Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podrijetlo bogatstva

Još 2009. trebao se pratiti trag Vidoševićeva novca

'05.04.2012., Zagreb - Nadan Vidosevic, predsjednik Hrvatske gospodarske komore. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
13.11.2013.
u 09:02

Kad se kandidirao za predsjednika države, Vidošević je samo pokazao svoju imovinsku karticu, ali nije objasnio kako je što stekao, a trebao je. No, to nije učinila ni većina drugih kandidata – misli član Transparency Internationala Hrvatska Zorislav Antun Petrović. Smatra da danas svaki dužnosnik mora znati odgovoriti na pitanje – "kako je moguće da imam imovinu sto puta veću od svojih prihoda"

Uhićenje dugovječnog šefa HGK Nadana Vidoševića i otkrivanje razmjera njegova bogatstva i danas su tema za komentare i špekulacije. Član upravnog odbora Transparency International Hrvatska Zorislav Antun Petrović, komentirajući za Hrvatski radio Vidoševićevo uhićenje i njegovu moć i bogatstvo, upozorio je da se još 2009., kad se Vidošević kandidirao za predsjednika države, moglo ispitati podrijetlo njegove imovine.

– On tada nije morao objasniti podrijetlo svojeg novca, bilo mu je dovoljno pokazati imovinsku karticu. Tad se već trebalo vidjeti odakle su mu došla sredstva za kampanju, ali i ostali su kandidati trebali objasniti odakle im novac, a nisu. Već iz te kampanje mogao se pratiti trag novca i moglo se vidjeti je li što "interesantno" – kaže Petrović, koji napominje da izvlačenje novca iz HGK u privatne svrhe, kao i putem Fimi medije za HDZ, kao da govori da je takav koruptivni model ponašanja u Hrvatskoj uhodan.

– Iskreno se nadam da nije tako, ali previše je slučajeva koji dokazuju zašto je naša zemlja u problemima, jer, primjerice, od 100 milijuna sredstava otprilike pola pojede "mrak" i ode za razne malverzacije. To se može spriječiti preglednošću i transparentnošću. Što se jasnije vide tokovi novca, to je teže manipulirati, a Porezna uprava je drugi način kontrole – ona može provjeriti svako sumnjivo djelovanje, od službenika u općini do predsjednika države. Svatko mora znati odgovoriti na pitanje – "kako je moguće da imam imovinu sto puta veću od svojih prihoda" – aludirao je Petrović i na enormno Vidoševićevo bogatstvo, vidljivo i u njegovu bunkeru za umjetnine.

Petrović je, podsjetimo, 2011. bio jedan od Vidoševićevih protukandidata za šefa HGK, kad je potonji osvojio svoj posljednji, peti mandat.

Predsjednik NO Hrvatske udruge poslodavaca Branko Roglić, koji je već govorio o neodrživosti dosadašnjeg poslovanja HGK, ističe da ga Vidoševićevo uhićenje nije iznenadilo.
– Uvijek gdje je on događaju se neke čudne stvari – znakovito će Roglić, pretpostavljajući da je Vidošević mislio kako će ga njegovi "zaštitnici" (ne precizirajući tko) ponovno zaštititi od upletenosti u afere. Dodaje da bi trebalo mijenjati način poslovanja HGK, jer domaće gospodarstvo ne može financirati njegovih 650 zaposlenika.
– Komora se treba restrukturirati, ne ukinuti, i treba tržištu ponuditi svoje usluge. A kad vi izvučete 32 milijuna kuna iz Komore, a da se to ne vidi, onda možete nagađati u kakvom je novcu ona plivala – zaključio je Roglić.

Komentara 1

NU
Nuvola
10:19 13.11.2013.

Trebalo ga je zatvoriti još prije 10 godina; sad će se družiti s dalmoškim frendićem dr. Ivom. Nevjerojatni su razmjeri pohlepe i častohleplja ovih ljudi. Pfuy!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije