Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.08.2011. u 11:39

Razmišljati o izborima može nam pomoći Jotamova basna

Izbori su jedno od demokratskih dostignuća. Birači biraju svoje predstavnike u vlast. Oko izbora ide gužva, nervoza, optužbe, obećanja... Uvjeran sam da nam može pomoći razmišljati o izborima jedna basna.

Čuli ste za Jotamovu basnu. Zapisana je u biblijskoj Knjizi Suci. Izraelcima ju je iznio Jotam nakon što je njegovu braću pobio polubrat Abimelek, koji je htio biti vladar. Iznio ju je s gore Gerizim: “Čujte me, uglednici šekemski, tako vas čuo Bog! Zaputila se stabla da pomažu kralja koji će vladati nad njima. Pa rekoše maslini: ‘Budi nam kraljem!’ Odgovori maslina: ‘Zar da se svog ulja odreknem što je na čast bozima i ljudima da bih vladala nad drugim drvećem?’ Tad rekoše stabla smokvi: ‘Dođi, budi nam kraljem!’ Odgovori smokva: ‘Zar da se odreknem slatkoće i krasnoga ploda svog da bih vladala nad drugim drvećem?’ Tad rekoše stabla lozi:

‘Dođi, budi nam kraljem!’ Odgovori loza: ‘Zar da se odreknem vina što veseli bogove i ljude da bih vladala nad drugim drvećem?’ Sva stabla rekoše tad glogu: ‘Dođi, budi nam kraljem!’ A glog odgovori stablima: ‘Ako me doista hoćete pomazat’ za kralja, u sjenu se moju sklonite. Ako nećete, iz gloga će oganj planuti i sažeći cedrove libanonske!’ Iako su izbori nešto vrijedno, često se ne izaberu čestiti i odgovorni! Ponekad je i njihova krivnja, jer se ispričavaju kao što su se u basni ispričale maslina, smokva i loza te ne žele biti na listama. Uvijek ima Abimeleka koji žele vladati. Trebalo bi hrabriti čestite ljude da uđu u politiku i da budu na listama da ih narod može birati!

Ključne riječi

Komentara 1

SP
Spezispezi
23:34 22.08.2011.

E moj fra Iko. To što si rekao je isto kao da si rekao idemo napraviti drveni šporet pa se grijati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?