožujka radilo 54.144 osoba.

S druge strane, najviše je porastao broj zaposlenih u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, za 1,5 posto, na 41.337 osoba.

Na godišnjoj je razini, pak, u ožujku u 10 od 19 djelatnosti zabilježen pad zaposlenosti, a najviše u rudarstvu i vađenju za 4,1 posto, te u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom, za 3,9 posto.

Krajem ožujka u rudarstvu i vađenju bilo je zaposleno 3.963 osoba, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom njih 13.042. 

S druge strane, najviše je porastao broj zaposlenih u javnoj upravi i obrani, obveznom socijalnom osiguranju, za 3,9 posto, te je u toj djelatnosti krajem ožujka bilo 106.328 zaposlenih.

U pravnim osobama u prerađivačkoj industriji koja zapošljava najviše, 208.480 radnika, broj zaposlenih u ožujku porastao je na mjesečnoj razini za 0,2 posto, dok je na godišnjoj razini pao za 1,2 posto.

U trgovini na veliko i malo, koja zapošljava 186.279 radnika, u ožujku je broj zaposlenih na mjesečnoj razini povećan za 0,5 posto, dok je na godišnjoj pao za 1,4 posto.

Ukupno je na godišnjoj razini u ožujku broj zaposlenih u pravnim osobama bio na razini lanjske godine.

Prema podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem ožujka bilo je 177.973 nezaposlenih, što je 46.095 osoba ili 20,6 posto manje u odnosu na kraj ožujka 2017. 

Stopa registrirane nezaposlenosti u ožujku iznosila je 11,5 posto, što je 2,6 postotnih bodova manje nego krajem ožujka 2017. godine. 

Poslovna žena Sberbank, Tifon... Ako ste u potrazi za poslom, evo što se nudi ovoga tjedna I DEMOKRATSKA EUROPA, kojoj Hrvatska pripada formalno i moralno, ima svoju memoriju, ali nema hrvatske komplekse Strah od prošlosti Je li Hrvatima kraj Drugog svjetskog rata Dan pobjede ili dan kapitulacije Nuklearka Krško OPET PROBLEMI Arbitraža Hrvatske i slovenije i zbog blokade u upravi nuklearke Krško?
NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • like_a_boss:

    Neće više robovi raditi za ništa. Sada su robovi vani, tamo se radi i više ali nije problem, jer se pošteno plati...I nedjelja, i noćne, i blagdani i prekovremeno...Taj luksuz kod nas imaju samo uhljebljeni u državne firme i institucije...Ali ... prikaži još! tko će im za 5-10 godina zarađivati za plaće i mirovine???

  • Ivan_Frank:

    Ima posla dok ne prođe turistička sezona, onda opet gužve na burzi i aerodromima. J***š takvo gospodarstvo.

  • Nikola Turajlić:

    Hrvatska kao socijalna država, ne samo da daje socijalne pomoći ugroženima, već i zapošljava svoje nezaposlene u državnim organima i tvrtkama, te tako smanjuje broj nezaposlenih, na jednoj strani i povećava potrošnju, na drugoj strani. Samorazumljivo da se u istima ... prikaži još! ne mogu zapošljavati neki "uličari", već samo provjereni kadrovi, potomci naših osloboditelja i stranačkih spasitelja. Zlonamjernici ovo nazivaju uhljebljivanjem, a kada bi čak i bili u pravu, neovisna država je dovoljno bogata da se tako nešto može dozvoliti bez problema. Uostalom dok daju banke kredite, u Lijepoj našoj nema zime, za naše vjerodomoljubne Eskime.