Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nacionalno samoodređenje

25 godina od prvog općeg sabora HDZ-a

HDZ,opći sabor,Franjo Tuđman
Foto: HDZ
1/2
24.02.2015.
u 07:23

Prvi put u Zagrebu deseci hrvatskih barjaka bez 'socijalističkih obilježja'

Prije 25 godina u Zagrebu je održan prvi opći sabor HDZ-a, kojim je svega 6 tjedana prije održavanja prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj definiran i pobjednik. Nakon 45 godina jednostranačja HDZ odnosi pobjedu jer je u tom trenutku bio “najkonkretniji” i najavljivao nacionalno samoodređenje Hrvata.

Sabor HDZ-a, koliko je ohrabrio glasače, toliko je i šokirao postojeći komunistički režim. Prvi su se put usred Zagreba vidjeli deseci hrvatskih barjaka bez, kako se to govorilo, “socijalističkih obilježja”. Sudjelovalo je 1760 izaslanika, 297 promatrača, 320 gostiju i 54 novinara. Među gostima Sabora bili su američki, francuski, talijanski i sovjetski konzuli te predstavnik kanadske ambasade. Godinama poslije potvrdit će se da je među ljudima koji su na sabor dolazili iz inozemstva bilo 150 onih koji su dotad smatrani “neprijateljskom emigracijom”, koji su ušli bez viza, no u dogovoru da ih vlasti puste u zemlju.

Glavni je govor održao dr. Franjo Tuđman, a za njegov izbor za predsjednika glasala su 1382 od 1426 verificiranih izaslanika. Govorio je da se HDZ “pojavio na političkoj pozornici u doba kad je Hrvatska tek nemuštim mucanjem počela probijati oklope sramotne šutnje, kojima je bila sputana nakon surovog ugušenja ‘hrvatskoga proljeća’ na kraju 1971.”. Tuđman je tada poručio da se HDZ zauzima za pravo hrvatskoga naroda na trajno, neotuđivo i cjelovito pravo na samoodređenje do odcjepljenja. Obljetnica će u Lisinskom, kao i 1990. početi “Lijepom našom” u izvođenju zbora Janjevo.

Govore veteran Milan Kovač, Ivica Zdunić, Dragan Čović, Antel Rogan, izaslanik mađarskog Fidesza te tamošnjih Hrvata Mišo Hepp. Na kraju govori Tomislav Karamarko. U Lisinski dolazi i obitelj prvog predsjednika predvođena Ankicom Tuđman.

>>Kolinda Grabar-Kitarović u kampanji potrošila 8,3 milijuna kuna

>>'Ne želim biti u HDZ-u koji će radikalnom retorikom učiniti da Milanović ostane premijer'

Komentara 22

Avatar imadunic
imadunic
10:04 24.02.2015.

Stoljeća su prošla mnoga dok se prije 25 godina nije pojavio dr. Tuđman i sa HDZ-om i Hrvatskim narodom poveo nas u neovisnost...hvala mu na tomu i vječna mu slava, Njemu i braniteljima koji su vjekovima živote položili na Oltar domovine

Avatar mirica19
mirica19
09:11 24.02.2015.

Ovaj je događaj bio početak stvaranja Hrvatske, njemu bi se itekako trebala odati počast! Bez Franje Tuđmana nitko od nas ne bi živio u svojoj zemlji.

DR
drugPlenky
09:15 24.02.2015.

Jel dolazi Drago Prgomet ili je spriječen zbog konsultacija kod Josipovića

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije