Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Mostar se uskoro spaja s Hrvatskom

Poddionica Počitelj – Zvirovići dio je dionice Počitelj – Bijača. Duga je 11,07 kilometara
09. prosinca 2020. u 11:18 55 komentara 21453 prikaza
Poddionica Buna - Počitelj
Foto: Facebook
Pogledajte galeriju 1/3

Mostar bi autocestom uskoro trebao biti spojen s Republikom Hrvatskom. Naime, radovi na poddionici Buna – Počitelj privode se kraju, a na poddionici Počitelj – Zvirovići iskop obiju tunelskih cijevi završio je četiri mjeseca prije predviđenog roka.

Washington Prepares For President Trump's Speech On The Fourth Of July - DC odobrena vojna prodaja Hrvatska može kupiti 76 Bradleya i rakete TOW za 757 milijuna dolara

Nastavak radova

Tvrtka Hering, koja inače radi na ovoj trasi, objavila je na svojoj Facebook stranici fotografije iz kojih je vidljivo kako je u tijeku asfaltiranje gaznog, odnosno finalnog sloja na poddionici Buna – Počitelj, nakon čega slijedi konačna faza adaptacije autoceste. Sredinom studenoga počelo je asfaltiranje poddionice autoceste A1 između Bune i Počitelja, a trenutačno se radi na drugom sloju asfalta. Poddionica Buna – Počitelj duga je 7,2 km i dio je dionice autoceste na koridoru Vc Mostar jug – Počitelj.

Poddionica je locirana na geološki izuzetno povoljnom, relativno ravnom terenu. Počinje na oko 4 km južno od sela Hodbina. Trasa autoceste položena je tako da ne presijeca gušće naseljena područja, nego prolazi iznad kanjona rijeke Neretve u blizini nekoliko naseljenih mjesta i završava neposredno ispred petlje Počitelj.

Postavljanje drugog sloja asfalta na poddionici Buna - Počitelj

Objavljuje Hering d.d. Siroki BrijegČetvrtak, 3. prosinca 2020.

Dionica hercegovačke autoceste između buduće petlje i mosta Počitelj te sela Hodbina kod Bune gradi se od svibnja 2018. godine, a uključuje dva nadvožnjaka, jedan podvožnjak i dva prolaza za životinje, kao i izgradnju dvostranog odmorišta Rotimski potok. Ovu dionicu karakterizira relativna ravnica i krš. Njezina izgradnja stajala je oko 32 milijuna eura, a za stavljanje u funkciju ovih sedam kilometara autoceste nužan je most Počitelj koji je trenutačno u izgradnji.

Naime, kako su prošlog mjeseca naveli iz JP Autoceste FBiH, tunel Počitelj kompletno je probijen četiri mjeseca prije predviđenog roka. U njegovo probijanje utrošeno je više od 200.000 kg eksploziva. Na tunelu Počitelj odvijaju se radovi druge faze: izrada temelja betonske obloge, drenaža, hidroizolacija, betonska (sekundarna) obloga i iskop središnje odvodnje.

Karlovac: Odjel za COVID karlovačke bolnice STRAVA U KBC RIJEKA Prerezane cijevi koje dovode zrak do Covid centra u kojem su respiratori, privedene dvije osobe

Radovi u tunelu

Predviđeni rok za završetak betoniranja sekundarne obloge obiju tunelskih cijevi i četiriju poprečnih veza planiraju se za lipanj 2021. godine. Mjesec prije završetka betoniranja može se započeti s ugradnjom opreme u tunelu. U tunelu će biti ugrađena uzdužna (longitudinalna) ventilacija, SOS niše, TPS, elektroinstalacije, rasvjetna niša, mjerni uređaji, ventilacije, sigurnosna rasvjeta tunela, protupanična rasvjeta, svjetleći SOS uređaji i SOS razdjelnici, promjenjivi prometni znakovi, upravljački i signalni uređaji prometne signalizacije, rasvjete te sustav daljinskog vođenja, vatrodojavni sustav, videosustav...

Na izgradnji tunela rade tri smjene radnika, i to tako da dvije smjene rade po 12 sati, dok je jedna smjena na odmoru. Poddionica Počitelj – Zvirovići dio je dionice Počitelj – Bijača. Duga je 11,07 kilometara i podijeljena je na dva LOT-a. Na LOT-u 1 pokraj tunela Počitelj gradi se petlja Počitelj s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama, tri vijadukta i otvorena trasa – zaključili su iz JP Autoceste FBiH.

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar salaso
  salaso:

  Slavonci jedva čekaju da taj c 5 proradi u cjelosti.Max. 3 sata do mora...neće samo zagrebčani onda uživat u brzini dolaska vikendom na more...a i neki biznisi bi mogli procvjetat..

 • Deleted user:

  Taj dio i politički treba spojiti sa HR. a ne samo cestom.

 • Ravno:

  Herceg Bosno u srcu te nosim kud god krenem s tobom se ponosim