Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Pronašli bedrenu kost divovskog dinosaura: 'Iznenadio sam se stanjem očuvanosti'

Allain je rekao da su znanstvenici na tom mjestu od 2010. godine otkrili više od 7.500 fosila koje su pripadale više od 40 različitih vrsta
26. srpnja 2019. u 07:29 3 komentara 387 prikaza
Foto: Screenshot/YouTube

Bedrenu kost divovskog dinosaura pronašli su ovog tjedna francuski paleontolozi na mjestu iskopavanja u jugozapadnoj Francuskoj, gdje su od 2010. iskopani ostaci nekih od najvećih životinja koje su ikad živjele na kopnu.

Otkriven dinosaur s bodljama Bajadasaurus pronuspinax VIDEO Otkrivena nova vrsta dinosaura s dugim bodljama – evo za što su mu služile

Smatra se da je bedrena kost duga dva metra, pronađena na lokalitetu Angeac-Charente, pripadala sauropodu - dinosaurima biljojedima s dugim vratovima i repovima koji su bili rasprostranjeni u kasnoj juri, prije više od 140 milijuna godina.

"Ovo je veliko otkriće. Posebno sam se iznenadio stanjem očuvanosti te bedrene kosti", izjavio je paleontolog iz Nacionalnog povijesnog muzeja u Parizu Ronan Allain za Reuters. Naveo je i kako su te životinje vjerojatno težile 40 do 50 tona.

Dinosaur SAD Maleni tiranosaur daje uvid znanstvenicima u uspon dominantnog T. rexa

Allain je rekao da su znanstvenici na tom mjestu od 2010. godine otkrili više od 7.500 fosila koje su pripadale više od 40 različitih vrsta, što ga čini jednim od najvećih takvih nalazišta u Europi. 

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Olival
PRIČA O USPJEHU
Od obiteljskog biznisa do pozicije regionalnog lidera u proizvodnji prirodne kozmetike
  • Dolinski:

    "Iznenadio sam se stanjem očuvanosti" - da možda svijet ipak nije tako star kako uči etablirana znanstvena teorija (milijuni godina), nego ipak svega nekoliko tisuća godina?