Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIBIJSKI RECEPT ZA KRIZU

Ukida se vlada i dijeli se gotovina

Autor
Zorana Bajt
21.02.2009.
u 22:34

Libijski vođa pukovnik Muamar Gadafi najavio je da će raspustiti vladu, sav prihod od nafte dati siromašnima i nacionalizirati naftna postrojenja koja su dana u koncesiju stranim tvrtkama, prenosi londonski The Times. “Administracija je propala i državna ekonomija je propala. Sada je stvarno dosta!

Nacionalizacija
Rješenje je da mi, Libijci izravno uzimamo novac od nafte i odlučujemo što ćemo s njime učiniti “, izjavio je Gadafi uoči petodnevnog zasjedanja najvišeg libijskog zakonodavnog i izvršnog tijela, Općeg narodnog kongresa, obećavši da će zatvoriti većinu ministarstava, narodu podijeliti gotovinu, a radnicima dati da upravljaju školama i bolnicama.

Njegova najava, kako piše londonski dnevnik, zabrinula je diplomate i predstavnike 40 inozemnih naftnih tvrtki jer nikada prije Opći narodni kongres nije bio pozvan da razmotri takve reforme.

“Libijci, ovo je vaša povijesna prilika da uzmete svoje naftno bogatstvo, moć i punu slobodu”, rekao je pukovnik Gadafi.

40 godina revolucije
Mnogi Libijci, prema pisanju The Timesa, smatraju da imaju pravo na svoj dio naftnog bogatstva i da su potlačeni iako u Libiji nema vidljivih znakova siromaštva. Kruh je jeftin, litra benzina stoji 17 centi, a uvozni automobili uobičajena su pojava.

Gadafijev plan ima i podršku studenata.

– Moramo ukinuti kabinet. Ministarstva zdravstva, obrazovanja i prijevoz treba ukinuti i narodu pustiti da upravlja ministarstvima – izjavio je za The Times Abdul Hamid Amer, s Afričkog sveučilišta za visoke studije.

Gadafijev plan za podjelu bogatstva predviđa da se od 33 milijarde dolara prihoda od nafte 21 milijarda potroši za gradnju cesta, kuća, bolnica i škola, a 12 milijarda dolara podijeli građanima Libije.

Nakon javnih rasprava o Gadafijevu planu, 600 članova Općeg narodnog kongresa konačnu će odluku o tome donijeti početkom ožujka.

U rujnu ove godine navršit će se 40 godina od dolaska Gadafija na vlast. Nakon vojne obuke u Velikoj Britaniji 27-godišnji Gadafi 1969. vojnim je udarom svrguno libijskog kralja Idrisa i počeo svoju revoluciju, koja još traje. Načela svojeg islamskog socijalizma Muamar Gadafi objavio je u “Zelenoj knjizi” 1976. godine.

Prije godinu dana 200 afričkih vladara izabralo je Gadafija za “kralja kraljeva”. Libijski vođa početkom je godine postao i predsjednik Afričke unije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?