Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NADANOVI DVORI

Umjetnine po cijeloj kući, a deset amfora krasi bazen

nadan vidošević
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/6
Autori: Ivana Jakelić, Ivanka Toma
15.11.2013.
u 17:15


U kaminu su istražitelji našli ostatke spaljenih računa i ugovora

Ulazak u Nadanove dvore policajcima je bio šokantan. Sve je bilo prepuno umjetnina. Ulazili su u prostorije ispunjene umjetničkim slikama, skulpturama, amforama... Bilo je na stotine umjetničkih slika. A pozornost je osobito privlačio kamin. U njemu je ostala golema hrpa pepela od spaljenih papira. Vidošević je, proizlazi iz zatečenog stanja, na brzinu uništavao veću količinu dokumenata. Na to da mu se žurilo, osom neuklonjenog pepela upozorava i to što neki papiri nisu izgorjeli dokraja, pa se vidi da je palio ugovore i račune.

Neizgoreni računi

Ponešto bi se, procjenjuje osoba koja je u sve ovo imala neposredan uvid, moglo i rekonstruirati. Tako je ostao kraj jednog računa koji nije dokraja izgorio, a na kojem su bili ispisani brojevi, a iz njih se vidi da je plaćanje obavljeno na račun majke Nadana Vidoševića Marije Tudor Vidošević.

Istražitelji su jučer tijekom cijelog dana boravili u Vidoševićevoj kući na Gornjem Prekrižju te su fotografirali i pakirali umjetnine. Nakon što se one sve evidentiraju, prebacit će se, jednako kao i zbirka bivšeg premijera Ive Sanadera, u Muzej suvremene umjetnosti, gdje će biti pohranjene i dane na procjenu stručnjacima. No, već je iz površnog pregleda jasno da je Vidoševićeva zbirka veća i vrednija od Sanaderove.

Poveća količina umjetnina je krasila zidove Vidoševićeva velebnog zdanja, no mnogo slika je bilo pospremljeno u kutije i nalazilo se u tajnoj podrumskoj prostoriji. Pored te galerije koja nije naznačena u nacrtima, u podrumskom prostoru kuće je i prostorija u kojoj je bazen. Riječ je o bazenu koji bi mogao biti širok oko tri, a dugačak 10-ak metara – dovoljno da se u njemu može zaplivati – a koji je također ukrašen umjetninama. Iznad su umjetničke instalacije, njih pet-šest, delfina, a na zidu pokraj bazena visi desetak amfora. Naš sugovornik nije znao reći posjeduje li Vidošević legalno amfore, nego je naveo kako se to tek treba provjeriti.

Istražni zatvor

Za to vrijeme Vidošević je u jednomjesečnom istražnom zatvoru, koji mu je odredila sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić.

– Iznio je obranu, na odluku o određivanju istražnog zatvora ćemo se žaliti, i to je sve što vam mogu reći – kratko je rekao Dražen Delač, branitelj Nadana Vidoševića.

Sada već bivšem šefu HGK-a istražni zatvor određen je zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a USKOK je zasad predložio saslušavanje njih 35. Iako je USKOK tražio i da se Vidoševiću istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja djela, taj je zahtjev tužiteljstva odbijen. Istovremeno kad i Vidoševiću, jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela određen je i Josipi Mladinov, šefici financija u HGK. I dok se Vidošević suočavao sa svojom prvom noći u Remetincu, kamo je “pospremljen” zbog sumnje da je osmislio način izvlačenja novca iz HGK, za što je osim J. Mladinov angažirao i Zdravku Peternel te kao pomagače Davora Komeričkog i Igora Premilovca, USKOK je imao pune ruke posla sa zahtjevima za blokadu njegove poveće imovine.

Komentara 36

Avatar dolazi
dolazi
18:29 15.11.2013.

zašto kradana nisu uhapsili onda kad je zatvorena njegova zamjenica??, znali su odmah da je i on umješan, ali su mu dali mjesec dana da može uništiti sve dokaze...

ZE
zendraf
18:28 15.11.2013.

Blago nama kad imamo tako sofisticirane kriminalce sa smislom za umjetnost.

ŠA
Šarlota
18:10 15.11.2013.

A, e. Samo ne znam kako su to tek sada otkrili???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije