Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Na Sumatri otkrivena nova vrsta orangutana

Jedan od 37 autora studije, Russel Alan Mittermeier je rekao da je riječ o iznimnom otkriću te da je sada na indonezijskoj vladi da se pobrine da novootkrivena vrsta preživi.
03. studenoga 2017. u 13:55 3 komentara 903 prikaza
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/2

Znanstvenici koji već nekoliko godina proučavaju izoliranu manju grupu orangutana na području sjeverne Sumatre izvijestili su da su otkrili novu vrstu velikog majmuna.

Sretnica Znanstvenici: Ova glumica ima geometrijski savršeno lice. Slažete li se?

Grupa znanstvenika sa sveučilišta u Zuerichu, liverpulskog sveučilišta John Moores te članovi Programa za zaštitu orangutana na Sumatri, koji su ovo područje prvi put posjetili 1997., ustanovili su da na tom području živi vrsta orangutana koja se razlikuje od ostalih. 

Prvi je put potvrđeno da je riječ o novoj vrsti tih velikih majmuna otkad je 1929. otkrivena jedna od njih na području sadašnje Demokratske Republike Kongo, izvijestili su biolozi koji su rezultate objavili u stručnome američkom časopisu Current Biology. 

Znanstvenici strahuju da najnoviji član obiteljskog stabla ovih naprednih životinja kojima pripada i čovjek možda neće još dugo opstati. 

Naime, jako ih je malo - samo oko 800, a stanište im je vrlo rascjepkano, pa su u opasnosti od izumiranja, upozoravaju znanstvenici koji su vrsti nadjenuli naziv "tapanuli orangutan". To je treća vrsta orangutana uz sumatranskog i bornejskog orangutana. 

Riječ je o vrlo osjetljivoj životinjskoj vrsti čiji je prirodni habitat pod dodatnim pritiskom zbog ljudske aktivnosti. Žive u području u kojemu je naseljenost vrlo gusta, ondje se lovi, postoji i rudnik zlata, a planirana je izgradnja elektrane.

Ovo je prva nova vrsta velikog majmuna u skoro stotinu godina. Ranije su znanstvenici otkrili šest vrsta velikih majmuna: orangutane s Bornea i Sumatre, istočne i zapadne nizinske gorile, obične čimpanze i bonobo čimpanze.

1 / 12
Noj, lat. Struthio camelus. Regija: Afrika. Visina: Mužjaci između 210 i 275 cm, ženke 175 do 190 cm

Indonezijski "tapanuli" žive na oko 1100 četvornih kilometara šume Batang Tore na sjeveru Sumatre. U povijesti su vjerojatno bili izolirani od sumatranskih orangutana koji žive sjevernije već 10.000 do 20.000 godina, pokazalo je genetsko ispitivanje.  

Nekoliko je karakteristika koje razlikuju tapanuli orangutane od drugih vrsta: lubanja im je manja od jedinki iz dviju preostalih vrsta, a to je zaključeno usporedbom s još 33 lubanje odraslih mužjaka orangutana. Stručnjaci kažu i da im je krzno boje cimeta te drukčije teksture od ostalih orangutanskih vrsta.

Jedan od 37 autora studije, Russel Alan Mittermeier je rekao da je riječ o iznimnom otkriću te da je sada na indonezijskoj vladi da se pobrine da novootkrivena vrsta preživi.

Prve indicije o specifičnosti vrste "tapanuli" zamijećene su na kosturu odrasloga mužjaka ubijenog 2013. godine. Proučivši lubanju i zube, znanstvenici su otkrili jedinstvene odlike po kojima se razlikuje od drugih orangutana. 

Analizom genoma orangutana koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Zuerichu otkrivena je povijest evolucije ove vrste majmuna.

Svi se slažu u jednome - ako se hitno ne zaštite šumska područja u kojima žive, a ona se brzo smanjuju, ova vrsta orangutana mogla bi nestati za samo nekoliko desetljeća.

Jabuke znate li? Evo čime učinkovito isprati pesticide s voća seks, zaljubljeni par Gdje ima dima ima i vatre Znanstvenici otkrili: Oni koji puše marihuanu češće se seksaju Piramida DVIJE GODINE ISTRAŽIVANJA Znanstvenici došli do velikog otkrića u Keopsovoj piramidi
Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • ursus_1212:

  U saboru ih ima dosta, ali ne trebaju zaštitu nego istrebljenje.

 • zlocinackaplatforma112:

  Nije to nova vrsta....ta ista vrsta živi već dugo u hrvatskoj i zove se zorangutan.

 • Avatar Papatest
  Papatest:

  Bojim se da su naučnici nabasali na izmještani ured predsjednice