Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nebeski vatromet

Suze Svetog Lovre: Ne propustite čudesan trenutak u noći na srijedu

Okupljeni kod Rakalja ljudi promatrali perzeide na zvijezdanom nebu
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
10.08.2021.
u 14:04

Astronomska društva organiziraju promatranja teleskopom na području Daruvara, Fužina, Koprivnice, Križevaca, Lošinja, Rijeke, Splita, Stražinca i Zadra.

Hrvatski astronomski savez u utorak je pozvao gradove i općine na gašenje javne rasvjete s 11. na 12. kolovoza od ponoći do jutra radi što boljeg promatranja meteorskog roja Perzeida, u narodu poznatog kao Suze svetog Lovre.

Upravo u tom razdoblju prognozira se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeida s prosječnom aktivnost od oko 100 meteora na sat. Uvjeti za opažanje bit će izvanredni obzirom na to da je mladi Mjesec čija svjetlost neće smanjivati vidljivost tog nebeskog vatrometa.

Potrebno je jedino pronaći mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja kako bi se uživalo u tom zvjezdanom spektaklu.

Astronomski savez tim će povodom organizirati i razne astronomske aktivnosti, predavanja, projekcije i vođenje po zvjezdanom nebu budući da će se, uz meteorski roj, teleskopima moći promatrati Saturn i Jupiter.

11.8.2020., Brsec - Zvjezdano nebo i perzeidi iznad crkvice u Brsecu. Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL/Privatni album

Astronomska društva organiziraju promatranja teleskopom na području Daruvara, Fužina, Koprivnice, Križevaca, Lošinja, Rijeke, Splita, Stražinca i Zadra. 

Perzeidi su jedan su od najljepših i najaktivnijih pljuskova meteora tijekom godine, a svake godine maksimum aktivnosti imaju oko katoličkog blagdana svetoga Lovre, 10. kolovoza.

Naziv Suze svetog Lovre u Hrvatskoj je prisutan zadnjih pedesetak godina i preuzet je iz Italije.

Video - Pogledajte trenutak kada je NASA-in mini helikopter poletio na Marsu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije