Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postavljeni plakati

21 hrvatska udruga za zaštitu životinja otkriva bolnu stvarnost kako bi svi otvorili oči

Foto: Facebook/Prijatelji životinja
1/2
21.03.2018.
u 13:26

Jumbo plakati i album s potresnim fotografijama prikazuju nužnost propisivanja trajne sterilizacije

Potaknuta alarmantnom situacijom s napuštenim životinjama u Hrvatskoj i prepunim skloništima i domovima volontera, Mreža za zaštitu životinja pokrenula je nacionalni projekt „Ili žmiriš ili si za kastraciju”.

Plakatima koji će ovih dana osvanuti u Zagrebu, Osijeku i drugim gradovima te zajedničkim angažmanom na društvenim mrežama širit će se svijest o nužnosti propisivanja trajne sterilizacije. Apel 21 udruge Mreže za zaštitu životinja, koje su samo prošle godine spasile ukupno 4899 pasa i mačaka, prenosimo u cijelosti: „Nećemo se ispričati ni za jednu fotku koju ćete pogledati u našem albumu i na plakatima jer mi njih uživo gledamo svaki dan! Vrijeme je da i vi otvorite svoje oči i vidite isto ono što i mi – da je vrijeme da se nešto poduzme kako bi se sva ova bol i patnja smanjili! A ako vas ove fotografije ne diraju, onda vam treba liječnik! Dosadilo nam je da smo u manjini jer znamo da nismo. Znamo da nas ima, samo što vječito šutimo zato što nemamo vremena jer smo prezauzeti zbrinjavanjem potomaka životinja koje skrbnici nisu kastrirali. Znamo da nas ima dovoljno da prodrmamo stvari u ovoj državi i da ih postavimo onako kako je potrebno da bismo zaštitili najslabije!

Izašao je novi Zakon o zaštiti životinja i on je prepustio svim gradovima i općinama jednu odličnu mogućnost – da propišu obaveznu trajnu sterilizaciju! Neki gradovi i općine već su to učinili i sada je vrijeme da nam se pridružite i budete glasni, najglasniji! Jer dok žmirite i ostavljate nas i njih same u uličicama, šumama i azilima ništa se neće promijeniti! Snosit ćete svoj dio odgovornosti za svaku ovakvu sliku! Kastracija uistinu spašava živote! Znate li uopće koliko ih je trenutačno po ulicama, po azilima, po lancima i u uvjetima koje nikome ne biste poželjeli? Ne znate! Jer ne postoje statistike! Ne znate jer ih je toliko da više nitko ne broji! Jer urbanizirali smo pse i mačke i onda dopustili da ih se baca po kontejnerima, utapa, iživljava na njima kao da su samo stvari. Majke, očevi, djeca. To su oni. Stotine nesretnih naspram jednog privilegiranog. Zar zaista želite takav svijet? Preuzmite odgovornost jer ‘prirodno’ više ne postoji.

Prirodno je postalo da svaka hrvatska udruga ima stotine ovakvih slika i da radimo dok se ne potrošimo. I premda je velik, još uvijek je premali broj onih koje spasimo. Nemojte držati nekastriranog psa ili mačku (bilo mušku ili žensku) kada niti ne želite da ima potomstvo. Kastracijom sprječavate patnju životinja, a i nastanak raznih bolesti. Ujedinimo se i zatražimo od svojih gradova i općina propisivanje obavezne trajne sterilizacije! Pišite svojim gradovima i općinama, pošaljite im ove fotografije. Objasnite im! Vi ste glas iza svake ove slike! Vičite onoliko glasno koliko vrište psi i mačke iz ovih slika, svi oni bezimeni, nikad blagoslovljeni za nježan dodir i život dostojan svakog živog bića!

Jer – ili žmirite ili ste za kastraciju!”

Više informacija o situaciji s napuštenim životinjama u Hrvatskoj i razlozima za propisivanje trajne sterilizaciju nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr, a svi oni koji žele kastrirati životinje koje su ulične, udomljene ili u procesu udomljavanja na istome mjestu mogu naći i prijavnicu za kastraciju po povoljnijim cijenama. Udruge koje sudjeluju u kampanji: Udruga Prava šapa iz Zagreba, ZEU Prijatelji životinja i prirode iz Čakovca, Udruga Pobjede iz Osijeka, Društvo prijatelja životinja Faun iz Kutine, Udruga Farmica iz Našica, Udruga za pomoć životinjama Smiješak za dom iz Zagreba,Udruga 9 života iz Osijeka, Udruga Vis Vitalis iz Rijeke, Udruga Hrabre njuške iz Zagreba, Udruga Veselo dvorište iz Slavonskog Broda, Udruga Merida iz Zagreba, Udruga Animalex iz Zagreba, Udruga Sklonište dobrote iz Čakovca, Udruga druga Südeuropäische Tierhilfe iz Korpivnice, Udruga S.O.S. Cat iz Zagreba, Udruga Noina Arka iz Zagreba, Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik, Udruga Rocco iz Vinkovaca, Udruga Futura daj šapu iz Zagreba, Udruga Spas iz Varaždina, Prijatelji životinja iz Zagreba.

Komentara 8

Avatar pittbull
pittbull
14:22 21.03.2018.

U Hrvatskoj je situacija kaoticna sta se tice i same kulture i odgovornosti vlasnika pasa.

Avatar Egidio
Egidio
15:49 23.03.2018.

Toliko dobrih ljudi među ljubiteljima životinja, a nisu predvidjeli problem prenapučenosti azila prilikom "agresivnog" traženja zakona o "No Kill" skoništima, uz ovako tromi sistem donošenja zakonskih akata. Premda donešeni zakon ne štiti životinje od njihovih vlasnika "kvazi ljubitelja" koji zarađuju štancanjem i prodajom štenaca, a kada kuja ostari, izbace je na ulicu kao lutalicu.

DU
Deleted user
16:46 21.03.2018.

Pitam se da li je koji od vas zaštitnika životinja pojeo danas kakvu šniclicu. Ako nije bravo. Ako je onda vama treba liječnik jer ne znate što se svakodnevno dešava u klaonicama. Oni je ubiju čekićem u glavu vi jee pojedete pa onda idete plakati. Ili evo jednostavno pitanje. Šta bi vi više volili da budete gladni i žedni ili da vas neko kastrira????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije