Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Novo otkriće: Prvi put u povijesti biomasu na Zemlji premašuje ono što su ljudi stvorili

Institut iz Tel Aviva previđa da će do 2040. masa svega što proizvede čovjek biti dvostruko veća od biomase. Do te godine betonske, čelične i plastične džungle koje će stvoriti čovjek težit će najmanje dvije teratone
10. prosinca 2020. u 08:59 1 komentara 2120 prikaza
Norveška: Zemlja fjordova, ledenjaka i ponoćnog sunca
Foto: Hinrich B/DPA/PIXSELL

Prvi put u povijesti masa svega što je čovječanstvo stvorilo uključujući zgrade, ceste i mehanizaciju, premašuje težinu prirodnog svijeta - biomase na Zemlji, prema studiji objavljenoj u časopisu Nature. Prema istraživanju, koje je proveo izraelski institut za znanost Weizmann, čovječanstvo i Zemlja su u 2020. na prekretnici jer se masa svega što je čovječanstvo proizvelo izjednačila s masom biljnog i životinjskog svijeta poput drveća, biljaka, životinja, bakterija, gljivica...

HRVAT KOJI ZNA TAJNE ZEMLJINE JEZGRE Poznati hrvatski znanstvenik otkrio kako će 'osluškivati' cijeli planet i nove potrese

Institut iz Tel Aviva previđa da će do 2040. masa svega što proizvede čovjek biti dvostruko veća od biomase. Do te godine betonske, čelične i plastične džungle koje će stvoriti čovjek težit će najmanje dvije teratone. Istovremeno ukupna biomasa smanjuje se uglavnom zbog uništavanja šuma i oslobađanja površina za intenzivnu poljoprivredu.

Naravno nemoguće je izvagati svu masu na Zemlji što znači da su ti brojevi najbolje moguće procjene uz pogrešku plus minus šest godina", kaže koautor istraživanja Ron Milo, stručnjak za znanosti okoliša i biljaka s instituta Weizmann.

On je kazao da je ovo istraživanje prvo u kojemu se uspoređuje masa koju je stvorio čovjek s biomasom na Zemlji.  Koautorica istraživanja Emily Elhacham kazala je za francusku novinsku agenciju AFP da je studija pokazala nesrazmjerno veliki utjecaj čovječanstva na prirodni svijet. Rezultati studije pokazuju "koliko se izvan veličine naših cipela proširio naš globalni otisak", kaže Milo.

"Nadamo se da ćemo, kad budemo imali te pomalo šokantne brojke pred očima, moći kao vrsta preuzeti odgovornost”, poručuje Milo.

Jednostavno objašnjenje Stranci se pitaju: 'Zašto Hrvatska ima tako čudan oblik?'

Pod preuzimanjem odgovornosti, kazao je za njemačku novinsku agenciju dpa, misli na razvoj svijesti da smo glavni igrači koji trebaju razmišljati o načinima da se bolje brinemo za biosferu našeg planeta. Prema tom izvješću težina cesta, zgrada i drugih konstruktivnih i proizvedenih materijala udvostručuje se otprilike svakih 20 godina i sada, prema autorima istraživanja iznosi 1,1 teratonu (1,1 bilijuna tona).

Sa ubrzavanjem neutaživog ljudskog proždiranja prirodnih izvora težina živuće biomase - drveća, biljaka i životinja, prepolovila se od poljoprivredne revolucije i sada iznosi samo jednu teratonu, utvrdilo je istraživanje. Procjenjujući promjene globalne biomase i mase koju je stvorio čovjek od 1990. istraživanje je pokazalo da je masa koju je na početku 20. stoljeća stvorio čovjek iznosila tek tri posto težine biomase na Zemlji.

Ruđer Bošković HRVATI KOJI SU MIJENJALI SVIJET Mjereći silu težu, otkrio je unutrašnjost Zemlje te kako i zašto nastaju planine

No sa eksplozijom proizvodnje nakon Drugog svjetskog rata industrija danas u prosjeku proizvodi svakog tjedna masu koja je ekivalent težine svakog čovjeka na planetu. Znanstvenici su se u studiji oslanjali na brojne industrijske i ekološke podatke. Procijenili su da čovječanstvo godišnje proizvodi  oko 30 gigatona mase. Najveći udio mase koju je proizvelo čovječanstvo čine građevine i ceste, a ubrzanom povećanju te mase pridonio je prelazak s materijala poput cigli na beton sredinom 1950-ih.

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice