Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

U blokadu vile, tvrtke, jahta Vidoševićevih

U istrazi koju je u srijedu poslijepodne USKOK i formalno otvorio pet osoba osumnjičeno je za izvlačenje 35 milijuna kuna iz HGK, i to od 2006. do veljače 2011. godine
14. studenoga 2013. u 09:20 40 komentara 35465 prikaza
vidošević
Foto: Boris Ščitar
Pogledajte galeriju 1/4

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je mjesec dana istražnog zatvora Nadanu Vidoševiću zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, dok je Josipi Mladinov istražni zatvor od mjesec dana, osim zbog utjecaja na svjedoke, određen i zbog opasnosti od ponavljanja djela. Željka Pokupac, zamjenica ravnatelja USKOK-a, kazala je da je USKOK predložio da se Vidoševiću istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja djela, no taj je prijedlog sudac istrage odbio te će se USKOK po primitku rješenja na to žaliti.

Slučajem izvlačenja 35 milijuna kuna iz Hrvatske gospodarske komore od srijede se bavi USKOK. To znači da je Nadan Vidošević, dojučerašnji predsjednik HGK, od srijede pod najstrožim kaznenopravnim režimom – sumnjiči ga se da je na čelu zločinačke družine koja je sustavno potkradala HGK.

Koliko je novca “isparilo”

Zbog nadležnosti USKOK-a na njega se mogu primijeniti zakonske odredbe o proširenom oduzimanju imovinske koristi. To znači da će USKOK Vidoševiću blokirati sve što ima (kuća na elitnoj zagrebačkoj adresi Gornje Prekrižje, imanje u Gorskom kotaru, turistički objekti u Omišu, zemljište u Medulinu, zbirka umjetnina...), sve što glasi na njegovu suprugu te sva bogatstva (tri vile, tvrtke, stanovi, jahta...) u formalnom vlasništvu njegove majke Marije Tudor Vidošević.

Umjetnine Nadana Vidoševića Sumnjivo kolekcionarstvo Pod istragom 107 djela: Čijim su novcem plaćena Nadan Vidošević Afera Remorker Vidoševiću određen jednomjesečni istražni zatvor! vila nadan vidošević AKCIJA REMORKER Nadanov podzemni bunker za umjetnine

U istrazi koju je u srijedu poslijepodne USKOK i formalno otvorio pet osoba osumnjičeno je za izvlačenje 35 milijuna kuna iz HGK, i to od 2006. do veljače 2011. godine. Njih troje, Nadan Vidošević kao predsjednik HGK, njegova desna ruka, predstojnica Ureda predsjednika Komore Zdenka Peternel te Josipa Mladinov, voditeljica Službe za računovodstvo, osumnjičeni su za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela. U priopćenju USKOK-a navodi se zloporaba položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave. Vidošević je na čelu piramide, ispod je Z. Peternel, pa blagajnica Mladinov. Davor Komerički i Igor Premilovac osumnjičeni su kao pomagači. Kako se već pisalo, Komerički je pronašao tvrtke koje su HGK ispostavljale račune za fiktivne usluge, a Premilovac je tako izvučen novac, koji bi se prebacio na njegovu tvrtku registriranu u Češkoj, podizao s računa u Austriji i za proviziju od deset posto donosio Komeričkom koji ga je dalje distribuirao. USKOK je priopćio da je Komora oštećena za 35 milijuna kuna (prije se govorilo o 32 milijuna) od kojih je 31,5 milijun otišao u ruke Vidoševića i Peternel, a 3,5 milijuna Premilovcu.

No, istraga ide i dalje. Ministarstvo financija u koordinaciji s Državnim odvjetništvom počinje ukupnu kontrolu poslovanja HGK u zadnjih deset godina, i to nakon financijskog, proračunskog i poreznog nadzora. U kontrole je uključen i Državni ured za reviziju. Pojednostavnjeno, provjerava se koliko je novca godišnje ušlo na račune Komore, koliko ga je potrošeno, koliko je eventualno ostalo na računima, a koliko je “isparilo”.

Do utorka, kada je uhićen Vidošević, Z. Peternel bila je najodgovornija među sumnjivcima za kriminal jer je potpisivala fiktivne ugovore i potvrđivala račune za izmišljene usluge. No, ipak nije prokazala svog šefa Vidoševića. Dosta materijala tužiteljima je dao Premilovac, a nakon mjesec dana istražnog zatvora progovorio je i Komerički te proširio sumnju na Vidoševića. Komerički je, naime, rekao da je dio novca davao na ruke Z. Peternel, a dio izravno Vidoševiću.

Budući da je predmet od Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu preuzeo USKOK, Premilovac je dao nadopunu iskaza. U srijedu popodne u prostorije USKOK-a bila je sprovedena i Z. Peternel, a poslije je doveden i Vidošević.

Zbirkom jači od Sanadera

Prema informacijama iz istrage, policija će sljedećih dana pretražiti sve Vidoševićeve nekretnine, a iduće je na redu imanje u Gorskom kotaru. Navodno su preostale vile i stanovi pod policijskom paskom dok se ne pretraže. Nadalje, jednako kao i u slučaju bivšeg premijera Ive Sanadera, i Vidošević će, nakon što USKOK utvrdi omjer onoga što je zaradio i vrijednosti poduzeća, kuća, vila, stanova, turističkih kompleksa, automobila, umjetnina i ostalog imetka koji posjeduje, morati dokazivati legalno podrijetlo imovine. Sanaderovu sudbinu doživjet će i njegova zbirka umjetnina. Sve umjetničke slike koje su pronađene u nelegalnom podrumskom prostoru otkrivenom pretragom njegove kuće u Gornjem Prekrižju bit će evidentirane, popisane, fotografirane, procijenit će ih priznati stručnjaci, a onda će se pohraniti u Muzeju suvremene umjetnosti, kao i Sanaderove.

Osoba bliska istrazi koja nam je ispričala kakva procedura predstoji privatnoj Vidoševićevoj galeriji nije nam mogla reći što se sve u njoj nalazi, no kaže da je već na prvi pogled uočljivo kako ima impozantniju i vredniju zbirku umjetnina nego što ju je imao Sanader. Prepričao nam je i da su se u USKOK-u nakon otkrića galerije počele zbijati šale pa je pao prijedlog da se objedine Sanaderova i Vidoševićeva zbirka i da se izlože u centru grada, u muzeju hrvatske pretvorbe i privatizacije.

Impozantno imanje čuvala policija

Vidoševićevo impozantno imanje s vilom i pripadajućim gospodarskim objektima u šumi pokraj sela Hlevci u Gorskom kotaru jučer je od jutarnjih sati čuvala policija. Ostali su ondje cijeloga dana, a nešto poslije 14 sati dogodila se samo policijska smjena. Očekivala se pretraga posjeda. (eč/VLM)

Igor Premilovac jučer davao iskaz u USKOK-u

Zagrepčanin Igor Premilovac, petoosumnjičeni u aferi izvlačenja milijuna kuna iz Hrvatskih autocesta i Hrvatske gospodarske komore, jučer poslijepodne ponovno je davao iskaz, ovaj put u Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK), neslužbeno doznajemo.

Podsjetimo, Premilovcu, kojega zastupa odvjetnik Branko Šerić, nije određen istražni zatvor budući da je odmah vrlo opširno iznio obranu koju je potkrijepio i dokazima o uplatama na bankovnim računima te je tako postao jedna od ključnih figura koje su pomogle raspetljati kako je izvlačen novac iz HGK.

Dakle, Premilovac se zbog suradnje s tužiteljstvom brani sa slobode.

Ilegalnu zaradu iz Hrvatske gospodarske komore za nepostojeće marketinške usluge preko svoje tvrtke plasirao je Davoru Komeričkom, pa Zdenki Peternel i uzimao proviziju od 10 posto.

(Marijana Zrinjski/VLM)

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • castor3:

    Nas je najveci problem blagost kazni za pronevjeru, kradju i prevaru! Kolicina i razmjer kriminala u Hrvatskoj je dosegnuli su tolike razmjere, da nam je i sama drzava doslovce postala sinonim za kradju i lopovluk! Stete nastale pronevjerama i kriminalom ... prikaži još! pocinjenim od ljudi na visokim drzavnim funkcijama ugrozile su bit same RH, srozale kredibilitet hrvatske drzave u svijetu, unistili privredu i dovele gradjane na rub egzistencije! Pitam se sada nije li doslo vrijeme da krivicni zakonik pocne kvalificirati takva djela ne samo kao obicni kriminal, nego i kao djela protiv sigurnosti drzave, podrivanja ekonomske moci RH ili veleizdaja? Jedino tako bi se konacno mogla zagarantirati tim kriminalcima zaista dugotrajna ili dozivotna kazna zatvora, potpuna konfiskacija imovine i trajni gubitak gradjanskih prava.

  • zbuniceva:

    Slučaj Vidošević ko i slučaj Sanader kak god da budu završili pravno gledano kad institucije odinstituiziraju svoje partiture je pokazao kao na rengenu kostur i tkivo hrvatskog provincijalnog Krležijanskog nepotističkog kupleraja. Nema šanse da se nije godinama znalo sve o ... prikaži još! o svima ali dok je kapalo i padalo s stola svi smo mastili brke i roktali od zadovoljstva. Svi ti pokajnici više govore o našem drußtvu nego sami glavni osumnjičeni a jednako fasciniraju debelokožni slijepci na visokim državnim funkcijama i plaćama koji ne vide i ne čuju a o svemu imaju nekaj važno za reći.

  • Ardo 1944:

    Najbolje je ne čitati o ovim kriminalcima,jer čovjek može dobiti grčeve u želucu!