Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Oružje, mikrobi i šume presudni za sudbinu gorila

Dobra je vijest da po podacima prikupljenim tijekom desetgodišnjega terenskog rada na svijetu živi više gorila nego što se ranije procjenjivalo.
27. travnja 2018. u 15:33 3 komentara 178 prikaza
Gorila
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Preživljavanje gorila u afričkim šumama ovisi o oružju, mikrobima i šumama, kažu znanstvenici koji stoje iza najveće ankete o zapadnim nizinskim gorilama, vrsti raširenoj u zapadnome dijelu ekvatorijalne Afrike

gorila Bez imalo srama Fotografirala muške gorile u zoološkom vrtu pa u čudu gledala što rade

Dobra je vijest da po podacima prikupljenim tijekom desetgodišnjega terenskog rada na svijetu živi više gorila nego što se ranije procjenjivalo.

Loša je vijest da ih većina živi u nezaštićenim predjelima u kojima su na meti protuzakonitog lova, izloženosti eboli i ostalim virusima i bakterijama te sustavnom uništavanju njihova staništa.

Slično vrijedi i za pan troglodite (obične čimpanze), koje poput gorila nastanjuju udaljene šume Kameruna, Srednjoafričke Republike, Konga, Ekvatorijalne Gvineje i Gabona. 

"Pod oružjem mislimo na lov, pod mikrobima mislimo na ebolu, a kad kažemo šuma ukazujemo na to da je riječ o šumskim životinjama kojima je potrebna netaknuta gusta šuma za preživljavanje", kaže dr. Fiona Maisels, znanstvenica i članica udruge Wildlife Conservation i suautorica studije. 

"Ako prokrčite šumu, svi će oni nestati. Ako šume pretvorite u monokulturu, gorile i čimpanze ondje neće moći više živjeti", upozorila je. 

Rezultati međunarodnog istraživanja objavljeni u časopisu Science Advances upućuju na to da populacija velikih čovjekolikih majmuna zahtijeva više pozornosti nego što je trenutačno dobiva. 

Napore moramo usredotočiti na uvođenje oštrijih mjera protiv krivolova, na bolju kontrolu širenja zaraznih bolesti i na očuvanje njihovih prirodnih staništa. 

"S obzirom na to da 80 posto zapadnih nizinskih gorila i čimpanza živi izvan zaštićenih područja, osnovno je zaštititi ih u najvećoj mogućoj mjeri", kaže dr. Maisels. 

Znanstvenici su ustanovili značajno veći broj gorila - 361.900, kao i čimpanza - 128.700 u području zapadne ekvatorijalne Afrika u odnosu na ranije procjene. 

No izračunali su i da je između 2005. i 2013. nestalo 19,4 posto gorila, što je 2,7 posto godišnje. Zapadne nizinske gorile najbrojnije su i najraširenije od svih podvrsta gorila, no istodobno su na popisu Međunarodnog saveza za očuvanje prirode i prirodnih resursa (IUCN) kao kritično ugrožene životinje.

Po podacima Saveza krivolov je sve rašireniji i posljedica je probijanja sve više cestovnih pristupa šumama. Gotovo jednako opasan je i virus ebole, a zbog krčenja sve je manje velikih i gustih šumskih površina. 

Iz istih su razloga u velikoj opasnosti i pan trogloditi, upozoravaju znanstvenici. 

Posjetite Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu PROMO Posjetite Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu Igor Rudan Zašto ljudi i životinje imaju osjećaj za pravdu i nepravdu? Klonirani majmuni Prvi put u povijesti Kinezi klonirali majmune: 'Nećemo klonirati ljude'
JAVIO SE IZ AUSTRALIJE
Geofizičar objasnio što se seizmološki dogodilo u Zagrebu 22. ožujka
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
 • Avatar zong
  zong:

  Pričaju o gorilama i onda čimpanze stave sliku orangutana?!!!

 • crogirl555:

  clanak o gorilama i stavite sliku orangutana, bar danas nije tesko s googla skinuti sliku...

 • Avatar dkoor
  dkoor:

  Cini se da svijet ipak polako klizi ka scenariju nestanka gotovo svih vecih zivotinja... vjerovatno ce prezivljavati samo oni manji, vrlo prilagodljivi oportunisti zivotinjskog svijeta... Najveci problem je zasigurno unistavanje divljine. Kad samo pogledate okolicu oko vaseg grada ili sela ... prikaži još! vidite da ako gdje i ima sume, to je sve kontrolirana i uzgajana suma od strane covjeka. Prave divljine kod nas vise niti nema.