Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VISOKE TEMPERATURE

Zagrijavanje je na razinama koje nisu viđene posljednjih 115 tisuća godina

Vrućina
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/7
19.07.2017.
u 10:28

Podaci pokazuju da bi 2017. godina vjerojatno mogla biti druga najtoplija, no sigurno će biti među tri najtoplije godine.

Prošli je mjesec bio treći najtopliji lipanj gledajući globalne podatke. Temperaturni podaci sugeriraju i kako bi ova godina mogla biti treća uzastopna najtoplija godina. 

Brojevi potvrđuju i procjenu da je zagrijavanje sada na razinama koje nisu viđene posljednjih 115 tisuća godina. Ujedno će ostaviti i malo nade da se zagrijavanje ograničiti na 1.5 ili 2°C, javlja Guardian.

Prema podacima američke Nacionalne oceanske i atmosferske administracije, ovogodišnji lipanj našao se odmah iza onih iz 2015. i 2016. godine koji su bili rekordni.

Kombinirane temperature zemlje i površine mora za lipanj 2017. godine bile su 0,82°C više od prosjeka 20. stoljeća. To je ujedno 41. uzastopni lipanj koji je bio viši od prosjeka. Lipanj iz 2016. godine drži rekord i on je bio 0,92°C viši od prosjeka, dok je onaj iz 2015. bio 0,89°C viši od prosjeka.

Podaci pokazuju da bi 2017. godina vjerojatno mogla biti druga najtoplija, no sigurno će biti među tri najtoplije godine.  

Od prvih šest mjeseci ove godine jedino su topliji bili mjeseci iz 2016. godine. Trend zagrijavanja gotovo je sigurno prouzročen emisijama stakleničkih plinova koji su uglavnom rezultat gorenja fosilnih goriva. Mnoge studije pokazuju da bez tih učinaka takve tople godine ne bi bile moguće.

Prošle je godine Michael Mann sa sveučilišta Pennsylvania State objavio rad koji pokazuje da bi mogućnost za tadašnje rekordne vrućine iz 2014. bila manja od 1 naprama milijun da se prirodno pojave.

Mann je za Guardian rekao kako u novoj studiji također stoji da je mogućnost da se tri godine zaredom pojave rekordne temperature slična onoj iz prošlog rada. Rekao je i kako je ova vruća razdoblja moguće pripisati ljudskom zagrijavanju Zemlje.

Andy Pitman sa Sveučilišta New South Wales u Sydneyu smatra da je ovo brzo zatopljenje posljednjih nekoliko godina vjerojatno posljedica klimatskog sustava ''nadoknađivanja'' nakon razdoblja relativno usporenog zatopljenja prouzročenog prirodnom varijabilnošću (tzv. hiatus).

Vrućina
1/8

– Zemlja se zagrijava dugoročnim stopama koje su očekivane i predviđane (modelima). Mislim da nedavne anomalije ne mijenjaju ništa iz perspektive znanosti – rekao je Pitman i dodao kako je trenutačni trend s ciljem održavanja zagrijavanja na samo 1,5 °C iznad predindustrijskih temperatura ''posve nedosljedan''.

Taj bi se broj mogao postići puno ranije, a ne oko 2040., kako je predviđeno. Poručuje da bi bilo dobro da se emisije stakleničkih plinova umanje znatno brže nego što trenutačno činimo.

Komentara 21

Avatar cluesblues
cluesblues
11:01 19.07.2017.

molim autora (ili copy-paste mahera) da objasni smisao ove recenice: " Poručuje da bi bilo dobro da se emisije stakleničkih plinova puno brže nego što trenutno činimo."

Avatar niwrad
niwrad
12:20 19.07.2017.

Ljudski utjecaj na globalno zatopljenje jedan je od najvećih mitova današnjice. Činjenica je da ljudski faktor niti značajno utječe na procese globalnog zatopljenja niti nas od njega može spasiti. Vrijeme se mijenjalo oduvijek i uvijek će se mijenjati. No, "masi ovaca" je nužno prodati priču o globalnom zatopljenju iliti, po novome "klimatskim promjenama", kako bi razni vitezovi u sjajnim oklopima, podmazani milijardama i milijardama dolara, "spašavali" ljudski rod od klimatskog armagedona. Ljudsko uvjetovano globalno zatopljenje ljevičarski je mit kojem je svrha stvaranje financijske koristi za razne "znanstvenike", "stručnjake", udruge, političare,.. koji ne moraju ništa korisno raditi nego samo smišljati prazne teorije koje se nikad niti ne mogu dokazati niti opovrgnuti.

DH
dalibor.hren
10:54 21.07.2017.

"Temperature nisu viđene zadnjih 115 tisuća godina"!? Vakula vjerojatno ima pisane podatke ili živog svjedoka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije