Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10 mornara nestalo

Pogledajte kako izgleda američki ratni brod nakon sudara s tankerom

USS John S. McCain
Foto: Reuters/Pixsell
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.08.2017.
u 11:53

Deset je mornara nestalo, a petorica su ozlijeđena u sudaru američkog razarača USS John S. McCaina i tankera Alnic MC-ja istočno od Singapura.

Deset je mornara nestalo nakon sudara američkog ratnog broda i tankera u blizinu Singapura, objavila je američka ratna mornarica, čiji su razarači time dva puta u razmaku od dva mjeseca sudjelovali u pomorskim nesrećama na tom području.

Ratni brod  je s jakim oštećenjem na lijevoj strani stigao do mornaričke baze u Singapuru. Na fotografijama broda vidljiva je velika rupa u njegovu trupu. 

USS John S. McCain
1/11

 

Deset je mornara nestalo, a petorica su ozlijeđena u sudaru američkog razarača USS John S. McCaina i tankera Alnic MC-ja istočno od Singapura, navodi se u priopćenju ratne mornarice. Pokrenuta je akcija potrage i spašavanja u kojoj sudjeluju singapurski brodovi, helikopteri i remorkeri te zrakoplovstvo američke ratne mornarice, dodaje se.

Pomorski putevi oko Singapura među najprometnijima su i najvažnijima u svijetu

U sudaru je, prema prvim izvješćima, oštećena lijeva stražnja strana američkog ratnog broda koji trenutačno plovi prema luci, izvijestili su iz Washingtona. Tanker Alnic MC plovi pod liberijskom zastavom. Dug je 183 metra, a ukupna mu je nosivost 50.760 tona. U vrijeme sudara prevozio je gotovo 12 tisuća tona goriva, ali teret nije iscurio u more, kazao je telefonom za Reuters član posade koji je želio ostati anoniman. Napominje da im je oštećen ventil i da plove prema Singapuru radi cjelovitog pregleda oštećenja.

Pomorski putevi oko Singapura spadaju među najprometnije i najvažnije u svijetu i na njima se odvija gotovo četvrtina ukupne svjetske trgovine robom i naftom.

Aktualni je sudar drugi u dva mjeseca u toj regiji u kojem su sudjelovali američki ratni brodovi. Sredinom lipnja američki razarač USS Fitzgerald sudario se s filipinskim kontejnerskim brodom ispred japanske obale i potonuo. U nesreći je stradalo sedam mornara. Američka ratna mornarica pojačala je nazočnost u regiji u kontekstu pojačanih napetosti na korejskom poluotoku i kineske gradnje umjetnih otoka u Južnom kineskom moru.

Komentara 46

OB
ObrenM
08:20 21.08.2017.

Sigurnija plovidba je bila za vrijeme LujaXV,kada su na jarbolima visili osmatraci.Danas ili je elektronika bolezljiva ili su mornari drogirani.

ZV
Zvjerko
07:53 21.08.2017.

Kako bi odgovorili na srvarni napad raketom ako nisu u stanju vidjeti i izbjeći tanker na vrijeme. A mi ismijavamo ruske nosače zrakoplova na naftu.

DU
Deleted user
08:10 21.08.2017.

Nešto nije dobro, dva ratna broda u miru izgubiti zbog sudara, sa trgovačkim brodovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije