Naslovnica Tech/Sci Znanost

Sutra stiže 'krvavi Mjesec', evo kada će biti najbolje vidljiv iz Hrvatske

S obzirom na lošu vremensku prognozu, javna promatranja teleskopima su najavljena samo u Splitu i Malom Lošinju
20. siječnja 2019. u 18:25 13 komentara 1849 prikaza
pomrčina mjeseca
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

U ponedjeljak u ranojutarnjim satima dogodit će se potpuna pomrčina Mjeseca, koja nastaje kad Mjesec uđe cijeli u Zemljinu sjenu, pri čemu poprima crveno-smeđu boju, priopćeno je iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Pomrčina Mjeseca iznad Rijeke 'KRVAVI MJESEC' FOTO/VIDEO Spektakularni prizori pomrčine Mjeseca diljem Hrvatske

S obzirom na lošu vremensku prognozu, javna promatranja teleskopima su najavljena samo u Splitu i Malom Lošinju. Ako vremenski uvjeti budu povoljni, Zvjezdano selo Mosor planira organizirati javno promatranje teleskopima u Splitu pokraj lučice Spinut u vremenu od 4,30 do 7,30 sati, a astronomsko društvo "Leo Brenner" na Rivi lošinjskih kapetana ispred Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju.

Pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu i tad je obasjan crvenom svjetlošću koja se raspršila prolazeći kroz Zemljinu atmosferu. Potpunom pomrčinom Mjeseca naziva se pojava kada cijeli Mjesec uđe u Zemljinu sjenu; kada samo dio Mjesečevog diska uđe u Zemljinu, to je djelomična pomrčina, a ako Mjesec prolazi samo kroz Zemljinu polusjenu, to se naziva pomrčina u polusjeni.

velika plava rupa zabrinjavajuće otkriće Otkrili što se nalazi na dnu prelijepe druge najdublje morske rupe na svijetu

Za vrijeme potpune pomrčine Mjesec nikad ne pada u potpunu tamu već poprima crveno-smeđu nijansu. Ta pojava nastaje zbog loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi, koja se u tom slučaju ponaša poput prizme. Zemljina atmosfera najviše raspršuje plavu svjetlost (zbog čega je nebo danju plavo), a crvena svjetlost koja se ne rasprši potpuno u Zemljinoj atmosferi nastavlja svoj put prema Mjesecu i čini ga crvenim.

Početak ulaska Mjeseca u polusjenu iz Hrvatske je vidljiv u 3,36 sati; početak djelomične pomrčine u 4,33 sati, početak potpune pomrčine u 5,41 sati, maksimum pomrčine je vidljiv u 6,12 sati, kraj potpune pomrčine je u 6,43 sati i zalazak Mjeseca je u 7,41 sati, navodi se u priopćenju.

Pomrčina Mjeseca 'KRVAVI' SPEKTAKL Svi su ludi za Mjesecom: Ovakva pomrčina sljedeći put tek 2123. godine

Ova pomrčina mjeseca bit će jedina potpuna u 2019. i bit će vidljiva s čitave zapadne hemisfere, Europe i zapadnih dijelova Afrike, kao i iz sjeverne Rusije, objavila je američka svemirska agencija NASA, što znači da bi je, uz povoljne vremenske prilike, moglo promatrati nekih 2,8 milijarda ljudi u svijetu.

Najbolje će se vidjeti iz Sjeverne Amerike, navodi NASA i dodaje da će se kao dodatni bonus pomrčina dogoditi tijekom "supermjeseca" kada je Mjesec najbliže Zemlji i stoga se čini većim i svjetlijim.

Pogledajte video: Gotovo je pao s kamiona, pogledajte tko mu je pružio 'ruku spasa'

 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • crocro:

    To nije moguće. I kakva zaobljenja sjena Zemlje. Pitajte ravnozemljaše da li je to moguće i oni će vam nakon mjesec dana razmišljanja ponuditi suvisli odgovor. Da oni koji vide zaobljenu sjenu da ne vide dobro i da je zaobljenje ... prikaži još! zapravo ravna crta. Tako da 1% ravnozemljaša šalje 99% okruglozemljaša okulisti.

  • lun47:

    ako ti neznaš znači da si jako glup! 🤦‍♂️🤦‍♀️

  • zip123:

    mile13,znaju znanstvenici na temelju istrazivanja.Nije im sigurno neki vjerski lider.