Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Urbi et orbi

Pred 150.000 vjernika: Evo što je Papa Franjo poručio u svojoj poruci

Papa Franjo
Foto: Reuters/ PIXSELL
20.04.2014.
u 12:18

„Ljubav je najjača, Ljubav daruje život, Ljubav čini da procvjeta nada u pustinji“, kazao je Franjo i pozvao da se pobjedi glad na koju utječu ratovi i rasipništva kojih smo često suučesnici.

Isus je utjelovljena Ljubav. Ljubav je pobijedila mržnju, milosrđe je nadvladalo grijeh, dobro je pobijedilo zlo, istina je svladala laži, a život je pobijedio smrt, kazao je papa Franjo u svojoj poruci Urbi et Orbi (Gradu i Svijetu) na koncu koje je svima čestitao Sretan Uskrs.

Kao što je i za Uskrs prošle godine, kao i za Božić, tako je i sada čestitke uputio samo na talijanskom jeziku. Nakon svečane mise na Trgu sv. Petra, gdje je bilo oko 150.000 vjernika, papa Franjo je ušao u papamobil i prošao trgom otpozdravljajući svima. Papamobil se kretao većom brzinom od uobičajene, jer se Franjo trebao obratiti uskršnjom porukom. Inače se papamobil zaustavlja, a Franjo grli i ljubi djecu.

Zatim je papa Franjo otišao do središnjeg balkona na pročelju bazilike sv. Petra odakle je izrekao svoju poruku. „Uskrsnuće Isusa je temelj naše vjere i nade. Da Krist nije uskrsnuo, kršćanstvo ne bi imalo svoju vrijednost“, kazao je Franjo u poruci Urbi et Orbi. Kršćani, kazao je Franjo, nose po svijetu poruku: „Isus, utjelovljena Ljubav, umro je na križu za naše grijehe, ali Otac Bog ga je uskrsnuo i učinio ga Gospodinom života i smrti. U Isusu, Ljubav je pobijedila nad mržnjom, milosrđe nad grijehom, dobro nad zlom, istina nad laži, život nad smrću“.

Papa Franjo poziva da se izađe iz samih sebe kako bi se išlo ususret drugome, kako bi se bilo blizu onima koji su ranjeni životom, kako bi se podijelilo onima koji nemaju i ostalo uz bolesnika, starije osobe ili one koja je isključena. „Ljubav je najjača, Ljubav daruje život, Ljubav čini da procvjeta nada u pustinji“, kazao je Franjo i pozvao da se pobjedi glad na koju utječu ratovi i rasipništva kojih smo često suučesnici. Papa je molio Isusa da nas učini sposobnima da štitimo nezaštićene, prije svega djecu, žene i starije osobe, koji su često žrtvama iskorištavanja i napuštanja. Zatim je pozvao na izlječenje braće koju je u državama Afrike pogodila epidemija ebole i druge bolesti koje se šire i zbog ekstremnog siromaštva. Neka budu utješeni oni koji napuštaju svoje zemlje i migriraju na mjesta na kojima se mogu nadati u bolju budućnost, živjeti svoj život dostojno i da mogu slobodno ispovijedati svoju vjeru.

„Molimo te, slavni Isuse, učini da prestanu svi ratovi, sva sučeljavanja velika ili mala, stara ili nedavna“, kazao je Franjo i naglasio kako se ta molitva odnosi na Siriju gdje ljudi pate zbog sukoba i potrebuju humanitarnu pomoć i pozvao na prekid sukoba, posebno „protiv nenaoružanog pučanstva“, te na pregovore o dolasku do mira, koji se već predugo očekuje. Molio je za pružanje utjehe žrtvama nasilja u Iraku, kao i za ponovni početak pregovora između Izraelaca i Palestinaca, te za prekid sukoba u Centralnoafričkoj Republici, Nigeriji i Južnom Sudanu. Pozvao je na pomirenje u Venezueli. Papa Franjo je kazao kako ove godine Uskrsnuće „slavimo zajedno s Crkvama koje slijede julijanski kalendar“, te molio Isusa da „prosvijetli i nadahne mirovne inicijative u Ukrajini, te kako bi sve zainteresirane strane, uz podršku međunarodne zajednice, poduzele svaki napor kako bi se spriječila nasilja i stvorila, u duhu jedinstva i dijaloga, budućnost države“.

Papa se zahvalio Nizozemskoj za cvijeće kojim je ukrašen Trg sv. Petra i na koncu je poželio svima sretan Uskrs.

Komentara 15

Avatar __________
__________
14:30 20.04.2014.

Papa je zahvalio Nizozemskoj za cvijeće. Jedan je dokumentarac odlično pokazao kako su Nizozemci uzgoj cvijeća prebacili u Afriku gdje ne moraju paziti na kojekakve kerefeke poput radničkih prava, cijene rada, zaštite na radu, zaštite okoliša i sl.

Avatar Do@Zemuna
Do@Zemuna
12:37 20.04.2014.

Morska roso Ljubav je pobijedila mržnju ,,,,,,,,,, život je pobijedio smrt ---------- nagrada je naša na nebesima, nismo stvoreni za ovaj svijet

Avatar slavko stečajko
slavko stečajko
17:02 20.04.2014.

Život je pobjedio smrt u rano Uskrsno jutro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije