Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Kinezi klonirali majmune: 'Nećemo klonirati ljude'

- Klonirani majmuni bit će korisni pri istraživanju bolesti s genetskom bazom, uključujući i neke oblike tumora te metaboličke poremećaje, kaže dr Qiang Sun s Instituta za neurologiju koji djeluje pri kineskoj akademiji znanosti
25. siječnja 2018. u 07:05 7 komentara 1954 prikaza
Klonirani majmuni
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Kineski znanstvenici objavili su jučer kako su, po prvi put u povijesti, nakon 300. pokušaja, uspjeli klonirati majmune. Dva genetski potpuno jednaka makaki majmuna stvorena su u laboratoriju prije osam tjedana istom tehnikom kakvom je svojedobno klonirana i ovca Dolly.

Proteini, meso u EU zabranjeno 20 godina nakon ovce Dolly, jedemo li klonirano meso?

Njihovi tvorci dali su im imena Zhong Zhong i Hua Hua, a javno su objavili rezultate svoga rada nakon što je postalo jasno kako je prošla kritična faza razvoja i kako će majmuni preživjeti. Zhong Zhong i Hua Hua sada se hrane a bočicu i, prema tvrdnjama kineskih znanstvenika, dobro se razvijaju.

Klonirani majmuni
1 / 6
Klonirani majmuni

Inače, tijekom početka ovog eksperimenta pokušano je stvoriti četiri klonirana majmuna, no dva nisu preživjela. Kloniranje majmuna odmah je izazvalo konsternaciju jer su po prvi puta klonirani primati, što otvara mogućnost za eventualno kloniranje čovjeka, što bi etički bila vrlo upitna procedura. Kinezi opovrgavaju da imaju cilj klonirati ljude, već da su majmuni klonirani samo u znanstvene svrhe.

- Klonirani majmuni bit će korisni pri istraživanju bolesti s genetskom bazom, uključujući i neke oblike tumora te metaboličke poremećaje, kaže dr Qiang Sun s Instituta za neurologiju koji djeluje pri kineskoj akademiji znanosti.

Fotografije koje su nas nasmijale, ali i šokirale - Najveći hit dolazi iz središta Zagreba:

Klonirani majmuni
1 / 30
Mnoge šokantne ili smiješne fotografije objavljene na društvenim mrežama u kratkom roku postanu viralne zahvaljujući brojnim lajkovima i komentarima. Upravo neke od njih donosimo vam u našem pregledu.
Jedan od kloniranih policijskih pasa Iz Koreje s ljubavlju Rusima ravno iz laboratorija stigla tri klonirana vojno-policijska psa Ovca Dolly NOVA ERA Od kloniranja je prošlo 20 godina, ali je još skupo i loše Ovca Dolly Potomci prve klonirane životinje Sestre ovce Dolly žive i zdrave dočekale osmi rođendan
Lolo Jones
IZNENAĐUJUĆI PROBLEM
Slavna ljepotica (37) priznala da je djevica, a onda se dogodilo nešto što nije očekivala
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • sudbina x:

  Sad će početi štancati, visoke lijepe plavokose i plavooke kineze bez kosih očiju...

 • Avatar x-type
  x-type:

  Sa znanstvene strane nesporno velik napredak, ali... intelektualni kapacitet Homo sapiensa za nanositi zlo je neogranicen. Tako da je pitanje vremena kada ce se ovaj napredak iskoristiti za vojne svrhe.

 • vjaceslav:

  kao da je kineza malo pa im trebaju klonirani