Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZBUDLJIVO OTKRIĆE

VIDEO Meteorit koji je pao na Zemlju mogao bi nositi 'sastojke života'

Foto: Screenshot
1/2
09.03.2021.
u 12:21

Prirodoslovni muzej istaknuo je da su pronađeni fragmenti meteorita pronađeni u tako dobrom stanju i toliko brzo po padu meteorita da su po kvaliteti identični uzorcima koji su doneseni na Zemlju nakon misija u svemiru.

Znanstvenici Prirodoslovnog muzeja u Londonu objavili su da je meteorit koji je krajem veljače pao na područje Velike Britanije ustvari izuzetno rijetka vrsta meteorita čija bi analiza mogla ponuditi odgovore na pitanja o ranoj povijesti Sunčeva sustava i životu na Zemlji.

Gotovo 300 grama fragmenata meteorita pronađenih na prilaznom putu u Cotswoldsu sastoji se od ugljičnog kondrita. Ugljični kondrit je jedan od najprimitivnijih i netaknuti materijal u Sunčevu sustavu, a poznato je da sadrži organski materijal i aminokiseline – sastojke života, piše CNN.

Prirodoslovni muzej istaknuo je da su pronađeni fragmenti meteorita pronađeni u tako dobrom stanju i toliko brzo po padu meteorita da su po kvaliteti identični uzorcima koji su doneseni na Zemlju nakon misija u svemiru. 

– Bio sam šokiran kad sam vidio meteorit. Odmah sam znao da je riječ o rijetkom meteoritu i posve jedinstvenom događaju. Bilo je emotivno potvrditi ljudima koji su stajali ispred mene da je udarac na prilaznom putu kuće koji su čuli te noći bio stvaran – kazao je znanstvenik Richard Greenwood

Muzej je naveo kako je poznato otprilike 65 tisuća meteorita na Zemlji. Zabilježen je pad samo 1206 meteorita, dok je od svih njih samo 51 od ugljičnog kondrita. 

Snimke pada meteorita koje su objavljene na brojnim društvenim mrežama pomogle su odrediti lokaciju na kojoj je pao meteorit, dodao je Prirodoslovni muzej. 

 

 

Komentara 1

OC
OCB
11:32 24.09.2021.

Treba napisati da je pao meteor, a ne meteorit. Meteorit je materijal od kojeg se sastoji meteor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije